Transparentni bambus: vatrootporna i vodootporna alternativa staklu

Staklo bi uskoro moglo imati konkurenciju od neočekivanog rivala – bambusa. Naučnici u Kini su pretvorili običan stari bambus u transparentan materijal koji je takođe otporan na vatru i vodu, i sprečava dim.

Silika staklo, koje se pravi od peska, i dalje je osnovni građevinski materijal kada vam treba nešto transparentno, ali snažno, poput prozora. Međutim, nije naročito održivo, može biti teško i krhko.

Transparentno drvo već nekoliko godina preuzima stakleni teren. Naučnici hemijski uklanjaju lignin iz drvenih vlakana, zatim tretiraju preostali materijal sa pleksiglasom ili epoksijem. Krajnji rezultat je materijal koji je transparentan, obnovljiv i podjednako ili jače nego staklo, a ujedno je lakši i bolji izolator toplote.

Ipak, postoje neki problemi sa upotrebom drveta. Mnogo je zapaljivije od stakla i već je u velikoj potražnji. Tako su za novu studiju, istraživači sa Centralnog južnog univerziteta za šumarstvo i tehnologiju (CSUFT) u Kini pribegli bambusu.

„Bambus, često nazivan ‘druga šuma,’ ima brz rast i regeneraciju, što mu omogućava da dostigne zrelost i bude korišćen kao građevinski materijal u roku od četiri do sedam godina rasta,“ rekao je Caichao Wan, koautor studije. „Sa prinosom četiri puta većim od drva po hektaru, bambus je prepoznat po svojoj izuzetnoj efikasnosti.“

Transparent bamboo

Unutrašnja struktura i hemijski sastav bambusa su veoma slični drvetu, tako da je tim koristio istu metodu da bi ga učinio transparentnim. Nakon uklanjanja lignina, bambus se impregnira neorganskim tečnim natrijum silikatom, koji menja prelamanje svetlosti kroz vlakna i čini ih prozirnim. Zatim se tretira kako bi materijal postao hidrofoban, tj. odbijao vodu.

Krajnji rezultat je trostruki sloj – silan na vrhu, silicijum dioksid u sredini i natrijum silikat na dnu. Bambus je transparentan, sa svetlosnom propustljivošću od 71.6%, otporan na vatru, odbija vodu i blokira dim i ugljen monoksid. Mehanički, ima modul savijanja od 7.6 GPa i modul zatezanja od 6.7 GPa.

Ovaj transparentni bambus ne samo da se može koristiti kao građevinski materijal, već kada se koristi kao podloga za perovskitne solarne ćelije, funkcioniše kao sloj za upravljanje svetlom. To je povećalo efikasnost pretvaranja energije ćelija za 15.29%.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Wolt objavio Izveštaj o transparentnosti algoritma

Vodeća platforma za dostavu u Srbiji, Wolt, objavila je treće izdanje Izveštaja o transparentnosti algoritama, čime...

Dosadni telefon: izgorela generacija Z odbacuje...

Dosadni telefon, lansiran na Milanskoj nedelji dizajna, najnoviji je uređaj koji koristi brigu mladih ljudi o...

Unutrašnja borba za detinjstvo bez pametnih...

Početkom 2010-ih, nešto pođe po zlu sa mentalnim zdravljem adolescenata. Stope depresije među američkim adolescentima uzrasta...

TOP 5: Neverovatnih besplatnih AI alata...

Ako tražite pristupačne alate veštačke inteligencije (AI) koji će vam pomoći da započnete svoje putovanje u...

Euro NCAP otkriva detalje prvih testova...

Euro NCAP je objavio veliki korak u razvoju ka šemi ocenjivanja bezbednosti kamiona. Ovo je direktni...

Život je lep kada brinemo o...

Kompanija LG, uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije, objavila je likovni konkurs namenjen učenicama osnovnih škola....

Adobe Project Music GenAI Control za...

Istraživači u Adobeu razvijaju generativni AI alat koji može brzo pretvoriti tekstualne upute u muziku. Takođe...

Nova tehnika omogućava pametnim telefonima da...

Nova dijagnostička tehnika koju koristi pametni telefon mogla bi omogućiti ljudima da uoče karakteristične znakove prestanka...

Bil Gejts objašnjava ‘najsigurniju’ dob za...

U nedavnom intervjuu za Miror, tehnološki mogul je rekao da njegova deca nisu imala dozvolu da...

Mastercard unapređuje borbu protiv prevara zahvaljujući...

Više nego ikada ranije, prevaranti na internetu pokušavaju da zloupotrebe tehnologije kao što je AI. Prema...
Staklo bi uskoro moglo imati konkurenciju od neočekivanog rivala – bambusa. Naučnici u Kini su pretvorili običan stari bambus u transparentan materijal koji je takođe otporan na vatru i vodu, i sprečava dim. Silika staklo, koje se pravi od peska, i dalje je osnovni građevinski materijal kada vam treba nešto transparentno, ali snažno, poput prozora. Međutim, nije naročito održivo, može biti teško i krhko. Transparentno drvo već nekoliko godina preuzima stakleni teren. Naučnici hemijski uklanjaju lignin iz drvenih vlakana, zatim tretiraju preostali materijal sa pleksiglasom ili epoksijem. Krajnji rezultat je materijal koji je transparentan, obnovljiv i podjednako ili jače nego staklo, a ujedno je lakši i bolji izolator toplote. Ipak, postoje neki problemi sa upotrebom drveta. Mnogo je zapaljivije od stakla i već je u velikoj potražnji. Tako su za novu studiju, istraživači sa Centralnog južnog univerziteta za šumarstvo i tehnologiju (CSUFT) u Kini pribegli bambusu. „Bambus, često nazivan ‘druga šuma,’ ima brz rast i regeneraciju, što mu omogućava da dostigne zrelost i bude korišćen kao građevinski materijal u roku od četiri do sedam godina rasta,“ rekao je Caichao Wan, koautor studije. „Sa prinosom četiri puta većim od drva po hektaru, bambus je prepoznat po svojoj izuzetnoj efikasnosti.“
Transparent bamboo
Unutrašnja struktura i hemijski sastav bambusa su veoma slični drvetu, tako da je tim koristio istu metodu da bi ga učinio transparentnim. Nakon uklanjanja lignina, bambus se impregnira neorganskim tečnim natrijum silikatom, koji menja prelamanje svetlosti kroz vlakna i čini ih prozirnim. Zatim se tretira kako bi materijal postao hidrofoban, tj. odbijao vodu. Krajnji rezultat je trostruki sloj – silan na vrhu, silicijum dioksid u sredini i natrijum silikat na dnu. Bambus je transparentan, sa svetlosnom propustljivošću od 71.6%, otporan na vatru, odbija vodu i blokira dim i ugljen monoksid. Mehanički, ima modul savijanja od 7.6 GPa i modul zatezanja od 6.7 GPa. Ovaj transparentni bambus ne samo da se može koristiti kao građevinski materijal, već kada se koristi kao podloga za perovskitne solarne ćelije, funkcioniše kao sloj za upravljanje svetlom. To je povećalo efikasnost pretvaranja energije ćelija za 15.29%.