Upotreba pametne tehnologije u vašem domu predstavlja odličan način da automatizujete svoj životni prostor, a isto važi i za vašu spavaću sobu. Sa tehnologijom pametnog doma možete da pratite kvalitet sna, slušate muziku dok tonete u san i nikada ne brinete o ustajanju da biste ugasili svetlo ili spustili roletne.

Ako želite da učinite svoju spavaću sobu pametnijom, ovde ćete naći pametne uređaje koji biste trebali da nabavite već danas.

Pametni krevet

Pametna soba je nezamisliva bez pametnog kreveta. Iako je ova tehnologija tek u fazi začeća, ne mogu se poreći prednosti koje pametni krevet može da donese vašem snu i spavanju.

Neki od pametnih kreveta koje danas imamo na tržištu se lako mogu povezati sa Alexom ili Google Asistentom, omogućavajući vam da izdajete glasovne komande za podešavanje kreveta. Postoje i kreveti koji imaju prateću mobilnu aplikaciju preko koje možete da kontrolišete njihovu temperaturu i pratite parametre vezane za kvalitet svog sna ali i puls i disanje.

Ako vam te funkcije ne deluju dovoljno uverljivo, makar jedan od svih pametnih kreveta na tržištu može sam da se namesti pritiskom na dugme.

Pametni jastuk

Pametni jastuci su dostupni u najrazličitijim veličinama i oblicima, a među njima ima i jastuka u kojima se nalazi elektronika. Elektronika u nekim slučajevima dolazi u vidu malih umetaka za vaš postojeći jastuk, a postoje i jastuci sa zgodnim elektronskim upravljačima koje držite pored kreveta.

Ali kakav god da je dizajn u pitanju, pametni jastuci donose korisne funkcije kao što su sprečavanje hrkanja ili nadzor sna a mogu da posluže i kao lični audio plejer.

Najbolji deo je to što su neki pametni jastuci dovoljno inteligentni da prate obrasce vašeg sna i odluče kada je najbolje vreme da vas probude. To je posebno lepa funkcija naročito kada ne želite da probudite partnera gromoglasnim alarmom svakog jutra.

Pametni zvučnik

Ako postoji jedan uređaj koji bi momentalno mogao da učini spavaću sobu pametnom, onda je to pametni zvučnik. Pametni zvučnici su srce pametnog doma jer tehnologija koju koriste može da radi toliko toga za vas, od upravljanja drugim pametnim uređajima do davanja obaveštenja o trenutnim vremenskim i saobraćajnim prilikama.

Sa integrisanim digitalnim asistentom, sve što vam je potrebno je vaš glas kojim možete da automatizujete sve u vašoj sobi. Pametni zvučnici takođe služe i kao budilnik. Pored pametnih funkcija, ovi zvučnici predstavljaju i odlična audio rešenja. Zavalite se i opustite u krevetu dok slušate omiljenu muziku ili podkaste.

Pametna sijalica

Ako želite da učinite svoju spavaću sobu pametnijom, dobra je šansa da ste već instalirali neke pametne uređaje u drugim delovima svog doma. Zašto onda ne biste pratili oprobani recept za pametni dom i ubacite pametnu tehnologiju u osvetljenje vaše spavaće sobe?

Sa pametnim sijalicama možete da simulirate prirodno svetlo u vašoj spavaćoj sobi koje će vam pomoći da brže utonete u san i probudite se ujutru. Jednostavno podesite sijalicu da se priguši noću i upali ujutru sa toplim belim sjajem.

Takođe više nikada nećete morati da brinete o iritirajućem zadatku koji gašenje svetla pošto uvek možete da zamolite glasovnog asistenta da to uradi za vas.

Pametne zavese ili roletne

Nema ništa iritantnije nego kada se udobno smestite u krevet nakon napornog dana i shvatite da ste zaboravili da spustite roletne. Bez brige, pametne zavese ili roletne vam omogućavaju da njima upravljate iz udobnosti vašeg kreveta.

Pametne zavese ili roletne mogu zapravo da se koriste u bilo kom delu vašeg doma. Međutim, ta tehnologija je najkorisnija u spavaćoj sobi. Nećete morati da ručno navlačite zavese ili spuštate roletne a one će se automatski otvoriti ili podići narednog jutra kako biste se probudili uz prirodnu svetlost.

Kao i kod svih drugih uređaja u pametnom domu, možete sa lakoćom da upravljate pametnim zavesama ili roletnama uz pomoć glasovnih komandi ili automatizovanih rutina. Možete čak i da povežete zavese ili roletne sa budilnikom i postavite određeno vreme kada želite da se otvore ili zatvore.

Prethodni tekstCES 2022: OKAI je predstavio moćni full-suspension električni bicikl sa ramom od ugljenčnih vlakana
Sledeći tekstCES 2022: Asus predstavlja sklopivi OLED laptop od 17 inča i Zenbook sa svemirskom tematikom

Leave a Reply