BMW Grupa ispisuje sledeće poglavlje u budućnosti mobilnosti – a #NEXTGen 2020 bila je idealna platforma za predstavljanje najnovijeg čina u ovom poglavlju. Nakon izuzetno uspešnog prvog događaja 2019. godine, ovogodišnji program održao se u digitalnom formatu. U svetu koji se menja radikalnije nego ikad, BMW Grupa je postavila sebi cilj da nastavi da predvodi tehnološki razvoj, postavlja trendove i bude ključni igrač u oblikovanju budućeg izgleda mobilnosti sa atraktivnim portfoliom proizvoda i svojom strategijom nazvanom „Moć izbora“.

Na #NEXTGen 2020 događaju BMW Grupa je otvoritla vrata koja se inače drže čvrsto zatvorenim. Prikazali su nove tehnologije i vozila i istovremeno su na nekim vrlo specifičnim primerima pokušali da vide kako bi mobilnost sledeće generacije mogla – ili kako će – izgledati. Pored predstavljanja najvažnijih dostignuća Centra za istraživenje i inovacije (FIZ), na #NEXTGen događaju videli smo svetske premijere koje su pripremili brendovi BMW Motorrad i MINI. Učesnici ovog događaja su se takođe osvrnuli na dizajn serijske verzije modela BMW iNEXT čija prodaja kreće u novembru 2021. godine pod oznakom BMW iX.

Proizvodnja modela BMW iX će početi 2021. godine u fabrici u Dingolfingu. Sa jedne strane, ovaj model spaja sav razvoj, iskustvo i inovacije koje je BMW akumulirao prethodnih godina kroz svoj ulogu vodećeg premijum proizvođača u oblasti električne mobilnosti. Ali njegov razvoj takođe ilustruje ključnu ulogu koju već igra veštačka inteligencija (AI). Danas BMW Grupa koristi veštačku inteligenciju u preko 400 aplikacija i u svakom relevantnom sektoru kompanije, na primer u razvoju, prodaji/marketingu i proizvodnji.

Još jedan veliku korak na putu ka mobilnosti sutrašnjice – autonomna vožnja – može postati stvarnost samo uz pomoć tehnologije iz oblasti u kojoj je BMW imao pionirsku ulogu još od 1990-ih godina, a to je povezanost. BMW već nudi daljinsko ažuriranje softvera i digitalne usluge za mnoge od svojih modela. BMW iX sada ide korak dalje kao prvi premijum model koji će koristiti 5G mobilnu tehnologiju. Mnoštvo izuzetno moćnih senzora – od kamera do radara i ultrazvučnih jedinica – u kombinaciji sa brojnim različitim antenama, od Bluetootha do 5G, potpomognuti veštačkom inteligencijom i servisima zasnovanim na podacima pretvaraju model BMW iX u jedan moćni kompjuter na točkovima.

Novi BMW Centar za simulaciju vožnje u Minhenu predstavlja idealno okruženje za ovakve aktivnosti. Ovaj najmoderniji kompleks ovog tipa, koji se prostire na površini od 11.400 m2, opremljen je sa ukupno 14 simulatora, uključujući simulator visoke vernosti i visokodinamički simulator. Oni omogućavaju da se doživljaj vožnje po putu prenese u laboratoriju u realističnijoj formi nego ikada pre.

 

SVETSKA PREMIJERA MODELA MINI VISION URBANAUT.

Brend MINI je iskoristio #NEXTGen događaj da premijerno predstavi MINI VISION Urbanaut –  koncept automobila sa digitalnom vizijom. Ova potpuno nova interpretacija upotrebe prostora predstavlja unutrašnjost koja maksimizira prostranost i svestranost na minimalnom prostoru. Koncept Vision koristi tri MINI momenta – „Chill“, „Wanderlust“ i „Vibe“ – kako bi demonstrirao širok dijapazon upotrebnih scenarija koji ne podrazumevaju samo vožnju i nude nova rešenja za urbane prostore.

Spoljašnjost i unutrašnjost se menjaju kako bi odražavale određeni MINI momenat i na najbolji mogući način dočarale ceo taj doživljaj vožnje. Sveobuhvatni dizajn korisničkog iskustva, održivi materijali i potpuno električni pogon su dodatni sastojci u ovom konceptu. Unutrašnjost modela MINI Vision Urbanaut pretvara se u dnevni boravak u samo par jednostavnih koraka. Komandna tabla može da se spusti i pretvori u „kauč“ a vetrobransko staklo može da se otvori ka spolja, čime se dobija svojevrsni ulični balkon, koji pojačava interakciju sa okruženjem automobila i stvara još prostraniju unutrašnjost.

 

BMW MOTORRAD DEFINITION CE 04
DONOSI REVOLUCIJU U SEGMENT SKUTERA.

Kao i MINI Vision Urbanaut, i drugi model koji je debitovao na #NEXTGen 2020 događaju takođe je dizajniran isključivo za električna putovanja.

Skuter po imenu BMW Motorrad Definition CE 04, koji je skoro spreman za proizvodnju, nastao je iz koncepta kompanije BMW Motorrad po imenu Link i spaja analogni i digitalni svet korisnika pod sloganom „Priključen na život“. Sa ovim skuterom gradski putnici dobijaju sredstvo transporta i komunikacije u jednom paketu, sa mnogim inovativnim elementima i detaljima koji su preuzeti sa BMW Motorrad Link koncepta – koji je 2017. godine viđen kao radikalna vizija budućnosti – i koji će se naći u serijskoj proizvodnji. Ovo je jasan pokazatelj toga koliko daleko je već dogurala elektrifikacija čitave game BMW Grupe, a ovim tempom će se nastaviti i u bliskoj budućnosti. Četvrtina svih vozila koje će BMW Grupa prodati u 2021. godini bi trebalo da ima elektrifikovani pogon, a taj broj bi do 2025. godine trebalo da poraste na jednu trećinu, a do 2030. godine na polovinu od ukupnog broja vozila. Klijenti BMW Grupe će 2023. godine moći da biraju između 25 elektrifikovanih modela, od kojih će otprilike polovina imati potpuno električni pogon.

MODERNO LIDERSTVO U MNOGO RAZLIČITIH OBLASTI.
Kompanija se na #NEXTGen 2020 događaju takođe bavila i različitim projektima koji demonstriraju značenje liderstva u današnjem svetu. Saradnja sa brendom urbane odeće Kith u Njujorku, na primer, omogućava kompaniji BMW M GmbH da uoči najnovije modne trendove među mladim i uticajnim ljudima. Elektrifikovano odelo sa krilima koje je dizajnirao BMW predstavlja iskorak u novu dimenziju u svakom smislu. Uz pomoć brenda BMW i, kao i kompanije Designworks koja posluje u okviru BMW Grupe, Austrijanac Piter Salcman (Peter Salzmann) koristio je ovo odelo za prvi ikada let čoveka u odelu sa krilima koje ima električni pogon. Ovo su samo dva primera kako BMW Grupa diktira trendove, prateći dešavanja i predviđajući šta klijenti žele.

ISKORAK U NOVU DIMENZIJU:
ELEKTRIFIKOVANO ODELO SA KRILIMA KOMPANIJE BMW

Kada se moć vizionarstva spoji sa inovativnim duhom, dešavaju se velike stvari – kao što je iskorak u novu dimenziju sa elektrifikovanim odelom sa krilima kompanije BMW i. Nakon tri godine priprema i uz aktivnu podršku brenda BMW i, kao i kompanije Designworks koja posluje u okviru BMW Grupe, austrijski BASE skakač Piter Salcman je odradio prvi ikada let u odelu s krilima na električni pogon. U kompaniji BMW i su širokih ruku dočekali Salcmanovu ideju da koristi lagani električni impeler – tj. neku vrstu prekrivenog propelera – kako bi postigao veće brzine tokom letova u odelu s krilima i kako bi da povrati visinu tokom leta.

Inženjeri kompanije BMW i primenili su svo svoje znanje i iskustvo u električnoj mobilnosti i baterijskim tehnologijama, a eksperti iz kompanije Designworks su takođe bili uključeni od samog starta i bili su zaduženi za razvoj letačke jedinice – koja se sastojala od dva impelera od ugljeničnih vlakana snage od po 7.500 W pri 25.000 opm i oko pet minuta maksimalne snage (15 kW) – kao i za razvoj samog odela s krilima. Opsežna testiranja u aerotunelima BMW Grupe potom su omogućila da se izvrše fine modifikacije na odelu i da se potvrdi da ideja funkcioniše.

Rezultat celog poduhvata je elektrifikovano odelo s krilima kompanije BMW i, koje je omogućilo Salcmanu da ispuni svoj san i podigne letenje u odelu sa krilima na nove visine – i to na vrlo efikasan, održiv, tih i uopšte zadivljujući način. Piter Salcman savršeno otelotvoruje etos brenda BMW i svojim idejama, strašću i hrabrošću. Elektrifikovano odelo s krilima kompanije BMW i pokazuje šta je sve moguće uz električnu energiju i dokazuje da je budućnost električna.

Leave a Reply