Koenigsegg je iznova osmislio manuelni menjač za model CC850

Hiperautomobil CC850 koristi verziju 9-stepenog Light Speed menjača iz modela Koenigsegg Jesko, ali sa novim Engage Shifter sistemom (ESS) koji automatski menjač pretvara u 6-stepeni manuelni (ali zadržava potpuno automatski režim sa devet brzina).

Pogledajmo prvo mehaničke razlike. ESS menjač ima pedalu kvačila kao i konvencionalni manuelni menjač, ali ovo kvačilo je elektronsko i umesto jednog, ESS ih ima sedam. Ta kvačila vode računa o odabiru brzina, eliminišući potrebu za viljuškama menjača i sinhronizatorima. Takođe nema zamajac, pa se motor povezuje direktno na menjač.

Kvačila su raspoređena na dva vratila. U automatskom režimu, po jedno kvačilo sa svakog vratila aktivira se i prenosi snagu na zadnje točkove i omogućava rad svih devet brzina bez potrebe za vrlo komplikovanim mehanizmom menjanja. Kao i kvačilo, i menjač je elektronski uređaj.

U modelu CC850 brzine se takođe mogu menjati i ručno, pomeranjem ručice menjača kroz proreze, slično kao i kod konvencionalnih manuelnih menjača, dok pritiskanje pedale kvačila oslobađa svih sedam kvačila. Rad i dalje zahteva dva kvačila, ali u ovom slučaju pozcioni senzor na menjaču upravlja prvim kvačilom, dok vozač pritiskom stopala na pedalu upravlja drugim kvačilom.

Prenosni odnos koji odgovara svakom broju brzine takođe može da se promeni u zavisnosti od režima vožnje. Na primer, u trkačkom režimu menjač u početku kreće od prenosnog odnosa druge brzine, ali se potom prebacuje na prenosni odnos treće brzine kada se automobil pokrene. Time se smanjuje razmak između prenosnih odnosa bez potrebe da se fizičke zamene zupčanici.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde