Postoji desetine pametnih uređaja – sijalice, brave, displeji, zvona za vrata, sigurnosni sistemi, unutrašnje/spoljne kamere, termostati, aparati, utičnice, roletne i zavese – koji se takmiče za mesto u vašem domu 21. veka.

Ako vam se čini da pronalaženje, kupovina, postavljanje i korišćenje ovih pametnih gedžeta deluje zastrašujuće, niste sami. Ono što može zbuniti je to što svaki tehnološki gigant – Amazon, Google, Apple i Samsung uglavnom gura svoju sopstvenu specifičnu platformu za pametni dom.

Postavljanje jednog ili više pametnih uređaja za obavljanje određenih funkcija ili rešavanje određenih problema možda vredi ulaganja. Možda već posedujete više pametnih uređaja nego što mislite, kao što su pametni telefon i pametni televizor… Drugim rečima, već imate osnovne gradivne blokove pametnijeg doma.

KONEKCIJA

Svi pametni uređaji za dom moraju biti integrisani u vašu kućnu Wi-Fi mrežu, a većina takođe zahteva Bluetooth. Da bi uređaji efikasno radili širom vašeg doma, posebno zvona za vrata i sigurnosne kamere, budite sigurni da vaša Wi-Fi mreža pruža dovoljno propusnog opsega da podrži višestruko simultano strimovanje videa sa dovoljno širom pokrivenošću. Predlažemo minimum od 100Mbps.

Većina moderne Wi-Fi mreže funkcioniše na 5GHz radio frekvencijskom opsegu, koji je brži ali manje prostorno efikasan, dok je 2.4GHz otporniji da bi bolje rukovao videom na širem području, ali sporiji. Ako niste sigurni, proverite da li se vaš ruter hvali kao dual-band ili tri-band što implicira kompatibilnost sa oba frekvencijska opsega Wi-Fi mreže od 2.4GHz i 5GHz.

EKOSISTEMI

Glavni pametni kućni ekosistemi poput Amazon Alexe, Google Home-a i Apple HomeKit-a često se nazivaju zidanim vrtovima. Svaki ekosistem stvara svoj digitalni jezik tako da samo uređaji unutar tog vrta razumeju jedni druge.

Ekosistemi zaista olakšavaju kontrolu svih vaših različitih uređaja putem jedne aplikacije ili jedne strukture glasovne komande. Smeštaj svih vaših pametnih uređaja pod jedan ekosistem takođe vam omogućava da kreirate scene ili rutine ili automatizacije, seriju više gotovo istovremenih akcija iz različitih uređaja na osnovu jedne glasovne komande, vremena dana…

PROTOKOLI

Osim glavnih pametnih kućnih ekosistema, postoji različiti skup bežičnih pametnih kućnih protokola poput Zigbee, Z-Wave i Thread koji pomažu pametnim kućnim uređajima da rade zajedno. Zamislite ove protokole kao govor određenih osnovnih reči ili pojmova koje svi uređaji treba da razumeju, poput uključeno-isključeno. Možete ignorisati ove protokole ukoliko se držite glavnog ekosistema ili planirate samo da koristite pojedinačne pametne uređaje sa njihovim aplikacijama.

Kako smo izabrali pametne kućne centrale

Izabrali smo ove pametne ekosisteme pretežno na osnovu njihove popularnosti – prihvatanja od strane potrošača i proizvođača pametnih kućnih uređaja – i broja kompatibilnih uređaja na raspolaganju.

Nismo razmatrali lakoću korišćenja, pouzdanost ili čak cenu, s obzirom da svi pametni kućni ekosistemi i uređaji predstavljaju izazove u postavljanju i korišćenju koji će varirati od osobe do osobe i od domaćinstva do domaćinstva.

NAJBOLJI UKUPNI SMART HOME HUB

Amazon Alexa Echo Show 8

Amazon Alexa Echo Show 8

Najnoviji pametni prikaz Amazona, Echo Show 8, je pametni zvučnik sa 8-inčnim ekranom za odgovaranje na pitanja, pomoć pri Amazon naručivanju, omogućavanje besplatnih telefonskih poziva, strimovanje muzike, vođenje rasporeda i reprodukciju sadržaja sa različitih servisa za strimovanje TV.

Echo 8 je pre svega opšti Alexa hub koji zamenjuje vaš pametni telefon kako bi dodao uređaje u vaš Alexa pametni sistem za kuću, pružio glasovne komande za vaše Alexa kompatibilne pametne uređaje i uključuje ugrađenu sigurnosnu kameru.

Alexa je najšire prihvaćen pametni dom i ekosistem za kontrolu glasa i nudi više od 100.000 veština ili sposobnosti komande. Da biste dobili laku glasovnu kontrolu za svoje uređaje u drugim prostorijama osim one u kojoj se nalazi Echo 8, možete kupiti različite Alexa omogućene pametne zvučnike kako od Amazona tako i od drugih popularnih proizvođača zvučnika kao što su Sonos, JBL i Bose.

NAJBOLJI SMART HOME HUB ZA VLASNIKE ANDROID-A

Google 7-Inčni Nest Hub

Google 7-Inčni Nest Hub

Google Home je drugi najpopularniji ekosistem pametnog doma iza Amazon Alexa, nudi preko milion veština, i ocenjen je kao najpametniji glasovni asistent.

Hub je dobar start za Google Home, kako bi lako dodali različite direktno kompatibilne Nest uređaje i radi sa Google opremom drugih proizvođača, uključujući mnoštvo proizvođača Google kompatibilnih pametnih zvučnika. Dovoljno je kompaktan da stane na noćni sto i koristi se kao alarm.

Najbolje od svega, za razliku od potrebe za pametnim zvučnikom u svakoj sobi da bi pristupili svom Amazon Alexa pametnom domu putem glasa, Google-ova glasovna kontrola pametnog doma je dostupna putem svih Android uređaja. Ako želite dodati više sposobnosti pametnog doma, kao što je ugrađena Google Nest Cam sigurnosna kamera, bolji i moćniji zvučnici, i video poziv, možete preći na 10-inčni Google Nest Hub Max.

Najbolji pametni sistem za pametne aparate

Samsung SmartThings Hub

Samsung SmartThings Hub

SmartThings je dobro integrisan sa svim Samsung pametnim proizvodima – pametnim telefonima, bežičnim slušalicama, pametnim televizorima, pametnim uređajima, Philips Hue pametnom rasvetom, posebno Samsung-ovim širokim spektrom pametnih aparata, uključujući i pametni Family Hub frižider.

Mnogi SmartThings kompatibilni Samsung uređaji mogu se koristiti za integraciju dodatnih pametnih uređaja i kreiranje mešanih automatizovanih rutina, a SmartThings Energy jedinstveno vam pomaže da pratite potrošnju energije vaših pametnih Samsung aparata.

SmartThings se smatra otvorenom platformom i zbog toga može integrisati uređaje iz druga tri glavna kućna ekosistema. SmartThings Hub uključuje jedno fizičko dugme za aktiviranje više scena, a takođe je i bežični punjač za pametne telefone.

NAJBOLJE PAMETNO KUĆNO OSVETLJENJE

Philips Hue White smart LED starter kit

Philips Hue White pametni LED startni kit

Philips Hue je odlična početna tačka za pametnu kuću. Postoji nekoliko Philips Hue startnih kompleta koji uključuju više pametnih višebojnih LED sijalica, Hue most (koji sistem direktno povezuje sa vašim Wi-Fi ruterom i omogućava vašim Hue svetlima da budu integrisana u bilo koji od glavnih pametnih kućnih ekosistema) i nekoliko sa bežičnim dimmer prekidačem. Osnovni set uključuje Hue most i dve bele 75-vatne prigušive pametne LED sijalice.

Možete proširiti svoj Hue sistem sa mnoštvom Hue pametnih stojećih, zidnih i plafonskih rasvetnih tela. Hue je takođe rešio dilemu pametnog svetla za uključivanje i isključivanje sa njegovim Wall Switch modulom koji isključuje Hue sijalicu na prekidaču za svetlo, ali i dalje održava napajanje sijalice za glasovnu ili kontrolu aplikacijom. Hue senzor pokreta može pokrenuti svetla da se automatski uključe ili isključe kada uđete ili izađete iz prostorije.

NAJBOLJI SMART HOME HUB ZA VLASNIKE iPHONE-a

Apple HomePod Mini

Apple HomePod Mini

S obzirom da je HomeKit Apple, možete biti sigurni u tri stvari: potpuna kontrola glasa Siri u celom domu putem mnogobrojnih Apple uređaja; lakše je dodati i grupisati HomeKit uređaje i akcije nego kod drugih ekosistema; i vaš pametni dom je visoko bezbedan jer je Apple poznat po strogom proveravanju i osiguravanju svojih aplikacija, uređaja i konekcija.

Kao zvučnik, HomePod mini pruža omnidirekcioni zvuk, može se upariti sa drugim HomePod minijem kako bi stvorio stereo zvuk, ili grupisati sa više HomePod minija kako bi stvorio sistem za reprodukciju zvuka u celom domu. Da se lako uklopi sa dekorom vaše sobe, HomePod mini je dostupan u pet boja.

Kako najbolje odabrati pametni kućni ekosistem?

Proverite koje pametne kućne uređaje već imate i sa kojim ekosistemima su već kompatibilni. Pokušajte da uparite jedan od vaših pametnih uređaja sa drugim ali kompatibilnim ekosistemom, i ako je moguće, kreirajte scenu ili rutinu kako biste razumeli proces, uporedili kako svaki ekosistem funkcioniše i kako da uporedite efikasnost glasovne kontrole.

Razmislite o tome koji pametni telefon posedujete. Ako imate iPhone, bolje ćete proći sa Apple-ovim HomeKit-om ili Amazon Alexom; ako koristite Android telefon, vaš pametni sistem za kuću verovatno će lakše i efikasnije raditi sa Alexom, Google Home-om ili Samsung SmartThings-om. Ako imate Samsung TV, počnite sa SmartThings-om. U svakom slučaju, ključno pitanje koje morate odgovoriti je: da li je pametno rešenje lakše i efikasnije od staromodnog metoda?

Koja je razlika između pametnog zvučnika, pametnog kućnog centra i pametnog kućnog mosta?

Pametni zvučnik ili pametni ekran je samo jedan uređaj u vašem pametnom domu i može raditi nezavisno ili u saradnji sa drugim pametnim uređajima na istom ekosistemu, kao što je Amazon Echo pametni ekran na Alexa sistemu.

Pametni zvučnik ili pametni ekran poput Google Nest Hub takođe deluje kao još jedan kontrolni centar za vaš pametni dom sistem, dopunjujući vaš pametni telefon.

Centar ili most – pojmovi koji se često pogrešno koriste je set-top box koji obično treba fizički povezati putem Ethernet kabla sa vašim kućnim Wi-Fi ruterom kako bi omogućio pametnim uređajima da se povežu i rade sa drugim pametnim uređajima iz različitih ekosistema ili koristeći različite bežične protokole pametnog doma.

Koliko je jednostavno kombinovati i upariti kontrole različitih pametnih uređaja za dom u jednoj aplikaciji?

Da bi rešili problem nekompatibilnosti pametnih uređaja za dom, skoro 300 kompanija za pametni dom su se udružile i prošle godine pokrenule interoperabilni standard za pametni dom pod imenom Matter, kojim rukovodi Udruženje standarda za povezivanje (CSA), koji omogućava pametnim uređajima iz različitih ekosistema da razumeju jedni druge i rade zajedno.

Međutim, Matter još uvek nije univerzalan; na primer, u svom trenutnom obliku, Matter vam ne dozvoljava da dodate sigurnosne ili video kamere. U osnovi: čak i sa Matter-om, bar u njegovom trenutnom stanju, još uvek je bolje da ostanete unutar jednog od glavnih ekosistema pametnog doma ako želite da sinhronizujete svoje različite pametne uređaje.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

HAIER PREDSTAVLJA SVOJU NOVU PORODICU RASHLADNIH UREĐAJA OPREMLJENU...

Haier je predstavio Fresher Techs Series, liniju frižidera...

CES 2022: Šta nam donosi Samsung u 2022?

Sa Bespoke frižiderom u središtu domaćinstva, korisnici će...

IFA 2020: Miele inovacije na IFA sajmu u...

Na nedavno održanom Svetskom sajmu tehnoloških inovacija (IFA...

IFA 2020: Za čuvanje hrane u doba nove...

Dve trećine svetske populacije kažu da im je...

TOP 5: Integrisanih pojačala za vaš kućni Hi-Fi...

Kada sastavljate svoj prvi kućni stereo sistem, integrisano...

Marantz risiveri AMP 10, AV 10 garantuju zenit...

Referentni modeli iz Marantz Cinema serije sada su...

IFA 2020: Elegantan i prilagodljiv: Bosch dodaje novi,...

Kuhinjski aspiratori bi trebalo ili da su upadljivi...

EcoFlow Wave 2 pametna toplotna pumpa: uređaj za...

EcoFlow Wave 2 pametna prenosna toplotna pumpa može...

Široki frižider sa zamrzivačem, „A“ EU nivoa efikasnosti

Samsung Electronics Co., Ltd. predstavio je novi, izuzetno...

Heatbit grejač & kopač Bitcoina

Heatbit je prvi grejač koji rudari bitcoin! Svi...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Kako televizori utiču na očuvanje životne sredine???

Ako do sada niste, vreme je da se...

IFA 2020: Miele inovacije na IFA sajmu u...

Na nedavno održanom Svetskom sajmu tehnoloških inovacija (IFA...

TOP 5: Najbolji USB-C habovi u 2021. godini

USB-C je univerzalni port na koji možete da...

Pametna vrata za kućne ljubimce

Možda već imate vratanca na ulaznim vratima koja...

Pametni sto koji će vas spasiti očaja ružnih,...

Ako vaša dnevna soba izgleda kao prostor gde...

TOP 5: Motocikala za kampovanje u 2023. godini

Kampovanje predstavlja jedan od najboljih načina da pobegnete...

TESTIRALI SMO: Naim Uniti Atom – izdanje za...

Mi u Tech-Lifestyle redakciji smo poslednji koje je...

TESTIRALI SMO: LG PuriCare AeroTower – Moćan, tih...

Kada ga uključite, PuriCare AeroTower odmah kreće sa...

Denon predstavlja novi mrežni plejer kod kog je...

Denon je izbacio novi, svestrani mrežni plejer koji...

TOP 5: Nacionalnih parkova nude virtuelne obilaske iz...

Čak i kada morate da ostanete kod kuće,...