Šta je bitno za vaše telo tokom rada od kuće???

Veliki broj zaposlenih, rad u kancelarijama zamenio je radom od kuće zbog vanredne situacije u kojoj se našao ceo svet.

I dok ste u jednom trenutku sigurno pomislili da ništa bolje nije moglo da se desi, shvatili ste već da rad od kuće, zahteva „rad na više frontova“, a ne samo odabir odgovarajućeg kućno-poslovnog outfita.

Ne mislimo ovde samo na činjenicu da ćete vaš radni dan morati da spakujete u „kućni režim radnog dana“, već da posebno obratite pažnju na zdravlje koje zbog ovih promena može biti narušeno.

Tim povodom, kompanija LG Electronics (LG) donosi korisne savete koji mogu da pomognu da rad od kuće bude što ugodniji.

Ukoliko koristite desktop računar, odnosno ako su monitor i tastatura odvojeni, za vašu kičmu najbolje će biti da monitor postavite u nivou očiju.
Monitor bi trebalo da stoji na udaljenosti od jedne ruke, otprilike 43 centimetara od očiju, i postavljen u sobi kako se od njega ne bi odbijala sunčeva svetlost.

Za kućnu upotrebu preporučljivo je odabrati 27-inčni model sa ergonomskom podlogom ako vam treba dovoljno prostora za istovremeno prikazivanje različitih dokumenata i aplikacija.

Stručnjaci iz kompanije LG savetuju korišćenje kvalitetnih ekrana kako biste zaštitili oči, a najbolji izbor su IPS monitori koji pružaju stabilan i precizan prikaz boje bez treperenja.

Od velike važnosti je i to na čemu i kako sedimo. Najgore moguće rešenje je da ležimo na kauču sa laptopom u krilu.

Umesto toga, najbolja opcija je da koristite stolicu sa mogućnošću podešavanja visine, naslonom za ruke ili koja ima naslon za leđa koji može da se podešava, ako je imate.

Sedite tako da su vam butine paralelne sa podom, a stopala stavite na pod ili oslonac za noge.
Nadlaktice bi trebalo da budu paralelne sa kičmom, a tastatura treba da se dosegne podlakticom pod uglom od 90 stepeni u odnosu na gornji deo tela.

Ne morate da ceo dan provedete sedeći: kuhinjski pult ili daska za peglanje odgovarajuće visine mogu da posluže kao radni sto.

Prilikom odabira daske za peglanje potrudite se da bude postavljena blizu zida kako bi se što manje pomerala tokom rada.
Ako vam dosadi da radite stojeći, možete da sednete na pod i postavite laptop na sto za kafu kako biste malo promenili položaj.

Veoma važno je da ustanete i krećete se na svakih pola sata ili sat, uradite vežbe razgibavanja, ali i one za oči.
U slučaju da imate isuviše posla, podesite alarm na telefonu kako bi vas redovno podsetio da treba da ustanete i hidrirate se.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde