Komplikovani tajming detetovog prvog smartfona

Osam, jedanaest ili trinaest godina? Zašto naučnici ne mogu da se pronađu „pravi uzrast“ kada deci treba dati smartfone?

Što ranije deca dobiju smartfone, to će se gore odraziti na njihovo psihičko zdravlje kada odrastu. Smartfoni bi trebalo da sačekaju do srednje škole.

Istraživanje organizacije Sapien Labs otkrilo je vezu između varijacija u psihičkom zdravlju i starosnog doba kada je osoba dobila svoj prvi smartfon. Preporuka da se sačeka sa davanjem smartfona detetu dok ne krene u srednju školu, međutim, opet se pokazala kao kontroverzna jer, kao što mnogi roditelji znaju, potrebno je dugo vremena da se to dočeka. Deca često osećaju pritisak vršnjaka u ranom uzrastu i često postoji potreba roditelja da budu u kontaktu sa svojom decom.

Još jedna anketa je pokazala da oko 30% svih osmogodišnjaka i devetogodišnjaka imaju sopstvene smartfone. Ta anketa je takođe pokazala da se tokom zadnjih šest godina povećao broj predtinejdžera i tinejdžera sa sopstvenim smartfonima. Da li onda postoji „bezbedni“ ili „pravi“ uzrast za dobijanje smartfona? Teško je oceniti jer ako uporedite decu od 8 do 15 godina, ona su vrlo različita.

Ne postoji utvrđeni uzrast, zasnovan na dokazima, koji je bezbedan za svako dete. Zavisi od pojedinca i njegove porodice u kojoj su odrasli, kao i od vrste medija koji se konzumiraju u tom domaćinstvu. Smartfon sam po sebi nije opasan, već način na koji se koristi – a to uključuje konzumiranje društvenih medija.

Zaista se svodi na to koji su razlozi za davanje telefona detetu i da li on dolazi na mesto nečega što je zdravije za dete? Telefon za nekoga može biti samo jedan mini kompjuter, ali za nekog drugog izloženost određenim stvarima na telefonu može biti štetna jer može da remeti neke druge stvari i vrednosti koje želimo da promovišemo, kao što je biti dobar u školi i biti odgovorno dete, imati društvene interakcije u pravom životu sa pravim ljudima.

Postoji dosta indikatora da društvene mreže takođe mogu da predstavljaju ozbiljan rizik za psihičko zdravlje dece i adolescenata. Procenjuje se da 95% mladih između 13 i 17 godina koristi neke društvene mreže, kao i 40% dece između 8 i 12 godina. Period između 10. i 19 godine je ključan za razvoj mozga, kada su ponašanja vezana za preduzimanje rizika na vrhuncu, a to je takođe i vreme kada se formiraju samopoštovanje i identitet.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

Tajne funkcije HONOR Watch GS Pro

Idealan sat za avanturiste, poslovne ljude, ljubitelje aktivnog...

Upoznajte P smart Pro

Sredinom leta predstavljen je Huawei P smart Z,...

Uz Samsung uređaje SAT na poklon!

Kompanija Samsung je do pozicije predvodnika globalne industrije...

TEST: Samsung Galaxy S20 Ultra – Novi kralj!

Bez svake sumnje se razaznaju obrisi Samsung S...

Najbolji TECH LIFESTYLE saveznici za zdrav život

U protekloj godini smo više nego ikada spoznali...

TEST: Samsung Galaxy S23 Ultra – Najbolji i...

Samsung nije promenio dizajn Galaxy S23 Ultra u...

Strimujte zvuk s audio džeka

AirFly Pro je adapter za bežične slušalice koji...

XPG gejming slušalice PRECOG ANALOG

XPG, brend specijalizovan za sisteme, komponente i periferne...

TOP 5: RADIO SLUŠALICA

Ako želite da slušate omiljene FM ili AM...

Spear Ninox 40 mikro-taktički dron sistem: Sposoban da...

Kompanija Spear je specijalizovana za razvoj bespilotnih vazdušnih...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

TESTIRALI SMO: Jeanneau Merry Fisher 795 Sport –...

Čvrste krmene platforme nalaze se sa obe strane...

SupremeNexus otkriva koji je mobilni telefon najbolji za...

Vrhunske performanse mobilnog igranja igara U iščekivanju budućnosti ultimativnog...

TESTIRALI SMO: Saxdor 200 Pro Sport –...

Vizuelno gledano, Saxdor 200 je drugačiji od svih...

TESTIRALI SMO: Saxdor 320 GTO – Brže je...

Saxdor 320 GTO je dizajniran je da vaš...

Top lista čamaca za 2023

Sa velikom ležaljkom za sunčanje sa naslonom, kao...

Odabir autopilota

Oni mogu da drže plovilo na unapred podešenom...

Sdsm+ Suzuki dijagnostički sistem mobile plus

Uživajte u komfornom životu na vodi sa ovom...

Dobro došao Suzuki DF300B

Kompanija Suzuki Motor Corporation sa zadovoljstvom predstavlja potpuno...

Sea Ray 250 Sun Sport – Zagarantovana zabava

Sea Ray 250 Sun Sport je pravi brod...

Jeanneau DB 37 – Novo iskustvo dnevnog krstarenja

Sa tako posebnim dizajnom, Jeanneau DB 37 može...
Što ranije deca dobiju smartfone, to će se gore odraziti na njihovo psihičko zdravlje kada odrastu. Smartfoni bi trebalo da sačekaju do srednje škole. Istraživanje organizacije Sapien Labs otkrilo je vezu između varijacija u psihičkom zdravlju i starosnog doba kada je osoba dobila svoj prvi smartfon. Preporuka da se sačeka sa davanjem smartfona detetu dok ne krene u srednju školu, međutim, opet se pokazala kao kontroverzna jer, kao što mnogi roditelji znaju, potrebno je dugo vremena da se to dočeka. Deca često osećaju pritisak vršnjaka u ranom uzrastu i često postoji potreba roditelja da budu u kontaktu sa svojom decom. Još jedna anketa je pokazala da oko 30% svih osmogodišnjaka i devetogodišnjaka imaju sopstvene smartfone. Ta anketa je takođe pokazala da se tokom zadnjih šest godina povećao broj predtinejdžera i tinejdžera sa sopstvenim smartfonima. Da li onda postoji „bezbedni“ ili „pravi“ uzrast za dobijanje smartfona? Teško je oceniti jer ako uporedite decu od 8 do 15 godina, ona su vrlo različita. Ne postoji utvrđeni uzrast, zasnovan na dokazima, koji je bezbedan za svako dete. Zavisi od pojedinca i njegove porodice u kojoj su odrasli, kao i od vrste medija koji se konzumiraju u tom domaćinstvu. Smartfon sam po sebi nije opasan, već način na koji se koristi – a to uključuje konzumiranje društvenih medija. Zaista se svodi na to koji su razlozi za davanje telefona detetu i da li on dolazi na mesto nečega što je zdravije za dete? Telefon za nekoga može biti samo jedan mini kompjuter, ali za nekog drugog izloženost određenim stvarima na telefonu može biti štetna jer može da remeti neke druge stvari i vrednosti koje želimo da promovišemo, kao što je biti dobar u školi i biti odgovorno dete, imati društvene interakcije u pravom životu sa pravim ljudima. Postoji dosta indikatora da društvene mreže takođe mogu da predstavljaju ozbiljan rizik za psihičko zdravlje dece i adolescenata. Procenjuje se da 95% mladih između 13 i 17 godina koristi neke društvene mreže, kao i 40% dece između 8 i 12 godina. Period između 10. i 19 godine je ključan za razvoj mozga, kada su ponašanja vezana za preduzimanje rizika na vrhuncu, a to je takođe i vreme kada se formiraju samopoštovanje i identitet.