Top 5 razloga zašto AV risiveri još uvek čine srce svakog dobrog kućnog bioskopa

Istina je da su najbolji soundbarovi i najbolji bežični zvučnici napredovali, ali za stvarno kinematografsko i uranjajuće iskustvo kućnog bioskopa još uvek je potrebno nešto više, a za to, uz pravu fleksibilnost i proširivost sistema, neophodan je AVR.

5
Zašto AV risiveri – Dekodiranje dekodera

Kao što je već spomenuto, gotovo svi današnji AVR-ovi mogu dekodirati Dolby Atmos i DTS:X, najbolje dostupne tehnologije surround zvuka. Ti „objektno orijentisani“ surround načini prilagođavaju se kanalima i zvučnicima koji su prisutni u sistemu, usmeravajući zvučne elemente kako bi postigli najbolji mogući učinak. Svi takvi AVR-ovi takođe imaju „fallback“ načine za sadržaj kodiran u ranijim surround načinima, poput Dolby Digital i DTS 5.1. Postoje i drugi načini, uglavnom IMAX i Auro-3D, koji dodaju svoje vlastite arome temeljnim Dolby ili DTS dekodirajućim procesima, ali obično se nalaze samo na višim prijemnicima.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

IFA 2020: Napredni LG frižideri ostvaruju snove...

Kompanija LG Electronics (LG) pomaže korisnicima da ostvare...

Sonus faber Stradivari – najprefinjeniji nivo visokih performansi

Stradivari predstavlja otelotvorenje filozofije kompanije Sonus faber. Novi...

CES 2021: Nobi pametna lampa brine o starijim...

Nobi pametna lampa pruža spokoj starijim osobama koje...

TOP 5: Televizori sa sajma CES 2022 –...

Sony A95K QD-OLED  Sony je na CES sajmu predstavio...

TOP 5: razloga zašto treba da napravite posebnu...

U nastavku možete da pročitate nekoliko prednosti koje...

CES 2023: Uskoro nam stižu pametni domovi gde...

„Šta je tu tako epohalno?“ možda se pitate....

ErgoSportive pametni krevet koji prati vaš san!

ErgoSportive je krevet koji automatski podešava odeljak za...

TOP 5: Držači za mobilne telefone za motocikle

Za razliku od korišćenja telefona tokom vožnje automobila,...

SwitchBot prepravlja pametne zavese da budu jače, tiše...

SwitchBot Curtain 3 je najnoviji kontroler pametnih zavesa...

TOP 5: Novi nosivi uređaji sa sajma CES...

CES se uvek održava na samom početku godine,...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

TOP 5: SPAS U OVOM TRENUTKU – Sistemi...

Vaš život i dnevna rutina su prilično poremećeni...

Top 5: akcionih kamera za avanturu na otvorenom

U potrazi ste za odličnom akcionom kamerom koja...

TOP 5: Električne četkice za zube

Električne četkice za zube čine čitav proces čišćenja...

TOP 5: Pametnih svetiljki za vašu spavaću sobu

Buđenje uz glasan zvuk alarma zna da bude...

TOP5: Najbolji uređaji za praćenje kvaliteta vazduha u...

Sa uređajem za merenje kvaliteta vazduha bolje ćete...

TOP 5: Najbolji imejl klijent za Android u...

Društvene mreže i aplikacije za dopisivanje ulaze i...

TOP 5: Poklona za NJEGA za Dan zaljubljenih

Znate da muškarci umeju da budu izbirljivi i...

TOP 5: Robot usisivači sa CES 2022 sajma

Nekoliko proizvođača je na CES 2022 sajmu predstavilo...

TOP 5: objektiva za zumiranje koji su savršeni...

Leto je stiglo, što znači da je vreme...

TOP 5: Gejming televizori za 2021. godinu

Svi vole da igraju igrice jer to vam...

Zašto AV risiveri - Dekodiranje dekodera

zašto AV risiveri Kao što je već spomenuto, gotovo svi današnji AVR-ovi mogu dekodirati Dolby Atmos i DTS:X, najbolje dostupne tehnologije surround zvuka. Ti „objektno orijentisani“ surround načini prilagođavaju se kanalima i zvučnicima koji su prisutni u sistemu, usmeravajući zvučne elemente kako bi postigli najbolji mogući učinak. Svi takvi AVR-ovi takođe imaju „fallback“ načine za sadržaj kodiran u ranijim surround načinima, poput Dolby Digital i DTS 5.1. Postoje i drugi načini, uglavnom IMAX i Auro-3D, koji dodaju svoje vlastite arome temeljnim Dolby ili DTS dekodirajućim procesima, ali obično se nalaze samo na višim prijemnicima.

Zašto AV risiveri - HDMI je važan

zašto AV risiveri HDMI (High-Definition Multimedia Interface) prenosi digitalne video i audio signale, kao i kontrolne signale, čime se omogućava praktična povezanost između izvora, AV risivera i televizora pomoću jednog kabla. Većina AV risivera ima više HDMI ulaza od vašeg televizora, a takođe imaju i HDMI ARC (Audio Return Channel) izlaz preko kojeg mogu da primaju zvuk sa televizora ili kanala za emitovanje i strimovanje. Tokom poslednje decenije HDMI standard se razvio, te postoji nekoliko važnih detalja. Najnovija verzija, HDMI 2.1, jedina ima dovoljnu propusnost za video rezolucije 8K, kao i za video sa brzinom osvežavanja od 120Hz i promenljivu brzinu osvežavanja, što su osnove igara sledeće generacije. Sledeća stvar je obrada videa. Većina AV risivera može da preoblikuje standardne video snimke u format visoke definicije, a neki mogu čak i da skaliraju video snimke do rezolucije 8K! Većina risivera takođe podržava Dolby Vision i druge formate video snimaka visokog dinamičkog opsega (HDR), ali postoje izuzeci, pa je važno napomenuti da li je risiver kompatibilan sa HDR-om prilikom pregleda specifikacija.

Zašto AV risiveri - Povraćaj kanala i više prenosa putem mreže

zašto AV risiveri Skoro svi trenutni AV risiveri uključuju bar neke mogućnosti prenosa putem mreže. Većina ima žični Ethernet priključak i bežični Wi-Fi za povezivanje sa internetom u vašem domu. Oba ova načina omogućavaju strimovanje muzike putem Spotify-Connect i Tidal-Connect, kao i putem Airplay 2 i Chromecast-a. Većina risivera takođe ima aplikacije za kontrolu strimovanja muzike sa različitih popularnih servisa, a neki podržavaju i strimovanje muzike visoke rezolucije.

Zašto AV risiveri - Podešavanje sobe i „pametan“ zvuk

zašto AV risiveri Jedna od najmoćnijih funkcija AV risivera je automatsko izjednačavanje sobe/zvučnika. Tipični sistemi koriste maleni priloženi mikrofon koji analizira pravi zvuk vaših zvučnika u vašoj sobi, a zatim stvara izjednačavanje filtera kako bi se postigao najtačniji zvuk u realnom svetu. Ključni aspekt ove funkcije je kompenzacija za akustičke „modove sobe“ - izražene pikove i padove u frekvencijskom odzivu koji su određeni dimenzijama sobe i mogu negativno uticati na zvuk koji čujete. Najsofisticiraniji sistemi takve vrste pružaju treće strane, a najpoznatiji su Audyssey i Dirac. Međutim, neki brendovi AV risivera su razvili i vlastita rešenja koja su se takođe pokazala veoma efikasnim. Srodna karakteristika, koju omogućava moćni DSP (digitalni signalni procesor) prisutan u savremenim AV risiverima, je „pametna“ kontrola jačine zvuka i izjednačavanja. Audyssey-jevi dinamički volumen i dinamičko izjednačavanje mogu napraviti značajnu razliku u ugođaju nižeg nivoa reprodukcije. Slične funkcije dolaze od Dolby-ja, kao i od nekih drugih brendova i modela.

Zašto AV risiveri - Kontrola pametnog doma: nova AV risivera teritorija

zašto AV risiveri Skoro svi novi AV risiveri, izuzev nekoliko osnovnih modela, imaju neki stepen integracije sa pametnim kućama. Najčešći su Alexa, Google i Siri, koji omogućavaju glasovne komande poput: „Hey Siri, vreme za film!“ kako bi prigušili svetla, spustili roletne i uključili televizor i AV risiver. Takođe je često prisutna i integracija sa više prostorija putem sistema poput HEOS-a, BluOS-a i Sonos-a (Works with Sonos) na srednjem i visokom cenovnom nivou. [td_smart_list_end]