Novi kamion za novu eru

Kompanija Mercedes-Benz Trucks proslavlja 30. juna 2021. godine svetsku premijeru električnog vozila na baterije eActrosa za teški distributivni transport.
Mercedes-Benz Trucks najavljuje novu eru lansiranjem prvog električnog serijskog modela sa znakom zvezde.

„Moramo priznati da je transport deo problema kada su u pitanju klimatske promene. Istovremeno, možemo i bićemo deo rešenja. Počinjemo sa eActrosom koji je prešao više od pola miliona kilometara na javnim putevima.”, ističe Karin Rådström, članica Upravnog odbora kompanije Daimler Truck AG, odgovorna za Mercedes-Benz Trucks . Rådström je uverena u koncept i tržišni potencijal eActrosa: „ eActros i njegove namenske usluge, veliki su korak za kompaniju Mercdes-Benz Trucks i za naše kupce u pravcu transporta koji je CO2-neutralan!“

Nakon što je Mercedes-Benz Trucks na Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru 2016. godine predstavio koncept kamiona za teški distributivni transport za gradska područja, u 2018. godini počelo je praktično testiranje 10 prototipova eActrosa u saradnji sa kupcima u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Cilj „eActros Innovation Fleet“ bio je lansiranje eActrosa spremnog za serijsku proizvodnju na tržište u 2021. godini. „Razvoj eActrosa usredsređen je na partnerstvo sa našim kupcima. Sve što smo naučili iz projekta Inovation Fleet, sada je inkorporirano u serijsku proizvodnju. U poređenju sa prototipom, nekoliko karakteristika kao što su domet, pogonska snaga i bezbednost znatno su poboljšane u serijskom modelu.“, objašnjava Andreas von Wallfeld, Rukovodilac prodaje i marketinga u kompaniji Mercedes-Benz Trucks.

U tehnološkom srcu eActrosa je pogonska jedinica sa dva integrisana elektro-motora zajedno sa dvostepenim menjačkim prenosnikom. Oba motora pružaju impresivnu udobnost u vožnji i sjajnu dinamiku vozila, dok tihi električni pogon bez emisije znači da se kamion može koristiti i za noćne isporuke, kao i za ulazak u centar gradova gde inače važe zabrane za dizel vozila.

U zavisnosti od verzije, eActros snagu crpi iz 3 ili 4 paketa baterija – svaki kapaciteta od oko 105 kWh. Zahvaljujući maksimalnom kapacitetu od 420 kWh, domet do 400 km je realan. Sa kapacitetom punjenja od 160 kW, baterijama je potrebno malo više od sat vremena da se napune od 20 do 80 procenata kada su povezane na regularnu 400A jednosmernu stanicu za punjenje (DC). „Stoga je eActros savršeno opremljen za svoje svakodnevne operacije u distributivnom transportu, s obzirom na raspoloživost i performanse.“, dodaje von Wallfeld.

U poslednjoj generaciji Actrosa sa konvencionalnim dizel pogonom, kompanija Mercedes-Benz Trucks je već pružila impresivnu demonstraciju bezbednosnih standarda koji su danas mogući na putevima, kao i onoga što proizvođač radi kako bi ostvario svoju viziju saobraćaja bez nesreća.

Sa modelom eActros, kompanija Mercedes-Benz Trucks ne samo da pomno prati aktivnu bezbednost, u vidu standardno integrisanih sistema kao što su MirrorCam, Sideguard Assist S1R ili peta generacija Active Brake Assist (ABA) sistema sa mogućnošću detekcije pešaka, već takođe vodi računa i o izazovima povezanim sa električnim vozilima i njihovim visokonaponskim sistemima.

Karin Rådström, članica Upravnog odbora kompanije Daimler Truck AG, odgovorna za Mercedes-Benz Trucks:
„Moramo priznati da je transport deo problema kada su u pitanju klimatske promene. Istovremeno, možemo i bićemo deo rešenja. Počinjemo sa našim eActrosom. Razvili smo ovaj kamion zajedno sa našim kupcima, i zajedno smo ga testirali – sve u svemu više od pola miliona kilometara na javnim putevima. eActros i njegove namenske usluge, veliki su korak za kompaniju Mercdes-Benz Trucks i za naše kupce u pravcu transporta koji je CO2-neutralan!”

Andreas von Wallfeld, Rukovodilac prodaje i marketinga u kompaniji Mercedes-Benz Trucks:
„Sa dometom od 400 kilometara, dozvoljenom bruto težinom sa prikolicom do 40 tona i dva snažna elektromotora koja pružaju vrhunske performanse od 400 kW, eActros je savršeno opremljen za svakodnevni rad naših kupaca. Dodatno, naše digitalne usluge i novi eConsulting tim pomaže našim kupcima da što jednostavnije pređu na e-mobilnost – na primer odgovaranjem na pitanja o infrastrukturi za punjenje, integraciji voznog parka ili planiranju rute.“

Prof. Uwe Baake, Šef razvoja kompanije Mercedes-Benz Trucks: „eActros je u standardu opremljen nekim dokazanim inovacijama kao što su MirrorCam i Multimedia Cockpit Interactive, kao i našim bezbednosnim sistemima kao što su Emergency Brake Assist sa detekcijom pešaka i Sideguard Assist. Štaviše, naši kupci ne moraju da prave kompromise kada je reč o iskustvu vožnje. eActros nudi visok stepen udobnosti vožnje zahvaljujući snažnom ubrzanju i niskom nivou buke.”

Rainer Schmitt, Generalni direktor kompanije Logistik Schmitt GmbH iz mesta Bietigheim, Nemačka: „Osećam se nekako kao da pripadam tranzicionoj generaciji – odrastao sam sa mirisom dizela u našoj radionici a sada otvaramo temu elektro-mobilnosti. Činjenica da možemo biti deo toga, čini nas ponosnim. Vozilo se koristi danonoćno i neprimetno je integrisano u vozni park.”

Wim Roks, Flotni Menadžer u kompaniji Simon Loos bv iz mesta Wognum, Holandija: „Naše prvo iskustvo sa eActrosom je bilo vrlo, vrlo pozitivno. Ljudi se okreću za njim, a mnogi su i podelili svoje pozitivne reakcije sa nama. Sa ovim kamionom, Mercedes-Benz je pružio svoje znanje i svoje usluge kako bi osigurao da vozila rade sa infrastrukturom za punjenje.”

Torsten Schuhmann, vozač kompanija EDEKA: „Oduševljen sam vožnjom eActrosa. Snaga elektromotora je sjajna, a vozilo je jako tiho. Mercedes-Benz je ovde definitivno stvorio sjajan elektro-kamion.”

Guillaume Fortanier, vozač kamiona Simon Loos bv iz mesta Zaandam, Holandija: „Prvo što pomislite je – motor nije uključen. Ostali vozači kamiona i automobila su zaista zatečeni što eActros može tako dobro pratiti tok saobraćaja. Pod tim mislim da se ponaša kao normalan automobil. Posebno sam ponosan što sam imao šansu da vozim eActrosa.”

Od jeseni 2021. godine, serijski model će se proizvoditi u najvećem Mercedes-Benz Trucks pogonu u mestu Wörth na Rajni.
Poslednjih meseci vršene su intenzivne pripreme za nove tamošnje proizvodne procese. To uključuje izgradnju nove montažne linije.

U početnoj fazi model serijske proizvodnje eActrosa biće dostupan u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ostala tržišta će tek uslediti.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde