Nazalni sprej koji smanjuje rizik od COVID-19

Novi proizvod koji je razvio profesor biomedicinskog inženjeringa na univerzitetu Harvard, Dejvid A. Edvards, biće spreman za tržište ove jeseni uz tvrdnju da će moći da obezbedi skoro stopostotno smanjenje čestica prisutnih u izdahnutom vazduhu – time smanjujući potencijalno širenje virusa SARS-CoV-2 kako u tako i iz pluća tokom disanja.

To bi moglo značajno da umanji rizik od oboljevanja od COVID-19, naročito za medicinare koji su u prvim borbenim redovima, kada se koristi u kombinaciji sa drugom zaštitnom opremom kao što su maske.

Ovaj proizvod po imenu FEND predstavlja fiziološki rastvor (suštinski to je „slana para“) koji ne sadrži nikakve lekove i dobija se niz prirodnih soli koje se najčešće nalaze u morskoj vodi.

Ta para, kada se unese putem duboke nazalne inhalacije u formi pare, se pokazala kao efektivna u čišćenju gornjih disajnih puteva od čestica koje su manje od jednog mikrona i koje većina konvencionalnih maski uglavnom ne može da isfiltrira.

U kompaniji Sensory Cloud tvrde da FEND može „svakome kome preti rizik od zaražavanja virusom SARS-CoV-2“ da pruži dodatnu zaštitu – po pitanju čišćenja disajnih puteva kako od čestica koje su udahnuli za one koji još uvek nemaju virus, tako i za prevenciju izbacivanja virusnih čestica za one koji ga imaju.

U skladu s tim, dok u ovoj kompaniji planiraju da ovaj proizvod predstave široj javnosti preko onlajn prodajne platforme, oni se takođe „obavezuju da će, čim on bude dostupan, olakšati pristup“ proizvodu FEND „ljudima kojima je on neophodan jer su izloženi riziku od ovog virusa“, uključujući zdravstvene radnike koji se širom sveta bore sa virusom u prvim redovima.

Ova startap kompanija planira da prodaje FEND, uključujući i uređaj za pravljenje pare, po ceni od 49 dolara sa dve bočice – a pojedinačne bočice za dopunu će potom koštati 6 dolara po komadu.

Svaka dopuna omogućava oko 250 korišćenja od kojih svako obezbeđuje gorenavedeno čišćenje disajnih puteva u trajanju od otprilike šest sati, na osnovu rezultata istraživanja koje je sprovela ova kompanija.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde