TOP 5: 2-DIN radio uređaja za automobil

2-DIN radio predstavlja zenit elektronike kada govorimo o nefabričkim automobilskim radio uređajima. U automobilima sa standardnim otvorom za radio najčešće korišćen dizajn je 1-DIN. Međutim, veća vozila a naročito japanski modeli i kombi vozila počeli su da koriste 2-DIN radio koji je duplo širi i vremenom je 1-DIN skroz izašao iz mode. Fizička zapremina jedinice koja staje u 2-DIN rupu je impresivna, a to znači da takav radio može imati mnogo više funkcija i elektronike u sebi. Oni takođe mogu imati luksuzno velike displeje ili čak ekrane a da to ne zahteva skupo inžinjerstvo kao što je to slučaj kod premijum 1-DIN jedinica.

Na našoj listi naći ćete premijum 2-DIN uređaje, od ulaznih do raskošnih modela.

Blaupunkt Palma 200 DAB BT

Ovaj uređaj ima dva radio tjunera: Blaupunktov fantastični stari FM tjuner sa funkcijama kao što su dvostruka senzitivnost i poništavanje smetnji i digitalni DAB+ radio. Preko Bluetootha možete da strimujete muziku sa telefona i obavljate hands-free pozive zahvaljujući integrisanom mikrofonu. Sa donje desne strane nalaze se duguljasta vratanca koja otkrivaju slot za SD karticu, USB port i aux 3,5 mm ulaz. Pozadi se nalazi drugi ulaz za antenu za DAB+ i dva RCA izlaza preko kojih možete da proširite sistem i dodate pojačalo.

Iako može da očitava ograničen broj fajlova u poređenju sa konkurencijom – samo MP3 i WMA, ovaj radio može da radi svašta nešto. Ima sposobnost da brzo čita fajlove i izvlači one koje želite, možete da strimujete sve što imate preko Bluetootha, ali možete i da stavite brdo muzike na USB fleš ili SDHC karticu i uživate satima.

CENA: 110£

JVC KW-M565DBT

JVC je napravio mnogo sofisticiran uređaj u vidu modela KW-M565DBT koji dolazi sa naprednim tehnologijama i funkcijama. U pitanju je još jedan radio sa plitkim kućištem i svim mogućim funkcijama. On ima WVGA ekran na dodir od 6,8 inča ali ono što se nalazi iza tog kul interfejsa je zapravo prava atrakcija. Preko Bluetootha možete da pozivate preko glasovnih komandi – ako vaš telefon to podržava a mikrofon dolazi na dugačkoj žici pa umesto da vičete glasnije, možete jednostavno da postavite mikrofon bliže sebi, u nebu automobila.

Pozadi se nalazi niz konektora, uključujući ulaze za FM i DAB+ antene, dva seta Fr/RCA audio izlaza i žuti RCA video izlaz za ekrane u naslonima za glavu. Postoji još jedan žuti kompozitni RCA konektor kao i poslednji RCA konektor za bas pojačalo. Uređaj takođe dolazi sa kablom dužine preko jednog metra i USB-A portom za uparivanje sa telefonom preko platformi Apple Car Play/Android Auto.

CENA: $329.90

Pioneer AVH-Z3200DAB

Model AVH-Z3200DAB na vrhu ima CD/DVD mehanizam koji vam omogućava da puštate normalne diskove sa kojih može da čita MP3, WMA i AAC fajlove. Zatim pozadi ima USB port na produžnom kablu u koji uključite muški-u-ženski kabel i dobijate USB-A port na koji možete da povežete telefon. Ovaj radio može da se poveže sa Android i iOS telefonima, ali ima samo Apple Car Play a ne i Android Auto jer Android Auto zahteva ekran od 6,8 inča ili veći, dok njegov ekran na dodir ima 6,2 inča, prvenstveno jer je slot za diskove zauzeo deo prostora na prednjem panelu.

Zatim imamo trinaestopojasni grafički ekvilajzer sa auto EQ funkcijom. Možete da podesit zvučnu krivu da odgovara vašem automobilu. Automatsko usklađivanje vremena je moguće kada koristite mikforon koji se dobija uz uređaj, a možete i ručno da uskladite vreme. Sve se svodi na percipiranu poziciju muzike, mala kašnjenja do zvučnika u zavisnosti od toga gde sedite, naspram toga da ste pozicionirani u sredini. Od opcija imate visokopropusni i  niskopropusni krosover kao i trosmernu aktivnu krosover mrežu.

CENA: $400 

Sony XAV-AX5650

Sony XAV-AX5650 ima 1-DIN kućište sa velikim ekranom napred tako da popunjava čitavu rupu za 2-DIN uređaje što znači da možete da imate ogromni ekran od 6,95 inča. Ovaj prelepi uređaj ima ekran bez okvira tako da izgleda kao da je integrisan u komandnu tablu automobila. Velika novina na ovom modelu je HDMI konektor sa zadnje strane u koji možete da utaknete FireTV stik ili drugi uređaj za gledanje televizije. Još jedna kul funkcija je Weblink – sistem koji prikazuje displej telefona na ekranu uređaja i radi sa Android i iOS uređajima.

RCA konektori rade na 5.0 V što je baš dosta, zbog čega dobijate daleko bolji odnos signala i buke u poređenju sa redovnom jačinom signala – možete unajmiti stručnjaka da vam podesi dobitak od pojačala kako biste dobili zvuk izuzetnog kvaliteta.

Dva USB porta pozadi sa produžnim kablovima garantuju fleksibilnost: možete da utaknete telefon i da vam ostane jedan port viška za USB fleš. Ako ne dodate pojačalo, integrisano Sony 4x55W MOSFET pojačalo je jedno od većih na tržištu, tako da će i dalje zvučati vrlo dobro.

CENA: £562.90

Kenwood DNR-992RVS

Ovaj 2-DIN radio ima ogromni ekran na dodir dijagonale 10,1 inča na lebdećem nosaču koji može da se podesi na tri pozicije. U kompaniji Kenwood su s pravom ponosni na novu liniju uređaja a ovaj ogromni radio je definitivno na vrhu piramide, kako po funkcijam tako i po ceni. On može da dekodira i pušta više digitalnih audio formata nego što vi verovatno i znate da postoji. RCA konektori rade na ozbiljnih 5.0 V a kontrolne funkcije za puštanje muzike preko iPhonea i USB-a su sveobuhvatne.

Kao šlag na toru, ova luksuzna jedinica ima specijalizovanu navigaciju kompanije Garmin koja se može podesiti za veća vozila. Dok se platformama Apple Car Play i Android Auto inače pristupa tako što povežete telefon sa jedinicom preko USB kabla, kod ovog uređaja to možete da uradite i bežično preko Wi-Fi mreže.

Na raspolaganju imate i opcione komande na volanu a možete da unesete informacije iz vašeg vozila preko multi-pina. To znači da možete da koristite informacije sa parking senzora vašeg vozila itd.

CENA: £1199.99

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde