Euro NCAP otkriva detalje prvih testova ocene bezbednosti teških kamiona na NCAP24

Što pre shvatimo da tehnologije za bezbednost na kamionima zaostaju za onima na automobilima, pre ćemo biti u mogućnosti da smanjimo broj fatalnih nesreća u kojima su uključeni kamioni.

Euro NCAP je objavio veliki korak u razvoju ka šemi ocenjivanja bezbednosti kamiona. Ovo je direktni odgovor na podatke koji pokazuju da dok kamioni čine samo 3% vozila na evropskim putevima, oni su uključeni u gotovo 15% svih smrtnih slučajeva u saobraćaju EU. Euro NCAP je prikazao koje elemente organizacija trenutno razmatra kao deo buduće ocene bezbednosti kamiona i kako namerava da oceni i uporedi performanse kamiona.

Kamioni igraju važnu ulogu u produktivnoj i vitalnoj ekonomiji. Međutim, podaci pokazuju da postoji disproporcija u broju smrtnih slučajeva povezanih sa kamionima širom Evrope. Buduća šema ocenjivanja Euro NCAP-a dizajnirana je da ide dalje i brže od trenutnih evropskih propisa o bezbednosti kamiona, istovremeno podstičući inovacije i usklađivanje potreba različitih sektora komercijalnih vozila širom Evrope.

Kada su kamioni uključeni u sudare, njihova veličina i težina znače veći rizik od smrti – posebno za ugrožene učesnike u saobraćaju. Euro NCAP ističe potrebu da kamioni budu bolje opremljeni tehnologijama koje spasavaju živote, posebno u vezi sa izbegavanjem sudara, vidom i aspektima spasavanja nakon sudara. Protokoli koji su objavljeni pokazuju da se testne metode najbolje prakse, razvijene tokom protekle decenije za putnička vozila, mogu pretvoriti u korisne smernice za dizajn budućih, sigurnijih teških kamiona.

Tokom proteklih godinu dana je razvijena saradnja sa proizvođačima vozila kako bi razvili testove i konsultovali se sa različitim zainteresovanim stranama širom Evrope, uključujući distributere, prevoznike, osiguravajuće kuće, gradske vlasti, zakonodavce i strateške putne organizacije kako bi potpuno razumeli kompleksnosti činjenja kamiona i puteva sigurnijim.

Buduća ocena Truck Safe će podstaći dobre bezbednosne performanse kako u gradovima tako i na autoputevima i omogućiti optimizaciju operativne sigurnosti i troškova. Novi regulatorni zahtevi primorali su proizvođače da povećaju bezbednosne performanse. Cilj je napredovanje ka najboljoj praksi u svim vrstama bezbednosti vozila, umesto samo ispunjavanja minimalnih standarda.

Sudari između kamiona i ugroženih učesnika u saobraćaju trenutno čine 25% svih smrtnih slučajeva u EU. Nesreće sa kamionima značajno variraju u zavisnosti od vrste okoline na putu (gradski ili autoput) kao i od partnera u sudaru. Novi testovi će simulirati sudare u stvarnom svetu i podstaći proizvođače da ugrade tehnologije za izbegavanje sudara i unaprede vidljivost vozača. U budućnosti, Euro NCAP će proširiti program kako bi uključio i zaštitu od sudara. Pridržavanje Euro NCAP-a je dizajnirano da istakne tehnologije koje su i ekonomične i doprinose bezbednosti i omoguće operaterima da izaberu najsigurnije vozilo za određenu ulogu.

Saobraćaj na putu igra integralnu i vitalnu ulogu. Bezbedniji putevi su ključni za to, ali je to kompleksno. Nema jednog rešenja. Radi se o holističkom pristupu pravljenju kako kamiona tako i puteva bezbednijim: od ponašanja vozača i praćenja; preko infrastrukture puta; do usvajanja tehnologija asistiranog vožnje koje su trenutno dostupne na automobilima; i osvrtanja na strukturu kamiona i kako se ponašaju u saobraćajnim nezgodama.

Kako proizvođači odgovaraju na testove, zahtevi će se razvijati. 2027. godine će se povećati potrebni zahtevi za aktivnu bezbednost vezanu za manevrisanje; zatim će 2030. godine Euro NCAP će započeti testiranje sudara kamiona kako bi podstakao bolju pasivnu bezbednost. Vozila će biti testirana po sektorima i fokusiraće se na dostavnu distribuciju u gradu; auto-put; duga putovanja; i kamione za odvoz smeća i peska. Prvi izveštaj o ocenama će biti objavljen u novembru 2024. godine.

Euro NCAP

Novi Euro NCAP program ocenjivanja sigurnosti kamiona biće prvi u sektoru i omogućiće svim zainteresovanim stranama u industriji transporta da identifikuju i procene nivo sigurnosti kamiona. Ne samo da će ovo doneti poboljšanu sigurnost za vozače, već će stvoriti i mogućnosti za one operatore koji ulažu u najsigurnija vozila, čime će šema biti atraktivna i za osiguravače i za brodarske kompanije. Stvaranjem tržišta za sigurnost, Euro NCAP će omogućiti podsticanje proizvođača i dobavljača da inoviraju, dalje povećavajući sigurnosne prednosti šeme kako se rangiranja budu razvijala.

Gradovi i regionalne vlasti moći će jasno da identifikuju najbolja vozila za svoje puteve i podstaknu njihovo usvajanje; a kompanije će moći lako da odrede najbezbednije vozilo pogodno za tu ulogu. Novi sistem ocenjivanja nadograđuje se na uspešnom Euro NCAP programu sigurnosti za laka komercijalna vozila – usavršavajući poruke kompanije Euro NCAP za flotne i poslovne korisnike.

Svi protokoli i zahtevi se razvijaju u saradnji sa članovima Euro NCAP-a, test centrima i preispituju se sa proizvođačima.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Najduža dostava dronom na svetu kupovinu...

Usluge dostave za lokalno stanovništvo i turiste u luksuznom norveškom skijaškom letovalištu Lilehamer postale su mnogo...

HDMI ARC i eARC: Šta su...

Prilikom postavljanja novog televizora ili soundbara, trebaće vam različiti kablovi. Većina ljudi će jednostavno koristiti bilo...

Samsung Galaxy evropski tim sportista za...

Samsung Electronics svetski olimpijski i paraolimpijski partner, predstavio je Samsung Galaxy evropski tim sportista 100 dana...

Prednosti prelaska na preklopni telefon, prema...

Ako ste dovoljno stari da se sećate korištenja preklopnog telefona za pozive, slanje poruka i slikanje,...

Pametne uređaje za kuću postavite na...

Transformisanje običnog stana u tehnološki pejzaž sa pametnim uređajima donosi brojne koristi u život jedne osobe....

FlyNow eCopter nije Multicopter

FlyNow Aviation eCopter je inovativni električni vertikalni let (eVTOL) avion koji je napravljen da transformiše gradsku...

Kaspersky upozorava: Primetan porast digitalnog nasilja

Stalkerveri najčešće izgledaju kao legitimne aplikacije za zaštitu od krađe podataka ili roditeljske kontrole nad pametnim...

Zeiss donosi holograme na masovno tržište

Dok se već nekoliko godina koristi za potrebe NASA-e i ESA-e, Multifunkcionalna pametna stakla sa hologramsom...

Najnovije nadogradnje Wi-Fi mreže sedme generacije...

Wi-Fi alijansa sada zvanično sertifikuje uređaje koji podržavaju Wi-Fi 7, narednu generaciju bežičnog internet-a za kućne...

Šta donosi ažuriranje One UI 6.1?...

Ažuriranje One UI 6.1 će biti dostupno za seriju Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z...