Druga generacija Samsungovog Smart SSD-a može da obrađuje podatke direktno na drajvu

Zaboravite na procesore, recite zbogom ARM sistemima na čipu, Samsung je upravo izbacio drugu generaciju svog pametnog SSD-a i deluje kao da je na pomolu prava revolucija.

SmartSSD obrađuje podatke direktno na hard drajvu. Programi sačuvani na vašem kompjuteru ne moraju da gube brzinu prebacujući podatke do procesora kako bi se pokrenuli. Igrice mogu da renderuju grafiku direktno sa drajva, oslobađajući jezgra grafičke kartice. To je nešto poput žurke na vašem SSD-u i svi su pozvani.

SmartSSD igra sve važniju ulogu, naročito kada uzmemo u obzir sve veću primenu tehnologija sledeće generacije poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja i 5G/6G, koje zahtevaju obrađivanje ogromnih količina podataka.

Ali ovo nije redovni proizvod orijentisan na potrošače. Samsung je razvio SmartSSD za korišćenje u industriji i istraživanjima, što zahteva visoke performanse. SmartSSD je vlasnička tehnologija razvijena od strane kompanija Samsung i AMD 2020. godine. Taj hard disk je dizajniran da olakša posao procesoru i grafičkoj kartici tokom zahtevnog procesa skeniranja, kao na primer kod korišćenja veštačke inteligencije ili razvoja grafike visoke rezolucije.

Obično bi procesor morao da skenira hard disk tražeći informacije koje mu trebaju i potom izvuče te informacije iz drajva, obradi ih i pošalje do grafičke kartice. Ali SmartSSD omogućava hard disku da obavi veći deo tog procesa.

Za razliku od postojećih SSD-ova, Samsungov SmartSSD može da obrađuje podatke direktno, minimizirajući transfer podataka između procesora, grafičke i RAM memorije. Ova tehnologija može da izbegne uska grla koja često nastaju pri prebacivanju podataka između skladišnih uređaja i grafičkih kartica, a rezultat toga su znatno unapređene performanse sistema i mnogo bolja energetska efikasnost.

Samsungov SmartSSD druge generacije smanjuje vreme obrade podataka za 50% i potrošnju energije za do 70%. On takođe oslobađa procesor 97% posla.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde