Plutajuća vetrenjača snage 1 MW

Švedska kompanija SeaTwirl tvrdi da njihove plutajuće vetrenjače sa vertikalnom osovinom imaju ono što je potrebno da se drastično umanje troškovi prikupljanja energije vetra na pučini daleko od obale.

U kompaniji SeaTwirl opisuju njihov dizajn kao jednostavan i robustan. U pitanju je vetrogenerator sa vertikalnom osovinom (VAWT), tj. rotirajućim cilindrom umesto vetrogeneratora sa horizontalnom osovinom (HAWT) nalik na vetrenjače, koji se uveliko koriste danas. VAWT generatori iz nekoliko razloga predstavljaju obećavajuću tehnologiju za plutajuće vetrogeneratore na pučini.

Kao prvo, oni mogu da prihvate i koriste vetar iz svih pravaca, tako da im ne trebaju teški i skupoceni sistemi da ih usmeravaju u pravcu vetra kao što je to slučaj kod HAWT vetrogeneratora. Kao drugo, njihovi generatori mogu da rade na ili ispod nivoa površine vode. Kod HAWT vetrenjača teška oprema mora da se montira na vrhu stubova u kojima se nalazi glavna osovina, čime se dobija dizajn koji najveću težinu ima na vrhu i koji zahteva ekstremnu izdržljivost stuba u kom se nalazi glavna osovina i kontrategove ispod površine koji ih drže uspravno. Više izdržljivosti zahteva više materijala i više troškova.

Kao treće, mogu se postaviti mnogo bliže jedna drugoj nego što je to slučaj kod HAWT vetrenjača, jer prave minimalne talase. HAWT vetrenjače moraju da budu postavljene na većoj razdaljini, čime se smanjuje proizvodni kapacitet na datom projektnom području.

Dizajn koji je razvila kompanija SeaTwirl podrazumeva tri rigidno montirane VAWT lopatice na dugačkom, plutajućem stubu sa niskim težištem i velikom masom pri dnu, koji se ponaša kao kobilica. Taj stub je postavljen unutar statičkog generatorskog prstena, koji je usidren za morsko dno. Ceo stub se okreće, a pokreću ga lopatice koje gura vetar, dok generator prikuplja energiju i šalje je do obale kroz kablove.

S obzirom na to da je glavni toranj plutajući i da ga kobilica drži manje-više uspravno, ležajevi generatora ne moraju da nose težinu cele strukture i zato mogu da budu manji, lakši i jeftiniji. Kao i kod drugih VAWT vetrenjača, održavanje bi trebalo da bude mnogo lakše i jednostavnije nego kod HAWT vetrenjača zato što se delovi kojima je potrebno održavanje nalaze blizu nivoa mora umesto na vrhu ogromnih tornjeva. Stoga ti delovi mogu da se održavaju bez potrebe za užasno skupim brodovima s kranovima.

S2x je prilično velika vetrenjača koja dostiže visinu od 55 m iznad površine more, a njen centralni stub sa tegom ide u dubinu do čak 80 metara. Kao takva, ona mora da bude postavljena u dubokoj vodi, a u kompaniji SeaTwirl predlažu da dubina bude najmanje 100 m ako ne želite da udara u morsko dno. Vetrenjača se isključuje ako brzina vetra pređe 25 m/sek (90 km/h), ali je dizajnirana da izdrži ekstremne vetrove brzine do 50 m/s (180 km/h), što odgovara gornjim granicama uragana drugog nivoa. U ovoj kompaniji kažu da bi njihova vetrenjača trebalo da ima životni vek od 25-30 godina.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde