- Advertisement -

TEST: CUPRA Leon 1.5 eTSI DSG – Ne traži od vas, ali vam može obezbediti brzu vožnju

Zakleti je neprijatelj ležećih policajaca, i ostalih neravnina na putu.

Da da, CUPRA Leon je sportska varijanta Seat Leona. Ali koliko je zapravo drugačiji od klasičnog porodičnog konfekcijskog broja? Mogli bi ukratko napisati „dosta.“ Već na prvi pogled farba je drugačija. Sedišta su sportska, a sportski (Cupra) mod vožnje ga pretvara u mladića pre stečene familije. Ima još nekih vizuelnih efekata radi povećanja užitka vožnje i generalno većeg zadovoljstva imanja automobila koji je večno mlad…

Da krenemo redom; auto kao takav je već par godina na tržištu. Koncepcijski je isti kao i VW Golf i/ili Audi A3, no sa sobom nosi izvesni šarm i osmeh Španije.

Kad ga ugledate, boja automobila je … nerealna. Odlično mu stoji, a i on je dobro nosi. Mat boja se retko viđa na ulici, i po tome je Cupra skoro pa jedinstvena. Uglavnom se viđa Formentor, a ponekad prođe i Leon. Pešaci mu se obraduju sa širokim osmehom. Osim Cupre, ostali matirani automobili imaju foliju na sebi, dok je na Cupra modelima takva direktno s fabričke trake. Mana ove boje je pažljivo pranje. Morate ga čistiti polako i sa puno ljubavi. Automatske četke nikako!

Skladnih je linija, sa po kojom oštrom crtom; tek da vam zaigra srce kad ga ugledate. I spolja i unutra je dimenzija za četiri osobe. Zapremina prtljažnika je u proseku klase; pravilnog je oblika i u njega staju dva srednja i dva mala kofera, zajedno sa još po kojom kesom. Prtljažnik će istrpeti 5 do 7 dana puta, dok za duža putovanja preporučujemo krovni gepek.

Glavna stvar u korišćenju auta je kako je unutra organizovan. Osim što je sedište baš nisko postavljeno, na ostalo se ne možemo požaliti. Nije minus ni pozicija sedišta, samo smo se odvikli. Obično se srećemo da drugačijim uređenjem i visoko podignutim vozačkim mestom. Uprkos niskoj poziciji, preglednost puta je odlična. Prednja sedišta su odlično profilisana. Dobro drže telo i vrlo su udobna. Zadnja sedišta su… …dovoljno velika, komotna i udobna i za vožnje duže od 500 km.

Centralni retrovizor zatamnjuje svetla farova koja bi vas inače oslepela. Kako ste pozicionirani nisko, okolni farovi vam češće blješte pravo u oči. Bočni retrovizori daju dobar pregled na put tokom vožnje, ali nisu na visini zadatka kad dođe red na parkiranje. Zadnji deo vozila se ne vidi u potpunosti. U paru s njima su i senzori koji pište za dlaku prerano, po našem ukusu. Zadnja kamera, u paru sa senzorima i pratećom grafikom, skupa daje dobar pregled situacije i kuda će se kretati auto u trenutnoj postavci prednjih točkova, i taj par informacija vam daje više nego retrovizori.

Ambijentalno osvetljenje se sastoji od jedne linije od sredine vrata, ispod vetrobrana, pa do sredine vrata suvozača. Tokom dana se ne pali, već tek kad se napolju zamrači. Dodatna funkcija je upozorenje za vozilo u mrtvom uglu. Deo trake koji je u vratima, a najbliži A stubu treperi žuto-narandžastom bojom kada se drugo vozilo nađe u „nebranjenom“ delu. Na taj način lakše vidite potencijalnu opasnost – informacija je 5 do 10 stepeni bliža oku, nije u perifernom vidu.

Upravljanje ekranom multimedije traži dodatnu pažnju. Nema tastere oko sebe, već se za sve koristi isključivo tač skrin. Voleli bi da se vrate makar tasteri za manipulaciju klima uređajem. Iako deluje da smo primetili samo loše stvari, već posle nekoliko dana smo se navikli na Cupra postavku kao takvu, i normalno je koristili. Ekran je dovoljno veliki i lako čitljiv, a njegova reakcija na naše komande je zadovoljavajuće brza.

Centralna konzola između vozača i suvozača je previše plastična. I to ona tvrda i jeftina. Po nama, ima loše raspoređen prostor. Tu je automatski menjač, i to je to. Skroz na kraju je wireless punjač za telefon. Sporo puni telefon, a mnogo ga greje. Pri tom, nema dugme za isključivanje punjenja. Na njoj je samo menjač – nema dodatnih komandi (prečica) ka meniju na ekranu multimedije. Generalno smo imali problem gde staviti sve lične stvari koje svakodnevno nosimo sa sobom.

Realno gledano, kupci CUPRA-e se njoj okreću iz drugih razloga. Motor i vožnja su im prioritet. Na papiru ne deluje nešto specijalno sa motorom od litar i po i sa 150 KS. Slične opcije postoje i kod gore navedenih „konkurenata“ iz iste kuće, jedino što su oni malo hladniji, sa severa.

Svaki put kad upalite motor podrazumevani mod vožnje je neki srednji režim. Nije ni sportski a nije ni penzionerski. Reakcija motora je prihvatljivo brza. Oseća se da postoji dodatne snage kad god vam zatreba. Po uključivanju sportskog moda, auto se transformiše u zavisnika od brzine. Od vozača se tada traži veća pažnja i jače držanje volana. Prosto zato što je noga više i intenzivnije na papučici gasa. Uključite li CUPRA mod, dešava se transformacija od male mace do brzog geparda.

Bez obzira na dobra i udobna sedišta, u vožnji se oseća svaka neravnina na putu, a ležeći policajci su mu smrtni neprijatelji. Baš je ekstremno tvrdo vešanje. Moraćete više paziti na put pred vama i shodno njemu prilagoditi brzinu. Definitivno nije za sporedne gradske puteve gde su ležeći policajci previše zastupljeni. Posle par dana vožnje sami ćete se orijentisati na glavne puteve. Van grada, po međugradskim putevima ga je milina voziti. Radovaćete se svakoj krivini i svakom pravcu. CUPRA Leon je za vozače kojima nije bitan razlog vožnje, sve dok se treba voziti do tačke B, C, D… i nazad. I posle opet do nove tačke. Razloga za radost putovanju je mnogo. Verujemo da će vlasnici ovog vozila to brzo ustanoviti.

CUPRA Leon 1.5 eTSI DSG – SPECS:

Motor

Benzinski, 4 cilindra, EURO 6, 1498 ccm, 150 KS, 250 Nm 

Snaga sistema

150 ks

Menjač

DSG 7-stepeni

Ubrzanje

8,7 s

Maksimalna brzina

217 km/h

Potrošnja (na testu) 

7,1l / 100 km

Dimenzija

4.398 x 1.799 x 1.467 mm, 1395 kg

Kapacitet prtljažnika

380 l

reakcija motora i upravljivost vozila, udobnost korišćenja

tempomat nije adaptivni, nedostaju analogne kontrole na centralnoj konzoli

Cena: od 29,567 EUR, testirani 38,334 EUR

Utisak sa testa

TECH
LIFESTYLE
CENA

Ukupni utisak

CUPRA Leon direktno prenosi informacije s puta. Vozač je blizu asfalta, i ima direktnu vezu između papučice gasa i oslobođene količine adrenalina.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

Stöckli Laser AR – Podesite te kantne i...

Unisex Laser AR skije su deo trkački inspirisane...

Brabus 900 Rocket Edition želi titulu najbržeg terenca...

Brabus je dizajnirao novog terenca od 900 konja...

QOODER – JOŠ UVEK JEDINI SKUTER ČETVOROTOČKAŠ SA...

Svi smo videli te nove skutere na tri...

CARV: Prvi nosivi uređaj koji vam pomaže da...

Carv predstavlja prvi nosivi uređaj namenjen skijašima koji...

GTS Taycan sa dometom od čak 500km!

U okviru predstojećeg sajma automobila, koji će se...

TEST: Logitech Ergo K860 – Najudobnija tastatura na...

Logitech je poznat po ultraudobnim i odlično dizajniranim...

Roger Dubuis Excalibur Huracán STO – Novi žestoki...

Zašto biste kršili pravila kad možete da izmislite...

BMW-ov koncept automobil I Vision Dee menja boje...

Najpopularnije boje automobila širom sveta su bela, crna...

Koncept bZ4X

Toyota je nedavno predstavila konceptnu verziju dolazeće Toyote...

TESTIRALI SMO: HP Envy 16 laptop – svestrana...

HP Envy 16 lako može biti jedna od...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Sdsm+ Suzuki dijagnostički sistem mobile plus

Uživajte u komfornom životu na vodi sa ovom...

Dobro došao Suzuki DF300B

Kompanija Suzuki Motor Corporation sa zadovoljstvom predstavlja potpuno...

Sea Ray 250 Sun Sport – Zagarantovana zabava

Sea Ray 250 Sun Sport je pravi brod...

Jeanneau DB 37 – Novo iskustvo dnevnog krstarenja

Sa tako posebnim dizajnom, Jeanneau DB 37 može...

Sea Ray SLX 260 – Čista radost

Profil mu je brz i sportski, enterijer je...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th – 1 od...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th nastaje na 75....

Jeanneau Cap Camarat 10.5 CC – Najveći model...

Jeanneau predstavlja najveći model sa centralno postavljenom konzolom...

Sea Ray 320 Sundancer Coupe – Kruzer sa...

Kruzer ili gliser, kako god da nazovete Sea...

Saxdor 270 GTO – Sledeća velika senzacija

Saxdor je na međunarodnom sajmu nautike u Sautemptonu...

X-Boat 37 – Kreiran da oduševi

X-Boat 37 odlikuju izuzetan dizajn i prostrane korisne...
CUPRA Leon direktno prenosi informacije s puta. Vozač je blizu asfalta, i ima direktnu vezu između papučice gasa i oslobođene količine adrenalina.TEST: CUPRA Leon 1.5 eTSI DSG - Ne traži od vas, ali vam može obezbediti brzu vožnju
Da da, CUPRA Leon je sportska varijanta Seat Leona. Ali koliko je zapravo drugačiji od klasičnog porodičnog konfekcijskog broja? Mogli bi ukratko napisati „dosta.“ Već na prvi pogled farba je drugačija. Sedišta su sportska, a sportski (Cupra) mod vožnje ga pretvara u mladića pre stečene familije. Ima još nekih vizuelnih efekata radi povećanja užitka vožnje i generalno većeg zadovoljstva imanja automobila koji je večno mlad… Da krenemo redom; auto kao takav je već par godina na tržištu. Koncepcijski je isti kao i VW Golf i/ili Audi A3, no sa sobom nosi izvesni šarm i osmeh Španije. Kad ga ugledate, boja automobila je … nerealna. Odlično mu stoji, a i on je dobro nosi. Mat boja se retko viđa na ulici, i po tome je Cupra skoro pa jedinstvena. Uglavnom se viđa Formentor, a ponekad prođe i Leon. Pešaci mu se obraduju sa širokim osmehom. Osim Cupre, ostali matirani automobili imaju foliju na sebi, dok je na Cupra modelima takva direktno s fabričke trake. Mana ove boje je pažljivo pranje. Morate ga čistiti polako i sa puno ljubavi. Automatske četke nikako! Skladnih je linija, sa po kojom oštrom crtom; tek da vam zaigra srce kad ga ugledate. I spolja i unutra je dimenzija za četiri osobe. Zapremina prtljažnika je u proseku klase; pravilnog je oblika i u njega staju dva srednja i dva mala kofera, zajedno sa još po kojom kesom. Prtljažnik će istrpeti 5 do 7 dana puta, dok za duža putovanja preporučujemo krovni gepek. Glavna stvar u korišćenju auta je kako je unutra organizovan. Osim što je sedište baš nisko postavljeno, na ostalo se ne možemo požaliti. Nije minus ni pozicija sedišta, samo smo se odvikli. Obično se srećemo da drugačijim uređenjem i visoko podignutim vozačkim mestom. Uprkos niskoj poziciji, preglednost puta je odlična. Prednja sedišta su odlično profilisana. Dobro drže telo i vrlo su udobna. Zadnja sedišta su... …dovoljno velika, komotna i udobna i za vožnje duže od 500 km. Centralni retrovizor zatamnjuje svetla farova koja bi vas inače oslepela. Kako ste pozicionirani nisko, okolni farovi vam češće blješte pravo u oči. Bočni retrovizori daju dobar pregled na put tokom vožnje, ali nisu na visini zadatka kad dođe red na parkiranje. Zadnji deo vozila se ne vidi u potpunosti. U paru s njima su i senzori koji pište za dlaku prerano, po našem ukusu. Zadnja kamera, u paru sa senzorima i pratećom grafikom, skupa daje dobar pregled situacije i kuda će se kretati auto u trenutnoj postavci prednjih točkova, i taj par informacija vam daje više nego retrovizori. Ambijentalno osvetljenje se sastoji od jedne linije od sredine vrata, ispod vetrobrana, pa do sredine vrata suvozača. Tokom dana se ne pali, već tek kad se napolju zamrači. Dodatna funkcija je upozorenje za vozilo u mrtvom uglu. Deo trake koji je u vratima, a najbliži A stubu treperi žuto-narandžastom bojom kada se drugo vozilo nađe u „nebranjenom“ delu. Na taj način lakše vidite potencijalnu opasnost – informacija je 5 do 10 stepeni bliža oku, nije u perifernom vidu. Upravljanje ekranom multimedije traži dodatnu pažnju. Nema tastere oko sebe, već se za sve koristi isključivo tač skrin. Voleli bi da se vrate makar tasteri za manipulaciju klima uređajem. Iako deluje da smo primetili samo loše stvari, već posle nekoliko dana smo se navikli na Cupra postavku kao takvu, i normalno je koristili. Ekran je dovoljno veliki i lako čitljiv, a njegova reakcija na naše komande je zadovoljavajuće brza. Centralna konzola između vozača i suvozača je previše plastična. I to ona tvrda i jeftina. Po nama, ima loše raspoređen prostor. Tu je automatski menjač, i to je to. Skroz na kraju je wireless punjač za telefon. Sporo puni telefon, a mnogo ga greje. Pri tom, nema dugme za isključivanje punjenja. Na njoj je samo menjač – nema dodatnih komandi (prečica) ka meniju na ekranu multimedije. Generalno smo imali problem gde staviti sve lične stvari koje svakodnevno nosimo sa sobom. Realno gledano, kupci CUPRA-e se njoj okreću iz drugih razloga. Motor i vožnja su im prioritet. Na papiru ne deluje nešto specijalno sa motorom od litar i po i sa 150 KS. Slične opcije postoje i kod gore navedenih „konkurenata“ iz iste kuće, jedino što su oni malo hladniji, sa severa. Svaki put kad upalite motor podrazumevani mod vožnje je neki srednji režim. Nije ni sportski a nije ni penzionerski. Reakcija motora je prihvatljivo brza. Oseća se da postoji dodatne snage kad god vam zatreba. Po uključivanju sportskog moda, auto se transformiše u zavisnika od brzine. Od vozača se tada traži veća pažnja i jače držanje volana. Prosto zato što je noga više i intenzivnije na papučici gasa. Uključite li CUPRA mod, dešava se transformacija od male mace do brzog geparda. Bez obzira na dobra i udobna sedišta, u vožnji se oseća svaka neravnina na putu, a ležeći policajci su mu smrtni neprijatelji. Baš je ekstremno tvrdo vešanje. Moraćete više paziti na put pred vama i shodno njemu prilagoditi brzinu. Definitivno nije za sporedne gradske puteve gde su ležeći policajci previše zastupljeni. Posle par dana vožnje sami ćete se orijentisati na glavne puteve. Van grada, po međugradskim putevima ga je milina voziti. Radovaćete se svakoj krivini i svakom pravcu. CUPRA Leon je za vozače kojima nije bitan razlog vožnje, sve dok se treba voziti do tačke B, C, D… i nazad. I posle opet do nove tačke. Razloga za radost putovanju je mnogo. Verujemo da će vlasnici ovog vozila to brzo ustanoviti.

CUPRA Leon 1.5 eTSI DSG - SPECS:

Motor

Benzinski, 4 cilindra, EURO 6, 1498 ccm, 150 KS, 250 Nm 

Snaga sistema

150 ks

Menjač

DSG 7-stepeni

Ubrzanje

8,7 s

Maksimalna brzina

217 km/h

Potrošnja (na testu) 

7,1l / 100 km

Dimenzija

4.398 x 1.799 x 1.467 mm, 1395 kg

Kapacitet prtljažnika

380 l

reakcija motora i upravljivost vozila, udobnost korišćenja

tempomat nije adaptivni, nedostaju analogne kontrole na centralnoj konzoli

Cena: od 29,567 EUR, testirani 38,334 EUR

CUPRA Leon direktno prenosi informacije s puta. Vozač je blizu asfalta, i ima direktnu vezu između papučice gasa i oslobođene količine adrenalina.TEST: CUPRA Leon 1.5 eTSI DSG - Ne traži od vas, ali vam može obezbediti brzu vožnju