Uticaj pandemije COVID-19 na reorganizaciju poslovanja u Srbiji

"Designed by Freepik"

Najveći izazovi postavljeni pred poslodavce usled pandemije korona virusa su briga o psihofizičkom zdravlju zaposlenih i organizacija poslovne infrastrukture koja će omogućiti velikim timovima da usklađeno obavljaju posao sa brojnih lokacija.

Ovo je zaključak magazina Harvard Business Review koji mogu potvrditi i domaće IT kompanije koje svojom reakcijom na proglašenje vanrednog stanja i načinom na koji su organizovali poslovanje mogu služiti kao primer dobre prakse za to kako se brzo i kvalitetno prilagoditi promenama, navode iz Catena Media.

Kako ističu, zaposleni u IT industriji su, zbog prirode posla, naviknuti na takozvani remote rad ili rad na daljinu, ali je daleko veći izazov bio da motivišu ceo tim da, pored obavljanja regularnog posla, nastave sa istim elanom da komuniciraju međusobno, da i dalje postoji što prirodnija dinamika u komunikaciji, da ne padnu duhom, ostanu pribrani, informisani i da paze na sebe i svoje bližnje.

„Za nas iz IT sektora je ovo bila prirodnija situacija nego za one koji posluju u drugim segmentima, kao što je na primer školstvo. Iako je trebalo organizovati veliki broj ljudi, održati interakciju među kolegama koje konstantno komuniciraju putem online kanala i uobličiti radne dane da makar malo liče na obavljanje posla iz kancelarije, dilema da uvedemo režim rada na daljinu nije postojala ni u jednom trenutku – zdravlje i bezbednost našeg tima je na prvom mestu”, ističe Jelena Mrčarica iz Catena Media i podseća da su oni i zvanično prva IT firma u Srbiji koja je uvela rad od kuće i dodaje: „Na taj korak smo se odlučili već 9. marta, samo tri dana nakon što je registrovan prvi slučaj korona virusa na teritoriji Srbije.”

Osim logističke organizacije posla, trebalo je ispratiti i uputstva stručne javnosti koja se odnose na psihofizičko zdravlje ljudi tokom socijalnog distanciranja.

“Designed by lifeforstock / Freepik”

„Trebalo je reagovati maltene u trenutku, ali doneti ispravne odluke koje će napraviti podsticajno okruženje za naše kolege. Kako poslujemo u Beogradu, Švedskoj, Britaniji, Italiji, Americi, Japanu, Australiji i na Malti, prvo smo pokrenuli internu informativnu stranicu na kojoj kolege mogu da pronađu aktuelne informacije o pandemiji, savete SZO za održavanje mentalnog zdravlja i prepoznavanje simptoma, preporuke za rad od kuće, odgovore na najčešća pitanja u vezi sa koronom, kao i korisne brojeve telefona u svim državama ”, objašnjava Mrčarica i dodaje da se trude da podstaknu kolege i u aktivnostima koje nisu striktno vezane za posao: „Organizujemo zajedničke ručkove, časove joge, foto izazove i kvizove.”

Iako je od proglašenja vanredne situacije prošlo tek mesec dana, a reorganizovani model poslovanja se pokazao kao uspešan, već sad se postavlja pitanje: šta sledi po završetku pandemije i vraćanja u redovne okvire.

„Prva reakcija nam je bila da je dobro što i u pristupu dnevnom poslu možemo da se oslonimo na inovativnost IT industrije. Pokazali smo da je moguće ne samo modifikovati čitavo poslovanje, već i upotrebiti znanja za pomoć sunarodnicima. Sad već razmišljamo šta će biti dalje – kako ćemo se ponovo navići na tradicionalni način poslovanja i kako će se ovo odraziti na opštu ekonomsku situaciju. Ipak koliko god bila uspešna, IT industrija nije ostrvo u globalnoj ekonomiji, ali može da posluži kao primer na koji način se najbrže prilagoditi vanrednim situacijama u organizaciji poslovanja”, zaključuje Nikola Teofilović iz Catena Media.

1 Komentar

  1. Svi koji nisu na vreme presli na online poslovanje i komunikaciju koja ne uslovljava fizicki kontakt su imali poteskoca. Zato se za teska vremena pripremamo unapred. Nikad ne znate sta ce se desiti.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde