Nekad je to bio „sub brand“ velikog kineskog Huawei-a, a danas je porastao i osamostalio se. Prvi samostalni koraci su i dalje pod uticajem „roditelja“ i ne možemo da ne primetimo neverovatnu sličnost sa Huawei Nova 9 telefonom. No, o konkurenciji neki drugi put, u ovom tekstu je glavna zvezda Honor 50.

Prva stvar koja pada u oči, a i javlja se kao povratna informacija od prstiju, je da odlično leži u ruci. Po veličini je negde na sredini – ni veliki, ni mali – a proizvođač je uspeo da zadrži debljinu telefona na ispod 8mm, što se oseća pri držanju. Zbog istanjenih bočnih ivica će delovati da je još tanji, i neki bi rekli da je oštar, ali sve je stvar navike. Dajte sebi nedelju dana i sve će biti kako treba. Više se ni ne kliza kao prvog dana…

Ekran ima zavidne tehničke karakteristike. Pri našem testiranju se pokazao u punom svetlu, a zahvaljujući Google digital wellbeing opcijama može bitno da se smanji osvetljenje, pa čak i uvede monohromatski mod. Poslednja opcija je dobra za noćno čitanje, kada ne želite da vas telefon razbudi pred spavanje. Dinamička brzina osvežavanja u „sporom“ korišćenju spušta hercažu na 10 Hz, a za intenzivno se penje na do 120 Hz. eBook mod i Dark mod su takođe prisutni, pa ko želi da čita knjige, neka samo izvoli.

Na vrhu ekrana je velika crna rupa za selfie kameru. Hvata svaku boru, osim ako ne izaberete Beauty na level 10, kada vas toliko godina podmlađuje. Bokeh je takođe na nivou zadatka: uredno vas iseče i zamuti pozadinu. Pozadi, na poleđini telefona, susrećemo veliku centralnu, i još tri pomoćne. Na raspolaganju su vam razne opcije za savršenu fotografiju. Većinu vaših umetničkih dela će fotkati glavna od 108 MP, a razradu na temu rade ultrawide (8 MP, 120 stepeni), macro i kamera za dubinu, obe od po 2 MP. Naše skromno mišljenje je da ćete biti zadovoljni rezultatima.

Honor se svojski potrudio da vam zadrži osmeh, a ima i opcija da sam okida kako vidi osmeh. 😊
Šteta što dobar ekran i kameru ne prate zvučnici jednakog kvaliteta. Iz telefona izbija jak mono zvuk. Ok je jačina, ali se baš oseća zvučna informacija s jedne lokacije. Ko požuri i kupi telefon dok se još uz njega daju bežične Earbuds 2 Lite slušalice, dobro će profitirati. Lako se povezuju, dobro leže u ušnoj školjci i što je najvažnije, isporučuju dobar zvuk. U zbiru slušalica i kutije, ukupno daju do 32 sata zvuka, sa uključenom active noise cancellation (aktivna redukcija spoljne buke). Nije potrebna posebna aplikacija da bi se povezali ili kontrolisali zvuk sa slušalica.

Iznenadilo nas je što ne postoji sistemska podrška za dva viber, whats app, … naloga, već je korisnik ostavljen da se sam snalazi sa aplikacija s Google Play prodavnice. Veliki plus, i veliki povratak na scenu Honor čini s podrškom za Google servise. Sve što ste želeli da radite, a niste mogli u prošle dve godine, sada opet možete. Otvoren je pristup svim aplikacijama, a telefon će se uredno povezivati s chromecast uređajima po vašoj kući i sve radi kao pesma.

Baterija će izdržati dva dana bez punjača. Još jedan evidentan dokaz da je Honor do skoro bio Huawei je punjač koji stiže uz uređaj.
Puni se na 66W, i potvrdićemo da je identičan kao onaj od Huawei Mate 40 Pro. Brzina punjenja je zavidna: za četrdesetak minuta od 0 do 100 odsto.

Čipset nismo ni pomenuli. Iz prostog razloga, jer je sve radi kao sat. Procesor pripada srednjem segmentu, a to u 2021. godini znači da jedva da postoji aplikacija koja će štucati. Mi je nismo našli. Na testu smo imali model s najmanje operativne i radne memorije, što će velikoj većini korisnika i dalje biti više nego dovoljno.

Na kraju možemo potvrditi da je Honor 50 jako skladan telefon, dostojan povratka na veliku scenu.

Honor 50 SPEC:

OS: Android 11; Magic UI 4.2
Čipset: Snapdragon 778G 5G (6 nm)
Memorija: 6/128 GB
Kamera: 108 MP, 8 MP, 2 MP, 2 MP / 4k@30fps, 1080p@30/60fps; 32 MP / 1080p@30fps
Ekran: OLED 6,6“, 1080×2340 px, (392 dpi)
Povezivanje: 5G, WiFi 6, BT 5.2, NFC, GPS
Baterija: 4300 mAh
Dimenzije: 160 x 73.8 x 7.8 mm, 175 g
Kontakt: https://www.hihonor.com/rs/events/honor-50-preorder/

CENA: 64.999 RSD
OCENA TESTIRANJA
TECH
LIFESTYLE
CENA
Prethodni tekstTEST: Klipsch T5 II prave bežične ANC bubice koje imaju Dirac HD za još bolji zvuk
Sledeći tekstNova dimenzija zvuka
test-honor-50best-buy-nagrada-honor-drugo-poglavljeHonor 50 jako skladan telefon, dostojan povratka na veliku scenu.

Leave a Reply