Airspeeder je pravi F1 „leteći bolid“ iz budućnosti

Izgleda da će nam leteći automobili stići brže nego što smo mislili, i verovatno će ih predstaviti neko od koga bismo to najmanje očekivali. Slabo poznata kompanija iz južne Australije ulaže velike napore da napravi najbolje električne leteće automobile visokih performansi na svetu, a inspiraciju su potražili ni manje ni više nego u Formuli jedan.

Airspeeder MK4 je električna letelica sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (eVTOL) kojom upravlja pilot i predstavljena je kao „prvi električni leteći bolid na svetu“. Sličnog dizajna kao i model MK3, ali sa još većim poklopcem kabine u stilu borbenih aviona (kako bi u letelicu stao čovek pilot), MK4 ima osam elektromotora koji se mogu nakriviti i koji zajedno isporučuju 540 konjskih snaga. Takođe ima osam propelera od ugljeničnih vlakana, kao i zamenjivu bateriju.

Sa masom od 120 kg kad je prazan i maksimalnom masom za poletanje od 881 kg, MK4 ubrzava od 0-100 km/h za 2,3 sekunde i ima maksimalnu brzinu od 160 km/h, ali može da ide i do 200 km/h bez ograničenja brzine.

Za snagu je zadužena zamenjiva baterija od 500 kW koja omogućava od 5 do 20 minuta letenja. Sa Airspeeder trkačkim letelicama obavezno morate ići u pit stop, što čini da se osećate kao da učestvujete na pravoj trci. Dalje, MK4 ima sofisticiranu telemetriju koja momentalno prenosi operativne trkačke podatke do ekipe u pit stopu i do fabrike.

Letelica ima osam kamera, prednji radar, bočni LIDAR senzor i aktivni visinomer za maksimalnu bezbednost. U kabini, pilot ima vizir sa tehnologijom proširene stvarnosti koja osigurava da se neće izgubiti na nebu.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde