IFA 2019: Shift 2019 – budućnost mobilnosti: Samovozeći automobili će napraviti disrupciju u industriji koja je tako velika da bi mogla da bude šesta najveća ekonomija na svetu

Budućnost mobilnosti: integrisana transportna rešenja – Da li će samovozeći automobili staviti tačku na privatno posedovanje automobila ili će udvostručiti njihov broj? – Ogromno nepoverenje javnosti koči prodor samovozećih automobila – Da bi uspeli, pametni gradovi moraju na bezbedan način da integrišu podatke od lokalnih samouprava, privatnih građana i industrije – Dizajniranje automobila u kojima je svako putnik.

Pametni gradovi, autonomna vozila i električni automobili spremni su da donesu integrisana transportna rešenja koja će iz korena promeniti automobilsku industriju koja je toliko velika da može da je u rangu šeste najveće ekonomije na svetu – to je bila ključna poruka eksperata i lidera iz ove industrije koji su govorili na SHIFT konvenciji, dvodnevnom događaju u okviru IFA sajma u Berlinu koji istražuje budućnost mobilnosti.

Ovogodišnja SHIFT konvencija je okupila rekordan broj učesnika koji su slušali i komunicirali sa govornicima iz kompanija kao što su AXA, BMW Designworks, Daimler/Smart, Ford, Fujitsu i VW, kao i eksperata kao što su osnivač kompanije Zipcar, Robin Čejs (Robin Chase), bivša tehnološka direktorka grada Barcelone, Frančeska Bria (Francesca Bria) i Venkat Sumantran, predsednik kompanije Celeris Technologies i bivši generalni direktor kompanije Tata Motors.

Po prvi put, na SHIFT konvenciji je organizovana dizajnerska izložba koja je drugačija od svega što bi neko mogao da očekuje da vidi na izložbi automobila.

Tokom dva dana, govornici i učesnici su diskutovali o budućnost mobilnosti i razgovarali o tome kako integrisana transportna rešenja mogu da pomognu da se transformiše svet u kom su gradovi zakrčeni, gde se većina automobila ne koristi više od 95% vremena, gde servisi za naručivanje prevoza ne rešavaju već uvećavaju probleme u transportu i gde zagađenost vazduha i klimatske promene zahtevaju drastično smanjenje emisije štetnih gasova iz vozila.

Robin Čejs, osnivač kompanije Zipcar i drugih startapa koji se bave mobilnošću, rekao je da je promena koja će se desiti u globalnom transportnom sistemu jednako nezaustavljiva koliko i „tektonske ploče“. U strastvenom govoru, ona je rekla da automobila treba staviti u istu ravan, kako bi oni plaćali za prostor koji koriste i ekološku štetu koju izazivaju.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde