TEST: Samsung Galaxy Watch6 (Classic)

Tržište pametnih satova je zasićeno, ali uvek može bolje. Samsung zna kako.

Stariji korisnici znaju da Samsung ima iskustva u pravljenju satova i pre Watch serije, koja je stigla do šeste iteracije. Pre su bili modeli iz Gear serije još od 2013. godine. Elem, sa toliko iskustva, danas imamo zreo proizvod koji je prošao sve dečije bolesti, koji je čak i OS promenio. Nekad je bio Tizen, danas je Google (preciznije Wear OS).

Šta nam to donosi Watch6 Classic? Vratio se prsten, povećan je ekran, i imamo novi čipset, blago brži. Zapravo je 15 do 20 odsto brži, a to je taman koliki je i prosek za poboljšanje po jednoj iteraciji u svetu mobilnih uređaja. Ko vam kaže da je razlika između dve generacije veća od toga, pažljivo poslušajte argumente i procenite sami imaju li osnova.

Ima ih u četiri varijante, od 43 i 47 mm (Classic) i 40 i 44 mm bez prstena. Po nama je Classic za mušku, a „vanila“ za žensku publiku. Osim tog prstena, i same veličine ekrana, nema razlike između njih. Svi su dobili bolji čipset i više RAM memorije.

Kao i obično, Galaxy Watch6 Classic je otporan na vodu i prašinu (IP68) i usklađen je sa MIL-STD-810H standardom. Nije bilo promene u ukupnoj zaštiti u odnosu na prethodne modele. Napominjemo da vojni standard ne garantuje robusnost u ekstremnim uslovima. Sve u svemu, Watch6 Classic izgleda i oseća se kao običan sat, ne smeta ni korisnicima sa većim zglobovima, i uprkos dodatnoj težini, i dalje je dovoljno lagan. Trenutno dolazi u samo dve boje: crnoj i srebrnoj.

Uređaj koristi standardne kaiševe širine od 20 mm, kao i njegovi nedavni prethodnici. To nam potvrđuje da su kaiševi od 22 mm starijih modela sada stvar prošlosti. Bojom i materijalom narukvice možete poprilično promeniti imidž, kao i usklađivanje s odećom koju nosite.
Prsten kod Classic varijante radi kao što bi očekivali. A možete i bez njega  samo prstom šetate levo-desno. Kod manjeg, donekle i ženskog sata, koji nema Classic u imenu, umesto prstena možete prstom šetati po kružnici sata i oponašaće prsten.

Dugmad na desnoj strani su „kliktajuća“ i daju jasnu povratnu informaciju da ste ih pritisnuli. Gornji, sa crvenim okvirom je za povratak na početni ekran, dok donji služi za jedan korak unazad. Dvostruki pritisak na gornje dugme može pokrenuti aplikaciju po vašem izboru, dok pritiskanje i zadržavanje može da pozove Bixby, Google asistenta, ili meni za isključivanje.

Kada se skroluje od dole ekran, pristupa se svim aplikacijama. Na vrhu je prečica ka trenutno aktivnim, a ostale možete poređati po vašim potrebama. Kako je Google OS, sve aplikacije se preuzimaju u GPlay prodavnici, i instaliraju se na telefon. Potom se prebacuju na sat. Isti je postupak bilo da se radi o brojčanicima, ili najkomplikovanijim programima i igrama. Neki stari programi i brojčanici pravljeni za Tizen se više ne mogu naći, ni uz doplatu.

Osim što je lep, i što služi kao sat, može vam pomoći u merenju sportskih aktivnosti. Samsung tvrdi da meri preko 90 različitih aktivnosti. A ako nema vaše, možete sami kreirati svoj sport!

Testirali smo ga na brzom hodanju i trčanju. U poređenju sa trakom za hodanje (u teretani), merio je 15-17% manju brzinu. Na otvorenom je imao manje neslaganje. Napolju smo uporedo merili korake i pređenu distancu s telefonom (Z Flip5) i imao je više koraka, a manju distancu. Na oba uređaja su identični parametri korisnika (visina?). Zašto se nisu uskladili, ne znamo. Ionako su upareni i međusobno razmenjuju podatke.
Sa satom smo uparili i bežične slušalice. Kako je dovoljno memorije u satu, prebacili smo s telefona 100tinak pesama. Da nam se nađe. Interesantno, iako u telefonu ima 16GB, nama su za muziku bila raspoloživa samo 5GB. Ostatak je predviđen za druge podatke.

Tokom treninga smo od sata zahtevali da nam meri fizičku aktivnost i da pušta muziku, i on je to s lakoćom odradio. Obe aplikacije nisu komplikovane i lake su za snalaženje.
Samsung Health app je stigla do verzije 6.24 i izverzirana je za mnoge aktivnosti. Hodanje je među prvim „sportovima“ koje meri. Prikaz ka korisniku se prostire na tri ekrana, kako bi svi relevantni parametri bili prikazani. Samsung music ima samo jedan ekran, jer mu više ne treba.
Nije teško gledati i jednu i drugu aplikaciju. Prebacivanje je lako – na vrhu prečica ka aplikacijama je prečica za trenutno otvorene. Skrolovanjem stižete do one druge (ili treće) aplikacije.
Ko ne insistira na ultra preciznim podacima, na trening može opušteno bez telefona.

Dodatna aplikacija vezana za zdravlje je Body composition. Sat vam meri količinu mišića, masti i vode, izračunava procente masti i BMI. Naravno da sat nije profesionalna sprava za merenje i da su rezultati čisto okvirni, ali moga vam dati uvid u vaše zdravlje.

