Tinejdžeri danas više vole da se dopisuju nego da razgovaraju lice u lice

Danas vidimo sve veću zabrinutost oko uticaja koji smartfoni, a posebno društveni mediji imaju na tinejdžere.

Novi izveštaj je uznemirujući iz više razloga, a jedan od njih je taj što danas deca u uzrastu od 13 do 17 godina više vole da se dopisuju nego da razgovaraju uživo…
Procenat tinejdžera koji preferiraju interakciju uživo je pao sa 49% u 2012. godini na 32% u 2018.

Dopisivanje je sada najpopularniji način komunikacije. Danas 35% tinejdžera kaže da su doživeli sajber-maltretiranje u poređenju sa samo 5% u 2012. godini.
Danas 33% tinejdžera kažu da bi voleli da njihovi roditelji provode manje vremena na njihovim uređajima, dok je taj procenat 2012. godine bio 21%.

Jedno saznanje deluje kontradiktorno:

54% tinejdžera se slaže da im upotreba društvenih medija često odvlači pažnju kada su u društvu drugih ljudi, a 44% kaže da ih nervira kada njihovi drugari koriste svoje telefone dok provode vreme zajedno. A opet, 55% tinejdžera kaže da jako retko ili skoro nikad ne ostave svoj telefon u džepu kada su sa drugarima.

Više od dve trećine tinejdžera smatra da su društveni mediji imali negativan uticaj na ljude njihovih godina, a 40% njih „ponekad poželi da se vrati u prošlost kada nisu postojali društveni mediji.“

Jedno prethodno istraživanje se fokusiralo na tinejdžere i njihove roditelje u SAD-u, i zaključak je bio da i jedni i drugi smatraju da one druge ometaju telefoni.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde