Ako želite ozbiljno da unapredite svoje umeće pravljenja video snimaka, ono što vam je potrebno nije bolja kamera već bolji način držanja kamere koju već imate u svom džepu.

Tu na scenu stupa uređaj Osmo Mobile 4 kompanije DJI.

To je gimbal – uređaj sa tri osovine koji obmotate oko telefona i koji se potom pomera, nakrivljuje, panira i naginje gore-dole kako bi stabilizovao sliku dok se vi pomerate ili dok se vozite po džombastom putu, ili ukoliko vam se tresu ruke.

Ovaj uređaj je ono što GoPro pokušava da simulira upotrebom softvera. A iako softver u GoPro kamerama svake godine postaje sve bolji, ništa ne može da zameni fizički gimbal kada želite da stabilizujete snimak i ne napravite video nalik onom iz filma „Projekat veštica iz Blera“.

Osmo Mobile 4 dosta liči na prošlogodišnji model Osmo Mobile 3, uz jednu veliku razliku: novi magnetski držač.

Ovaj držač možete koristiti na dva načina, prvi je da koristite dosta tanji sistem stezaljki, koje hvataju vaš telefon sa strane i potom se kače na gimbal uz pomoć magneta.

U zavisnosti od rasporeda dugmića na vašem uređaju, ovo nekada nije optimalno rešenje, ali zato postoji još jedan način.

Zalepite prstenasti držač na zadnji deo vašeg telefona, a on se privuče u magnetki sistem za držanje telefona.

Ovo ne samo da ostavlja slobodne ivice vašeg telefona već i omogućava lakše i brže postavljanje i skidanje telefona sa Osmo uređaja.

Jedna stvar koja više nije ista je da nema kompleta opreme sa tvrdom kutijom.

Umesto toga, OM 4, kako ga nazivaju u kompaniji DJI, dolazi sa novim dodatkom koji pretvara ovaj gimbal u tronožac koji možete postaviti na sto.

Tronožac je prilično običan, ali je dovoljno čvrst da kvalitetno odradi posao na radnom ili nekom drugom stolu.

Isti navoj od 0,6 cm se koristi za montiranje Osmo uređaja na tronožac.

DJI tvrdi da baterija traje 15 sati, a da bi se napunila do 100% potrebno je oko dva sata.

Ako imate iPhone, DJI Mimo aplikacija je odlična. Ono što odmah treba naglasiti jeste da broj slika i kvalitet snimanja zavise od vašeg telefona.

Nažalost, situacija nije tako sjajna za korisnike Android uređaja.

Sama Aplikacija, pa čak i neke opcije unutar aplikacije znatno variraju od telefona do telefona, a neki od hadverskih dugmića na gimbalu koji besprekorno rade na iPhone uređajima, uopšte ne rade na Android telefonima.

U kompaniji DJI su svesni ovih problema i kažu da rade na rešenju, ali za sada imajte na umu da kvalitet Mimo aplikacije u velikoj meri zavisi od vašeg telefona.

Dobra stvar je to što vam tehnički aplikacija nije potrebna ako samo želite stabilizovane snimke.

Možete koristiti bilo koji video softver za snimanje.

Ali Mimo aplikacija vam omogućava da koristite najpametnije funkcije za snimanje koje su preuzete iz dronova ove kompanije, to jest funkcije kao što su ActiveTrack, Hyperlapse i Motionlapse koje proizvode odlične snimke koje inače ne biste mogli da napravite samo uz pomoć svog telefona.

Magnetski sistem koji koristi Osmo Mobile 4 je dobar, ali možda i nedovoljan podsticaj da se prebacite na novi model sa modela Osmo Mobile 3.

Ako ste do sada bili zadovoljni sa modelom Osmo Mobile 3, verovatno vam je mehanizam za držanje telefona ok.

S druge strane, ako želite da unapredite svoje vlogove, onda je OM 4 svetlosnim godinama ispred konkurencije.

CENA: $ 149
Prethodni tekstBMW #NEXTGen 2020.
Sledeći tekstMercedes-Benz zalazi u segment mikromobilnosti sa sklopivim e-skuterom

Leave a Reply