Baterija izdržava jedan dan ako je uključen Always on display. Bez te opcije se produžava na dva dana. Možda malo više ako niste mnogo aktivni i ako sat ne koristite previše. Kada ga uposlite, značajno brže troši resurse. Aktivnost u trajanju od 90 minuta mu je skresala bateriju za 30 odsto.
Što se tiče štednje baterije, sat ima Sleep mode, kada se baterija maksimalno čuva i ekran prikazuje se samo koliko je sati. To je zgodno pokrenuti u večernjim satima, sve do jutra. Može se aktivirati zajedno sa telefonom, u Modovima i rutinama, u Digital Wellbeing delu podešavanja. Ušteda baterija je značajna. Baterija se puni sporo, bežično, isključivo preko svog kabla koji dobijate uz telefon. Adapter sa Type-C izlazom ne dobijate. Ili ga imate od telefona ili na laptopu. Treća varijanta je prodavnica.

Samsung Watch6 ima oštru konkurenciju. Možda najveću među starim pametnim satovima koje je stiglo vreme. Ili možda mogu izgurati još jednu sezonu, do modela 7? Apple nije konkurencija, jer nema međusobne saradnje. iPhone ne ide sa Samsungom, i obrnuto. S druge strane, potencijal Watch6 je veliki i ko se odluči za kupovinu, neće pogrešiti.

Samsung Galaxy Watch6 (Classic)

OS:

Android Wear OS 4, One UI Watch 5

Čipset:

Exynos W930 (5 nm)

Memorija:

2/16 GB

Ekran:

Super AMOLED, 1.5”, 480 x 480 px, (453 ppi) za 47 i 44 mm; Super AMOLED, 1.3”,
432 x 432 px, (453 ppi) za 47 i 44 mm

Povezivanje:

WiFi n, BT 5.3, NFC, GPS

Baterija:

425 mAh (47 i 44 mm), 300 mAh (47 i 44 mm), Qi bežično punjenje

Dimenzije:

46.5 x 46.5 x 10.9 mm 59 g (47mm), 42.5 x 42.5 x 10.9 mm 53 g (43mm),

42.8 x 44.4 x 9 mm 33 g (44 mm), 38.8 x 40.4 x 9 mm 29 g (40 mm)

Ostalo:

MIL-STD-810G, IP68

Lep, veliki ekran, sve fino fercera, privlačan dizajn

Baterija ne traje duže od dva dana, sporo punjenje

Cena:

39.999 RSD (40 mm)

49.999 RSD (43 mm)

42.999 RSD (44 mm)

54.999 RSD (47 mm)

Utisak sa testa

TECH
LIFESTYLE
CENA

Ukupni utisak

Samsung Watch6 je tačno odmeren za ženski ili muški ukus (model Classic). Taman je poboljšan toliko da gledate njega, a ne prošle verzije.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

TEST: BMW iX – Svemirski brod

Odmah da vam damo do znanja da je...

Garmin predstavlja Dash Cam liniju auto kamera za...

Savremena vozila često poseduju tehnologiju za izbegavanje sudara...

TEST: Toyota Aygo X – Od svega po...

Najmanja Tojotica je ostala u X izdanju. Povišena...

Philips predstavlja slušalice koje će vam pomoći da...

Philips je napravio slušalice posebno namenjene ljudima koji...

Novi Samsung tableti za posao i zabavu

Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd u okviru jučerašnjeg...

ISKORISTITE SVAKI TRENUTAK UZ INTRA-MATIC CHRONOGRAPH H

Dok Khaki linija satova obuhvata suštinu vojnih satova,...

TEST: Renault Kadjar – Siguran u sebe i...

Renault Kadjar je elegantan krosover koji deli platformu...

Imate smartfon? Onda vam je potreban ovaj prenosivi...

Prenosivi bežični punjač kompanije Aukey koji je dostupan...

Kompaktni multifunkcionalni uređaj Celtrix

Odgovor na sve vaše digitalne potrebe leži u...

TEST: Klipsch T5 II prave bežične ANC bubice...

Klipsch je sklopio partnerstvo sa švedskim brendom Dirac,...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Casio slavi 30 godina BAPE-a sa G-Shock BAPE...

Ako ste kolekcionar G-Shock satova i veliki fan...

Xiaopeng HT Aero Land Air Carrier Concept je...

Kada je nekoj grupi putnika u kampu ometanje...

Novi BMW X2 premijerno predstavljen u Beogradu

Danas je svečano otkriven čaroban svet drugog generacija...

Xiaopeng HT Aero novi dizajn letećeg električnog automobila

Pre dve godine, kineski proizvođač električnih automobila Xiaopeng...

HondaJet Echelon Light Business Jet je jedan odlikovani...

Ako već niste čuli, HondaJet ima nekoliko novih...

5 Galaxy Tab S9 saveta za povećanje produktivnosti

Studentski život je zabavan, ali veoma intenzivan. To...

Hondin prvi vozački traktor sa elektro pogonom na...

Rastući troškovi radne snage, kao i nedostatak iste,...

RECARO x Porsche Gaming Pepita: Da li je...

Dakle, mislite da RECARO x Porsche Gaming stolica...

SHANE je paralelan elektromobil na dva točka, kreiran...

Ako bi Shane Chen imao svoj način, pojam...

Bose Smart Ultra Soundbar obećava jasan dijalog usred...

Najnoviji Bose Smart Ultra Soundbar obećava vrhunsko zvučno...
Samsung Watch6 je tačno odmeren za ženski ili muški ukus (model Classic). Taman je poboljšan toliko da gledate njega, a ne prošle verzije. TEST: Samsung Galaxy Watch6 (Classic)