IT potrošnja u 2020. godini

Prema najnovijem izveštaju kompanije Kaspersky „Prilagođavanje investicija: usklađivanje IT budžeta sa promenjenim bezbednosnim prioritetima“, sajber bezbednost ostaje investicioni prioritet među preduzećima.

Njen udeo u IT potrošnji je porastao sa 23% u 2019. na 26% u 2020. godini za mala i srednja preduzeća, i sa 26% na 29% za velika preduzeća.
Takođe, 71% organizacija očekuje da će njihov budžet za sajber bezbednost biti dodatno uvećan u naredne tri godine.

Ovo je evidentirano uprkos smanjenju ukupnog IT budžeta u oba segmenta, usled COVID-19 pandemije, i smanjenja budžeta za sajber bezbednost koji je uticao na ekonomski najpogođenija mala i srednja preduzeća.

Dešavanja i uslovi u okruženju mogu da utiču na IT prioritete preduzeća.

Kao rezultat izolacije usled COVID-19 pandemije, organizacije su morale da prilagode planove u skladu sa promenjenim poslovnim potrebama – od hitne digitalizacije do optimizacije troškova.

Izveštaj kompanije Kaspersky, koji je baziran na istraživanju u kome je učestvovalo više od 5.000 IT i sajberbezbednosnih profesionalaca, bavi se najnovijim IT bezbednosnim ekonomskim trendovima i načinom na koji su oni povezani sa ovogodišnjim događajima.

Udeo IT budžeta koji je namenjen IT bezbednosti nastavlja da raste iz godine u godinu, uprkos tome što je ukupan IT budžet opao sa 1,2 miliona u 2019. na 1,1 milion dolara u 2020. godini među malim i srednjim preduzećima, i sa 74,1 miliona na 54,3 miliona dolara u slučaju velikih preduzeća.

Ovaj pad može biti posledica globalne pandemije virusa korona, prema procenama kompanije Gartner, čiji su stručnjaci ranije ove godine takođe predvideli da će ovi budžeti opasti.

Kao rezultat toga, u novčanim iznosima, mala i srednja preduzeća su alocirala 275.000 dolara za sajber bezbednost dok su velika preduzeća investirala $14 miliona.

Većina kompanija očekuje da će ove cifre porasti u naredne tri godine, u proseku za 11% u slučaju velikih i 12% u slučaju malih i srednjih preduzeća.
Istovremeno, 17% ispitanika veruje da će cifre ostati barem iste kao i ove godine.

Međutim, jedna od deset organizacija (10%) rekla je da će trošiti manje na IT bezbednost.

Zanimljivo, glavni razlog za ovo u velikom broju preduzeća leži u pažljivo razmotrenim odlukama rukovodstva, koje u budućnosti ne vidi smisao u investiranju toliko novca u sajber bezbednost (32%).

Među malim i srednjim preduzećima, razlog za smanjenje troškova u ovoj oblasti najpre diktira potreba za smanjenjem ukupnih troškova kompanije i optimizacijom budžeta (29%).

Male i srednje organizacije je najteže pogodila izolacija: više od polovine malih kompanija na globalnom nivou izvestilo je o padu prodaje ili je iskusilo usporavanje gotovinskih tokova.

Jasno je da su oni koji su pogođeni morali da optimizuju svoje troškove kako bi preživeli.

Ali, kako sve ovo utiče na sajber zaštitu, za preduzeća je važno da pronađu način za zaštitu od sajber pretnji u ovako izazovnom vremenu.

„2020. godina je mnoge kompanije dovela u situacije na koje moraju da reaguju, i zbog toga su one sve svoje resurse i napore mudro usmerile na održavanje u životu. Iako se budžeti mogu revidirati, to ne znači da značaj sajber bezbednosti na listi prioriteta treba da opadne. Preporučujemo da preduzeća, koja moraju da troše manje na sajber bezbednost u predstojećim godinama, njoj pristupe na pametan način i iskoriste svaku dostupnu opciju kako bi poboljšala svoju zaštitu – tako što će se okrenuti besplatnim bezbednosnim rešenjima dostupnim na tržištu i uvesti programe za podizanje svesti o bezbednosti širom organizacije. To su mali koraci koji mogu da znače mnogo, naročito za mala i srednja preduzeća,“ komentariše Aleksandar Mojsejev (Alexander Moiseev), direktor poslovanja u kompaniji Kaspersky.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde