Nov, brz, urban, prefinjen

Nissan ojačava svoju poziciju lidera u evropskom segmentu crossovera predstavljanjem potpuno nove, treće generacije Qashqaia.

Kao i kod prethodnih generacija, izgled novog Qashqaia delo je tima dizajnera u Nissan Design Europe, smeštenom u središtu Londona, dok je za njegovu konstrukciju zaslužan Nissan Technical Centre Europe, sa sedištem u Cranfieldu u Bedfordshireu.

“Polazna osnova za dizajn i razvoj potpuno novog Qashqaia bila je detaljna analiza odnosa sa kupcima Qashqaia u poslednjih 13 godina. Ova nam je omogućilo da razumemo njihove potrebe i saznamo koje karakteristike crossovera posebno cene u svakodnevnoj upotrebi,” rekao je Marco Fioravanti, potpredsednik za planiranje proizvoda u Nissan Automotive Europe.

Iako očigledno u stilu Qashqaia, treća generacija je mišićavija, oštrija i modernija.

Poboljšanjem karoserije spoljašnji izgled Qashqaia je sada odlučniji, sa izražajnijim linijama ramena, produženim međuosovinskim rastojanjem i impozantnim 20-inčnim aluminijumskim naplatcima prvi put uvedenim na ovom modelu.

Prednje osvetljenje na novom Qashqaiu je poboljšano u odnosu na prethodni model time što ima tanji, oštriji dizajn zahvaljujući upotrebi LED tehnologije.

Sa strane, novi Qashqai deluje sportskije i dinamičnije, sa jednom ‘intenzivnom linijom’ koja se proteže duž automobila od napred ka pozadi, naglašavajući horizontalni izgled automobila, ali i dajući mu osećaj dinamičnosti.

Nova generacija Qashqaia biće dostupna po prvi put sa 20-inčnim aluminijumskim naplatcima dijamantske obrade (prethodna generacija nudila je 19-inčne naplatke).

Kupci će biti zadovoljni mogućnostima personalizacije jer će novi Qashqai biti dostupan u 11 boja karoserije sa pet dvobojnih kombinacija, stvarajući 16 varijacija za odabir.

Za stvaranje prijatnog i opuštajućeg okruženja, u celoj kabini se koristi belo ambijentalno osvetljenje koje svojom ujednačenošću daje vrhunski i harmoničan utisak.

Velika pažnja posvećena je kvalitetu ergonomskog i estetskog prekidača menjača i tasterima sa visokokvalitetnim, taktilnim osećajem koji pružaju korisnicima više samopouzdanja i prefinjenosti.

Novi Qashqai nudi napredni infotainment sistem sa najvećom ponudom povezanih usluga u klasi, uključujući jednostavnu integraciju sa pametnim telefonima, ugrađeni Wi-Fi u automobilu koji omogućava povezivanje do sedam uređaja i usluge NissanConnect, namensku aplikaciju za kontrolu i praćenje vozila.

Veći, 9-inčni ekran NissanConnect visoke rezolucije je digitalni ulaz u navigaciju, postavke zabave i vozila, a kompatibilan je sa Android Auto i Apple CarPlay sa kojim se može povezati i bežično.

Novi potpuno elektronski 12.3-inčni TFT multi-informativni ekran visoke rezolucije može se konfigurisati na različite načine za prikaz uputstava navigacionog sistema, multimedijalnih sadržaja, stanja u saobraćaju ili informacija o vozilu.

U mogućnostima povezivanja mogu da uživaju svi putnici jer je središnja konzola sada opremljena USB-A i USB-C utičnicama napred i pozadi.

Električna vrata prtljažnika olakšaće pristup prtljažniku kada su vam ruke pune. Ukupna zapremina prtljažnika povećana je 50 litara u odnosu na model prethodne generacije, delimično zbog spuštanja poda prtljažnika za 20 mm kao posledice poboljšanog dizajn zadnjeg vešanja.

12V blagi hibridni sistem dostupan na novom Qashqaiu je pristupačnija hibridna tehnologija koja donosi više obrtnog momenta, duže zaustavljanje motora u praznom hodu, brže ponovno pokretanje motora i zaustavljanje vozila [samo Xtronic], a uz to obezbeđuje nižu potrošnju goriva i emisije CO2 (-4 g/km).

Pozitivan uticaj upravljanja energijom blagog hibrida na CO2 je konkurentan, a 1.3-litarski motor isporučuje više snage i obrtnog momenta u poređenju sa ključnim konkurentima, čineći verziju sa benzinskim motorom privlačnom ponudom.

Novi Qashqai je prvi novi model na evropskom tržištu koji koristi platformu CMF-C koja spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu.

Ključno za inženjerski koncept bilo je zadržavanje idealnih proporcija kojima aktuelni Qashqai duguje svoj uspeh. Naime, one omogućavaju jednostavno kretanje gradskim putevima i parkiranje, a istovremeno nude odličan unutrašnji prostor.

Kada je reč o konstrukciji, gola karoserija izrađena je od još lakšeg materijala, a naprednim tehnikama utiskivanja i zavarivanja povećana je čvrstoća i smanjena masa vozila. Qashqai je po prvi put opremljen vratima prtljažnika izrađenim od kompozitnog materijala koji smanjuje masu za 2.6 kg.

Prednja i zadnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora sada su izrađeni od aluminijuma koji smanjuje masu Qashqaieve karoserije za 21 kg u odnosu na prethodni model.

Novi Qashqai biće opremljen najnovijom generacijom sistema za pomoć u vožnji ProPILOT da bi pružio još bolju podršku vozaču u svim uslovima.

Sistem ProPILOT sa navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres tokom vožnje, a istovremeno jednostavan je za upotrebu.

ProPILOT sa navigacijom Navi-link pomaže pri ubrzavanju i kočenju tokom vožnje jednom trakom autoputa.

Sistem može da ubrza vozilo do podešene brzine i potpuno ga zaustavi u saobraćajnim zastojima.
ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se saobraćaj ponovo pokrene.

Nissanovi inženjeri su za novi Qashqai razvili naredni sistem prednjih svetala koji prilagođava svetlosni snop prema uslovima na putu i ostalim učesnicima u saobraćaju.

Snop je podeljen na 12 pojedinačnih svetlosnih elemenata koji se selektivno deaktiviraju kada se približava drugo vozilo.

Zahvaljujući ovoj inovaciji, poboljšani su domet, širina i jačina svetlosnog snopa. On se takođe brzo prilagođava da ne bi zaslepeo vozače iz suprotnog smera.

“Novi Qashqai će promeniti očekivanja koja kupci imaju od porodičnog automobila. Udobnost, sofisticiranost i tehnologije biće preuzeti iz viših klasa automobila, dok će doživljaj vožnje zadovoljiti kako vozače tako i njihove putnike. Zahvaljujući Nissanovoj naprednoj tehnolpgiji e-POWER, verujemo da će kupce osvojiti uglađen rad električnog motora i to što više ne moraju da brinu o dometu,” rekao je Gianluca de Ficchy, predsednik za region Afrike, Bliskog istoka, Indije, Evrope i Okeanije (AMIEO).

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde