Analitika na oblaku kompanije Panasonic će automobilima doneti anđela čuvara

„Led na putu 200 metara ispred nas“: Cirrus sistem će vozačima davati individualizovana upozorenja

Tehnologija vehicle-to-everything (V2X)—gde se pod „everything“ podrazumevaju druga vozila i putna infrastruktura – već duže vreme obećava da će digitalni sigurnosni pojas učiniti automobile bezbednijim.

Ove godine Panasonic očekuje da ispuni to obećanje tako šte će podatke premestiti na oblak.

Sigurnosni pojasevi u automobilima, koji su postali obavezni u Sjedinjenim Američkim Državama 1968. godine, drastično su smanjili verovatnoću nastanka smrtnog ishoda ili ozbiljne povrede. Vazdušni jastuci, koji su postali deo standardne opreme nekih 20 godina kasnije, doneli su dodatnu sigurnost.

Infrastrukturne inovacije – poput vibro traka, bolje dizajniranih zaštitnih ograda i saobraćajnih znakova koji se odlome pri udaru – su takođe odradile svoju ulogu.

Inženjeri kompanije Panasonic, koji sarađuju sa agencijama za saobraćaj u saveznim državama Juta i Kolorado, veruju da mogu da pomognu da se ovaj trend preokrene.

Oni počinju sa nečim što se zove digitalni sigurnosni pojas.

Tehnologija omogućava automobilima da komuniciraju sa putnom infrastrukturom i šalju informacije kao što su brzina i pravac kretanja, i omogućava infrastrukturi da odgovori vozilima i obavesti vozače o problemima na koje mogu naići – kao što su radovi na putu ili saobraćajni čep.

Dvosmerna komunikacjia se već odvija na deonicama auto-puteva širom sveta, pre svega u Evropi.
Ali, ovi poduhvati koriste ograničene informacije – uglavnom brzinu, pravac i ponekad status kočnica – u ograničenim područjima.

U kompaniji Panasonic veruju da bi digitalni sigurnosni pojas mogao da učini više za vozače kada bi dobio više informacija koje bi bile obrađivane centralno, bez obzira odakle dolaze.

Cirrus sistem uzima standardne bezbednosne podatke koje današnji automobili šalju preko CAN (controller-area-network) protokola – uključujući status sistema protiv blokiranja kočnica, status sistema za elektronsku stabilnost, status brisača, maglenki i farova, temperature vazduha i drugih informacija i šalje ih do drugih primalaca na putu.

Primaoci šalju podatke do platforme na bazi oblaka na analiziranje, gde se ti podaci koriste za kreiranje personalizovanih upozorenja za vozače.

U ovom trenutku, kada se vozite putem, možete naići na statički putni znak na kom piše „Most se zaledi brže nego put“, ili na elektronski znak na kom piše „Pažnja, led na putu“.

Vozači uglavnom ne obraćaju previše pažnju na ova vrlo neprecizna upozorenja. Ali sa Cirrus sistemom, pokazivač temperature vozila koje prolazi kroz to područje, zajedno sa proklizavanjem njegovih točkova, će otkriti tačnu lokaciju leda, tako da može da ta informacije može da se pošalje u vidu poruke koja se prikaže na komandnoj tabli sledećeg vozila u nizu: „Led na putu 100 metara ispred“.

Veća je verovatnoća da će vozač obratiti pažnju na poruku koja je zaista namenjena njemu.
A ako prođe kroz to područje, a leda tamo više nema, njegovo vozilo će poslati poruku u centralu, tako da sledeći vozač neće dobiti isto obaveštenje.

Sa ovim sistemom znaćemo u roku od nekoliko sekundi da li je neki vazdušni jastuk aktiviran, kojom brzinom se vozilo kretalo i kod koliko drugih automobila u tom području su aktivirani vazdušni jastuci.

Ta informacija bi mogla da nam omogući da pošaljemo hitnu pomoć nekoliko minuta brže nego kada bi ista informacija došla putem poziva na 194, a dva do tri minuta mogu nekome da znače život.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde