TOP 5: Tehnoloških funkcija koje čuvaju vaš automobil

Možete da preduzmete dodatne korake da zaštitite svoj automobil, a upotreba integrisane sigurnosne tehnologije je često najbolja opcija.

Iako većina automobila napravljenih posle 1996. godine ima kompjutere i kontrolne jedinice motora, tek smo ranih 2010-ih godina počeli redovno da viđamo automobile koji koriste kompjutere za stvari mimo upravljanja motorom.

A kako su kompjuteri postajali sve napredniji, počeli su sve više da se koriste za bezbednost vozila. Pogledajmo onda ovih 5 bezbednosnih funkcija u modernim automobilima i saznajmo kako štite nas i naša vozila.

Sistemi za praćenje vozila

Otkada je GPS tehnologija koju koristi vojska postala dostupna za komercijalnu i civilnu upotrebu, vozači su počeli da je koriste za navigaciju. Ova tehnologija omogućila je automobilima da globalno prepoznaju svoju lokaciju, a sa razvojem mobilne komunikacije, omogućila je operaterima voznih parkova da prikupljaju podatke o lokacijama vozila u realnom vremenu.

Kada je sve ovo prvi put pokrenuto ranih 90-ih, usluga je bila skupa, nepouzdana i zahtevala je ogromne elektronske module. Ali kako se tehnologija razvijala, GPS je postao jeftiniji, precizniji i prenosiv. Kako su pametni telefoni dobili sposobnost da precizno odrede svoju lokaciju, istu sposobnost dobili su i naši automobili.

Mnoga premijum vozila sa integrisanim aplikacijama omogućavaju vam da pratite njihovu lokaciju. Međutim, ako imate jeftiniji automobil, on verovatno nema tu funkciju. Ipak, možete da kupite GPS urđaje drugih brendova i zaštitite svoj auto.

Sigurnosni servisi unutar vozila

Otkad je OBD-II port za dijagnostiku postao obavezan u automobilima, kola su počela da prate rad raznih sistema koji se u njima nalaze. Pošto prati podatke iz svih izvora, centralna kontrolna jedinica motora (ECU) može da stvori sliku onoga što se dešava u automobilu.

Tako funkcionišu i sigurnosni servisi unutar vozila. Kada senzori opaze nešto, kao na primer aktiviranje vazdušnih jastuka ili naglo smanjenje pritiska motornog ulja u sistemu, automobil automatski kontaktira servisera za proveru.

Auto kamera

Kada je GoPro predstavio prvu HERO akcionu kameru, to je značilo revoluciju u domenu malih, prenosivih a visokokvalitetnih uređaja za snimanje. To ih je učinilo pogodnim za postavljanje na komandnu tablu ili vetrobransko staklo, gde mala površina koju zauzimaju ne smeta pri upravljanju vozilom.

Kako su auto kamere postajale jeftinije i mnogo dostupnije, sve više vozača ih je kupovalo i instaliralo radi zaštite. Ovi uređaji snimaju sve tokom vožnje, zbog čega su korisni kod dokumentovanja nezgoda i drugih incidenata na putu.

Auto kamere pružaju dokazni materijal, zbog čega su izuzetno bitne, naročito za naplatu štete od osiguranja. Video dokazi mogu da pokažu ko je kriv u slučaju nezgode. Auto kamere se od velike pomoći u skoro svakoj situaciji, a ukoliko želite jednu i da kupite, na internetu postoji dosta saveta za kupovinu auto kamera.

Samostalno parkiranje

Neki ljudi misle da se autonomna vožnja isključivo odnosi na duge vožnje, a većina ne shvata da ona zapravo uključuje i samostalno parkiranje. Iako to možda deluje kao nova funkcija, samostalno parkiranje je krucijalna bezbednosna opcija, naročito ako je noć a vaš auto je parkiran u mraku.

Možete da koristite samostalno parkiranje kako bi automobil prišao vama da možete da uđete u njega iz bezbednosti svog poseda.

PIN to Start

Kada su proizvođači automobila otkrili da su imobilizatori doveli do smanjenja broja krađa automobila, počeli su da stavljaju i druge bežične tehnologije u ključeve automobila. Od slanja enkriptovanog koda, današnji ključevi automobila sa daljinskim otvaranjem mogu automatski da otključaju vozilo pa čak i da startuju motor.

Međutim, ova praktična funkcija dolazi i sa jednim problemom – krađa automobila bez ključa. Kod tog krivičnog dela lopovi imitiraju slabi signal koji dolazi iz daljinskog ključa i prevare automobil, koji pomisli da je ključ u blizini. Tada automobil otključava vrata, što lopovima daleko olakšava posao ulaska u auto i krađe.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde