Aston Martin najzad unapređuje svoj zastareli infotejnment sistem

Gledano kroz istoriju, infotejnment nije bio visoko na listi prioriteta kod proizvođača sportskih automobila. To posebno važi za Aston Martin, nezavisnu kompaniju sa malim budžetom koja je prednost davala performansama i luksuznim detaljima, ne ekranima na komandnoj tabli. Aston Martin je najzad spreman da zameni svoje trackpad kontrole za ekrane osetljive na dodir, što je potez koji je većina proizvođača automobila napravila još odavno. Razlog je dvojak: prelazak čitave industrije na električna vozila zasnovana na softveru oslanja se na sofisticiranu elektroniku na komandnoj tabli, a istovremeno napredak konstantno podiže očekivanja kupaca u vezi sa onim što infotejnment sistem treba da ponudi. Sistem sledeće generacije koji je pripremio Aston Martin doneće „daleko savremenije“ korisničko iskustvo i interfejs.

Svakodnevni vozači

Pojava vrlo profitabilnog segmenta ultraluksuznih terenaca koji često srču benzin takođe je naterala ovog proizvođača da obrati više pažnje na funkcije koje se tiču zabave i navigacije. Izbacivanje modela DBX, prvog Aston Martin terenca, pre dve godine predstavilo je ovaj brend novoj publici. Za razliku od sportskih automobila zasnovanih na trkačkim modelima, terence uglavnom kupuju svakodnevni vozači kojima je prioritet udobnost i upotrebljivost, uključujući i infotejnment.

Ovogodišnji dolazak moćnog modela DBX 707, nazvanog po broju konjskih snaga kojim raspolaže, pogoršao je slabost Aston Martina u odnosu na rivale. Iako njihov terenac po performansama može da se takmiči rame uz rame sa ultrabrzim modelima Lamborghini Urus i Bentley Bentayga, ovaj brend je izgubio bogate kupce koji su manje zaljubljeni u njegov zastareli infotejnment sistem.

Veličina ekrana

Kupci Aston Martina međutim ne treba da očekuju dominantne ekrane na dodir, bez ijednog dugmeta na vidiku. HVAC funkcije, na primer, će i dalje imati dugmiće, isto kao i birač režima vožnje na centralnoj konzoli.

U Aston Martinu nisu rekli koliki će biti ekrani na dodir, ali biće veći od ekrana u modelu DBX koji ima dijagonalu od 10,25 inča. Na nivou industrije, ekrani su porasli od Teslinog originalnog ekrana od 15 inča nalik na iPad (u to vreme duplo veći od drugih ekrana na tržištu) do ekrana od 56 inča u terencu Mercedes-Benz EQS.

S obzirom na to da vam pogled pada samo na određeno područje, potrebni su vam samo navigacija i primarne kontrole. Ne želite da vas ometa nešto sa druge strane automobila. Zato Aston Martin neće celu komandnu tablu pretvoriti u ekran.

Luksuzni automobil bi trebalo da se fokusira na kvalitet materijala u kabini, ne na veličinu ekrana. Zato je ovaj proizvođač automobila zadržao makar neke od starih, dobrih točkića i dugmića, umesto da se svim funkcijama upravlja preko ekrana osetljivog na dodir.

Ljudi će moći da osete miris kože, dodirnu hladne prekidače ujutru. To je deo čulnog iskustva koje kaže „danas sam seo u svoj Aston Martin i to je pravo mesto gde ja treba da sedim“.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde