TOP 5: Tehnologija menjaju način korišćenja televizora

Nove TV tehnologije na koje treba da obratite pažnju!

"Designed by Freepik"

Bilo da bindžujete serije ili igrate igrice po ceo dan, televizor vam obezbeđuje preko potrebni beg od realnosti u ovim neizvesnim vremenima.

Ljudi danas očekuju potpuno imerzivno iskustvo koje pojačava ono što gledaju na ekranu i ubacuje ih direktno u narativ.

Srećom, 2020. godina je donela mnogo novih i uzbudljivih TV tehnologija.

U nastavku ćemo se fokusirati na pet novih tehnologija da bismo videli kako se budućnost gledanja TV sadržaja menja – i kako bismo vas upoznali sa funkcijama koje ćete želeti da imate na svom sledećem televizoru.

Dolby Vision IQ

Dolby Vision IQ je tu da vam pomogne da se izborite sa problemom prigušene slike na TV ekranu.

Kada je premijerno predstavljen na CES sajmu 2020. godine, Dolby Vision IQ je opisan kao „više of HDR-a“.

HDR video već dugo omogućava veći kontrast i više boja, što su reditelji i tvorci televizijskih serija iskoristili da prave sadržaje sa generalno tamnijom slikom.

Nažalost, ne može svaki televizor da isporuči takve detalje jasno, posebno kada gledate TV u dobro osvetljenoj sobi.

Dolby Vision IQ rešava ovaj problem tako što se prilagođava osvetljenju prostorije u kojoj gledate TV, koristeći dinamičke metapodatke iz Dolby Vision tehnologije i svetlosnih senzora unutar vašeg televizora kako bi isporučio savršenu sliku.

HDMI 2.1

HDMI (High Definition Multimedia Interface) je pravo blago u tehnološkom svetu, koje omogućava reprodukciju video snimaka visoke rezolucije preko malog kabla, eliminišući potrebu za kabastim SCART priključcima koji su štrčali iz naših televizora.

HDMI tehnologija je vremenom napredovala kako bi održala korak sa tehnologijom televizora koja se konstantno menja, a HDMI 2.1 predstavlja najnoviju, uzbudljivu verziju ove tehnologije.

Najviše pažnje posvećuje se povećanim video rezolucijama, a HDMI 2.1 podržava rezolucije do 8K uz 60 frejmova po sekundi, i 4K rezoluciju sa 120 frejmova po sekundi.

Ove veće brzine smenjivanja slika, uz podršku za promenjive brzine osvežavanja, dinamički HDR i Quick Media Switching koje donosi HDMI 2.1 imaće ogroman uticaj na AV industriju, jer gejmeri i zaljubljnici u kućne bioskope uvek žele najbolji mogući doživljaj koji TV može da pruži.

Samsung Tap View

Ne moramo posebno da napominjemo da je ova tehnologija rezervisana isključivo za Samsung televizore koji podržavaju Tap View.

Kada preuzmete ovaj program na svoj telefon – podržani su i Android i iOS uređaji – on aktivira NFC režim, sa kojim potom NFC risiver na TV-u može da se poveže.

Ova zavisnost od NFC-a je to što čini Tap View drugačijim od ostalih tehnologija za projektovanje slike na TV, kao što su Google Chromecast ili Miracast.

Takođe imate i mogućnost da svojim uređajem fizički dodirnete TV, pa kada držite svoj telefon ili tablet blizu NFC risivera, Tap View očitava informacije i počinje da prikazuje vaš video sadržaj, bilo da je to sadržaj sa vašeg uređaja, Netflixa ili YouTubea.

Jednostavno je poput prislanjanja beskontaktne kartice u trafici.

Nvidia G-Sync na LG televizorima

Ova tehnologija je za gejmere – i naročito za PC gejmere koji vole da se povežu sa svojim televizorom.

Kada je LG na CES 2020 sajmu najavio uvođenje Nvidia G-Sync tehnologije, delovalo je pomalo čudno, svi su bili pomalo začuđeni s obzirom na veoma specifičnu bazu korisnika koju taj potez targetira.

To je, međutim, sjajan način da se primeni tehnologija varijabilnog osvežavanja slike koja donosi nesmetanu sliku bez „kidanja“.

Ova tehnologija funkcioniše tako što sinhronizuje brzinu osvežavanja vašeg televizora sa brzinom smenjivanja slika vaše PC igrice ili uređaja – ali trebaće vam Nvidia grafička kartica da bi sve to funkcionisalo.

Kada je povežete sa kompatibilnim LG televizorom, dobićete brzine osvežavanja do 120 Hz.

Iako ova tehnologija nije namenjena širokim narodnim masama, Nvidia G-Sync će biti revolucionarna za PC gejmere koji žele da dožive zaista imerzivno iskustvo preko TV ekrana.

Filmmaker režim

Reditelji su već neko vreme besni zbog preteranog zaglađivanja pokreta koje je poznatije kao „efekat televizijskih sapunica“.

Do toga dolazi zato što se vaš TV mučo da prikaže filmski sadržaj sa stopom osvežavanja od 24Hz na ekranu sa stopom od 60 Hz, što znači da se frejmovi prikazuju više puta u promenjivim količinama (pošto broj 60 nije deljiv sa 24).

Tehnologije zaglađivanja pokreta veštački ubacuju dodatne frejmove kako bi se prevazišao ovaj problem, što može da bude od velike koristi za sportske programe, jer čini da akcija teče glatko, ali zato filmovi mogu da izgledaju lošije.

Srećom, tu na scenu stupa Filmmaker režim.

U suštini, to je režim slike za čiji nastanak je zaslužna saradnja između organizacije UHD Alliance i tvoraca filmova.

Kada se aktivira, ovaj režim poništava svako zaglađivanje pokreta i obezbeđuje autentično kinematografsko iskustvo – onako kako su tvorci filmova i zamislili.

Za one koji obožavaju da provedu veče uz kokice i film, Filmmaker režim će biti obavezna tehnologija.

Samo imajte naumu da ćete za određene programe želeti da imate tehnologiju zaglađivanja pokreta, ali je važno da možete i da je isključite kada to poželite.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde