Veštačka inteligencija će stvoriti bolje poslove kako roboti budu preuzimali fizičke poslove

Veštačka inteligencija će eliminisati mnogo niskokvalifikovanih i slabo plaćenih poslova tokom sledeće decenije, ali kako ona bude postajala sve zastupljeniji deo radne snage, ljudski kapital će moći da se iskoristi i fokusira na manje fizičke i više inovativne zadatke, kaže Dejvid Lizer (David Leaser), viši programski direktor za inovacije i inicijative rasta u kompaniji IBM.

Lizer je govorio za publikaciju Mobile World Daily pred svoju prezentaciju o „prekvalifikaciji“ robota.
Rekao je da će izričito ljudske veštine, poput kreativnosti, originalnosti, analitičkog razmišljanja i inovativnosti dobiti na značaju, dok će poslove vezane za pamćenje i fizičke poslove obavljati roboti.

„Tehnologija veštačke inteligencije će eliminisati neke poslove, stvoriti neke druge poslove i učiniti mnoge poslove boljim“, rekao je.

Lizer je naveo podatke koji predviđaju da će do 2022. godine 54% svih zaposlenih morati da prođe značajnu prekvalifikaciju i savlada dodatne veštine.
Od tog broja, za 35 posto njih se očekuje da će morati da idu na dodatnu obuku u trajanju do šest meseci, nekih 10 posto će morati da ide na obučavanje za nove veštine u trajanju od 6 do 12 meseci, dok će 10 posto zaposlenih morati da prođe obuku savladavanja novih veština u trajanju od preko godinu dana.

To znači da će poslodavci morati da razviju robusne strategije za razvoj radne snage kako bi zadržali svoje najbolje radnike, rekao je Lizer.
Izveštaj sa Svetskog ekonomskog foruma je predvideo da će mašine i algoritmi stvoriti 133 miliona novih pozicija, ali će i učiniti da 75 miliona radnih mesta postanu suvišni do 2022. To znači da bi veštačka inteligencija mogla da stvori 58 miliona potpuno novih radnih mesta u sledećih nekoliko godina.

„Biće više nego dovoljno prilika za one koji se prekvalifikuju i nauče nove veštine“, naglasio je Lizer.

Pozicije kao što su saradnik za unos podataka ili radnik u fabrici, činovnik u pošti, kasir, bankarski službenik, mehaničar i telefonski prodavac će verovatno postati suvišne ili automatizovane. Administracija Sjedinjenih Država je predvidela da će 83 posto poslova u SAD-u na kojima ljudi zarađuju manje od 20 dolara na sat biti automatizovano ili se već automatizuje.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde