Kina pooštrava propise vezane za deepfake tehnologiju

Deepfake sadržaji su sintetički generisani ili izmenjeni video snimci ili slike koji su napravljeni koristeći jednu vrstu veštačke inteligencije. Ta tehnologija se može koristiti da se izmeni postojeći video, na primer tako da se stavi lice nekog političara u postojeći video ili čak da se napravi kako daje lažni govor.

Rezultat su fabrikovani sadržaji koji izgledaju realistično ali nisu.

Peking je najavio pravila koja regulišu „tehnologije duboke sinteze“. U nastavku pročitajte neke od ključnih odredbi:

  1. Korisnici moraju dati saglasnost da bi se njihov lik koristio u bilo kojoj tehnologiji duboke sinteze.
  2. Servisi koji nude duboku sintezu ne mogu da koriste tu tehnologiju da šire lažne vesti.
  3. Servisi koji nude duboku sintezu moraju da verifikuju pravi identitet korisnika.
  4. Sintetizovani sadržaji moraju da sadrže obaveštenje neke vrste koje će upozoriti korisnike da su slika ili video snimak izmenjeni tehnologijom.
  5. Sadržaji koji se kose sa postojećim zakonima su zabranjeni, kao i sadržaji koji ugrožavaju nacionalnu bezbednost i interese, nanose štetu nacionalnom imidžu ili remete ekonomiju.

Moćna Kineska uprava za sajber prostor je regulator koji stoji iza ovih pravila.

Od kraja 2020. godine, Kina pokušava da zauzda moć domaćih tehnoloških giganata i uvela je neophodnu regulativu u oblastima od zaštite konkurencije do zaštite podataka. Ali Kina je takođe rešila da reguliše nove tehnologije i u svojim tehnološkim propisima je otišla dalje od bilo koje druge zemlje.

Kineske vlasti pokušavaju da reše pitanje problematičnog onlajn sadržaja na mnogo drugačije načine od drugih zemalja, želeći da budu korak ispred svih jer nove tehnologije poput sadržaja generisanog od strane veštačke inteligencije počinju ubrzano da se šire internetom.

Propisi koji regulišu veštačku inteligenciju koje je Peking uveo prethodnih godina su „osmišljeni sa ciljem da napori u regulaciji i cenzuri sadržaja budu korak ispred dolazećih tehnologija, čime se osigurava da će Peking moći da nastavi da predviđa dolazak tehnologija koje bi mogle da se koriste da se zaobiđe čitav kontrolni sistem.“

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde