Bosch će ponuditi jeftiniji lidar za samovozeće automobile

Namera je da se poveća upotreba lidara

Nemački proizvođač komponenti za automobilsku industriju Bosch je objavio da je razvio senzor koji omogućava automobilima da „vide“ trodimenzionalnu sliku puta, a cilj je da se spusti cena tehnologije koja bi mogla da ubrza razvoj samovozećih vozila.

Lidar senzor koji je Bosch samostalno razvio pokriva i male i velike razdaljine na auto-putevima i u gradu i može da radi u paru sa kamerama i radarskom tehnologijom ove kompanije.

Tehnologija za lidar, koja koristi svetlosne senzore kako bi napravila trodimenzionalnu sliku puta, je i dalje relativno nova tehnologija koja se još uvek menja.

U trenutnoj formi, ona je preskupa za masovno tržište, ali ako bi jeftiniji lidar senzor ušao u široku primenu, on bi mogao da omogući detaljnije podatke koji bi omogućili samovozećim automobilima da prepoznaju razdaljinu do drugih učesnika u saobraćaju, kao što su pešaci.

Ljudi koji rade na razvoju lidara su prvobitno koristili glomazne vrteće uređaje koje su postavljali na krov automobila, ali su u međuvremenu prešli na kompaktnije čvrste uređaje koji mogu da se montiraju na druge delove automobila, kao na primer blizu farova.

Ovi lidari se sada prodaju za manje od 10.000 dolara u ograničenim količinama, ali analitičari kažu da moraju da dostignu cenu od ispod 200 dolara u masovnoj proizvodnji kako bi postali komercijalno isplativi.

Iz kompanije Bosch nisu precizirali vreme kada će se njihov lidar pojaviti na tržištu, kao ni cenu ili tehnološke specifikacije, ali u kompaniji rade na tome da senzori budu „spremni za proizvodnju“, a fokus će biti na pristupačnoj tehnologiji za masovno tržište.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde