BMW S 1000 XR je Sport Tourer koji misli da je Superbike motocikl

Vožnja je definitivno prijatna, mada u Dynamic režimu postaje vrlo kruta i sportska.

Sa 165 konjskih snaga ispod vas, BMW S 1000 XR za 2020. godinu će ostaviti iza sebe većinu motocikala ispod 1.000 kubika, a jedino će zaostajati za drugima kada se dostignu sulude brzine.

Proizvođač motocikala BMW Motorrad je uspeo da izvede jedan neverovatan trik.

Naime, uspeli su da uzmu najbolje delove svog neverovatnog superbike modela S 1000 RR, „obuku“ ih u odelo i predstave mašinu koja je delom džentlmen a delom siloviti teškaš.

Model XR ima obrtni moment od 114 Nm koji postiže pri 9.250 opm.

Performanse motora se mere preko novog elektronskog paketa koji po prvi put na ovom motociklu ima intercijalnu mernu jedinicu.

To znači da su sistem kontrole proklizavanja na više nivoa, ABS pri skretanju, sistem za kontrolu podizanja na zadnji točak i sistem za kontrolu kočenja motorom sada pod kontrolom vozača, koji sada takođe ima na raspolaganju i Dynamic ESA Pro funkciju za elektronsko podešavanje vešanja.

BMW već dugo zagovara elektronski nadzor/podešavanje vešanja, ali amortizeri na modelu XR su nešto sasvim novo. Kao što samo ime govori, Dynamic ESA Pro nadzire vešanje i podešava ponašanje svakih 10 milisekundi.

Naravno, postoji više nivoa podešavanja ogibljenja kao i režima koji su dostupni vozaču, uključujući i praktično podešavanje koje drži zadnji amortizer pod tenzijom kada suvozač siđe sa motora, čime se sprečava prebrzo odskakanje motora koje vas može izbacviti iz ravnoteže.

Šasija je uža i kruća i daje bolje povratne informacije vozaču.

Iz istog razloga, amortizer je sada postavljen na zadnju viljušku bez spone, pružajući bolji osećaj vozaču i manju težinu nepoduprtu oprugama.

Sve to je upakovano u novu karoseriju koja više nema asimetrične farove po kojima je ovaj motocikl bio veoma prepoznatljiv.

Sada se i napred i pozadi nalaze LED svetla, a štop svetla su skrivena u zadnjim žmigavcima.

BMW S 1000 XR za 2020. godinu je pomerio granice u sport touring kategoriji, ne samo zbog snage, šasije, elektronike ili karoserije, već i po načinu na koji je sve to spojeno zajedno u jednu harmoničnu celinu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde