TOP 5: Stvari koje niste znali da Google Mape mogu da rade

Google Mape su prvi put predstavljene u februaru 2005. Godine, a tokom prethodnih 17 godina, ažurirane verzije su redovno dobijale sve veći asortiman funkcija.

Na neke od tih alatki se oslanjamo svakodnevno da bismo stigli od tačke A do tačke B, dok su neke druge ostale skrivene u dubinama ove aplikacije. Ali neke od tih skrivenih funkcija su neverovatno korisne, i zato sada hoćemo da ih iznesemo na svetlost dana.

Napravite svoju mapu

Iako se možda nećete osećati kao stari kartograf, možete da napravite sopstvenu mapu koristeći Google Mape.

Da biste našli ovu funkciju, morate da otvorite Google Mape na svom PC računaru, pritisnete „meni“ dugme u levom ćošku (tri linije), zatim odaberete „Your places“.  Iz ovog jezička, idete na Mape i u dnu stisnite „Napravi mapu“ (ili kliknite na mapu koju ste već napravili).

Raspored može delovati malo zastrašujuće u početku, ali najbolji način da naučite je da se udubite i počnete da stavljate markere na mesta koja želite da posetite.

Ako idete sa prijateljima ili porodicom, možete da koristite opciju „Podeli“ kako biste ih dodali kao saradnike na izradi mape.

Pratite prijatelje

Ako pokušavate da se nađete sa prijateljima i niste 100% sigurni gde se oni nalaze, onda oni mogu da iskoriste Google Mape i podele svoju tačnu lokaciju sa vama kako biste mogli da dobijete smernice i dođete do njih.

Da biste to uradili, neko od prijatelja treba samo da otvori Google Mape na svom telefonu, tapne na svoju profilnu sliku i odabere funkciju „Deljenje lokacije“ iz menija. Kada pritisnu „Podeli lokaciju“, Google Mape otvaraju njihovu listu kontakata odakle mogu da odaberu kome žele da pošalju svoju lokaciju.

Možda će morati da promene svoje lokacijske postavke da bi mogli to da urade, ali kada vam pošalju svoju lokaciju, dobijaćete ažurirana obaveštenja o tome gde se vaš prijatelj nalazi dok god on sa vama deli lokaciju. Takođe ćete moći da vidite koliko baterije im je ostalo u telefonu.

Uvek uhvatite poslednji polazak autobusa

Sledeći put kada budete išli u izlazak, Google vam može čuvati leđa jer Mape mogu da vam kažu poslednji termin polaska javnog prevoza za povratak kući pre nego što službe transporta završe posao za taj dan.

Da biste saznali kada kreće poslednji tramvaj (ili autobus) koji vozi do vaše kuće, morate da odete na Google Mape, tražite smernice od mesta gde se nalazite do mesta gde idete i potom prebacite na javni prevoz.

Potom ćete videti da piše „Kreni sada“ pored strelice nadole. Kliknite tu i dobićete opcije za „Polazak iz“, „Dolazak do“ i „Poslednji dostupan“. Odaberite poslednju opciju i dobićete listu poslednjih polazaka tramvaja, vozova ili autobusa, tako da nećete ostati na stanici bez prevoza usred noći.

Pronađite rute sa pristupom za invalidska kolica

Kada tražite smernice na Google Mapama, ruta koju dobijete neće uvek uzeti u obzir vaše potrebe vezane za pristup lokaciji. Ali ako koristite javni prevoz, možete da otvorite opcije u Google Mapama i pritisnete „Sa pristupom za invalidska kolica“ i promenite to. Potom, kada budete tražili smernice, ruta i vreme dolaska će se promeniti kako bi se verodostojnije prikazalo koliko će vam vremena trebati da stignete rutom koja ima pristup za invalidska kolica.

Ova funkcija nije savršena – ona se oslanja na treća lica koja ažuriraju informacije o pristupnosti u Googleu – ali vam može dati mnogo bolju sliku o trajanju vašeg puta. To znači da nećete zakasniti na važan razgovor za posao ili poseban dejt.

Koristite Mape oflajn

Ako ne želite da potrošite sav mobilni internet ili putujete u inostranstvo i nemate uopšte signal, ne očajavajte jer vam ne treba WiFi konekcija kako biste pristupili Google Mapama ako planirate unapred.

Otvorite Google Mape na svom telefonu i tapnite na svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu. U tom meniju videćete opciju za „Oflajn mape“, tapnite tu i moći ćete ili da vidite mape koje ste već preuzeli ili da odaberete sami mapu za preuzimanje. Koristeći iste kontrole kao i kada koristite redovne Google Mape možete da pomerate planetu i označite oblast za koju želite da imate oflajn mapu. Kada odaberete željenu oblast, pritisnite „preuzmi“ i to je to – sledeći put kada se budete nakačili na Wi-Fi, preuzećete mapu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde