Proizvođači laptopova došli su „naoštreni“ na CES 2022, predstavivši desetine novih modela, softverske nadogradnje i još mnogo toga. Među najboljim novim laptopovima kompanija Dell, HP, Lenovo i Asus primetili smo par važnih trendova koji će imati uticaj na laptopove tokom 2022. i ubuduće.

Haptički trackpadovi ne idu nikuda

Haptičke povratne informacije su godinama bile rezervisane za Apple proizvode. Haptičke povratne informacije znače da umesto mehanizma koji podrazumeva fizičko kliktanje, trackpad koristi motorizovanu haptiku da simulira osećaj klika bez upotrebe dugmića. Nakon što je ova tehnologija godinama bila dostupna jedino na MacBook modelima, 2021. godine smo najzad počeli da je viđamo i na nekim premijum Windows laptopovima.

Na CES 2022 sajmu ovo je, izgleda, apsolutni trend. Dell XPS 13 Plus prvi je laptop koji smo videli da koristi ovu tehnologiju, ugradivši haptički trackpad u stakleni panel ispod naslona za dlanove. A potom se pojavila i na modelu ThinkPad Z13, još jednom novom laptopu koji je impresionirao na CES sajmu.

Veoma iznenađujući haptički trackpad, međutim, nalazi se na modelu HP Elite Dragonfly Chromebook – da, dobro ste čuli, u pitanju je Chromebook. To je definitivno jedan od Chrome OS uređaja sa najluksuznijim izgledom ikada. Međutim, ubacivanje haptičkog trackpada ovde je znak da se ova tehnologija širi kao šumski požar.

Web kamere od 720p više nisu prihvatljive

Web kamere su bile gde god da se okrenete na ovogodišnjem CES sajmu, i to s dobrim razlogom. Bilo je potrebno više od dve godine, ali proizvođači laptopova su najzad naterali sporu mašineriju u okviru lanaca nabavke da se pokrene i odgovori na sve veću rasprostranjenost rada na daljinu. Konačno je skoro svaki novi laptop predstavljen na ovogodišnjem CES sajmu imao web kameru od makar 1080p. HP je čak ubacio kamere od 5 megapiksela u svaki od svojih novih komercijalnih PC računara.

Čak je i većina monitora koji su bili predstavljeni na CES sajmu imala ugrađene web kamere. Novi premijum monitori kao što su Dell UltraSharp U3223QZ ili HP Z34c imaju čak 4K kamere za kristalno jasne video pozive.

OLED i mini-LED nalaze se gde god da pogledate

Konvencionalni LED paneli su tako dugo bili jedini izbor za laptop ekrane. Ali na CES 2022 sajmu postalo je jasno da novije tehnologije ekrana najzad pronalaze put do većeg broja laptopova. Na ovogodišnjem CES-u, OLED i mini-LED ekrani bili su gde god da pogledate, uključujući i velike monitore, gejming laptopove i standardne Ultrabook modele.

Čak smo videli premijeru potpuno novog QD-OLED panela na gejming monitoru Alienware 34 QD-OLED. To je impresivno, i pokazuje da su proizvođači konačno počeli ozbiljno da shvataju tehnologiju ekrana.

Nove grafičke opcije

Nvidia, naravno, nosi titulu kraljice laptop grafike. Ali Intel i AMD su se pojavili na CES 2022 sajmu odlučni da ponude legitimne alternative. AMD je dopunio svoju Radeon 6000 seriju sa osam novih grafičkih jedinica za mobilne uređaje, uključujuči opcije za tanke i lagane gejmerske laptopove kako bi parirali Nvidia Max-Q tehnologiji. Ova kompanija je čak demonstrirala impresivne sposobnosti svoje integrisane APU grafičke kartice u njihovim Ryzen 6000 čipovima.

Intel je za to vreme najavio svoju prvu Arc grafičku karticu. To je prva Intelova grafička jedinica koja je namenjena gejmingu i zahtevnim kreativnim aplikacijama i predstavlja dobar početak za novog igrača na tržištu grafičkih jedinica.

Prethodni tekstTOP 5: HRONOGRAF SATOVA: OD ISTORIJSKIH DO SPORTSKIH LINIJA
Sledeći tekstHX50 želi da pogura helikoptere u 21. vek

Leave a Reply