Pesme motora: simfonija V12

Serija video intervjua kompanije Lamborghini po imenu Pesme motora: Hajde da razgovaramo bavi se naukom i inspiracijom koja stoji iza tri plejliste koje su dostupne na platformi Spotify. Pesme motora su rezultat projekta na kom su radili muzički producent Aleks Trekariči i inženjeri zvuka kompanije Lamborghini, slaveći Lamborghini motore sa unutrašnjim sagorevanjem – V12, V10 i V8 – uz muziku koja odražava njihov zvuk i vibracije.

Neponovljivi krešendo Lamborghinijevog V12 motora, sa njegovim dramatičnim promenama visine tona u zavisnosti od toga koliko vozač pritisne papučicu gasa, pa nabije obrtaje i pokrene zupčanike, muzički je analogan violini: vozeći model Aventador Ultimae po putu i slušajući Pesme motora V12, kompozitor, muzičar i proizvođač žičanih instrumenata Luka Natali Stradivari iskusio je fizičku muzikalnost atmosferskog V12 motora i nauku iza plejliste Pesme motora.

Luka je poslednji potomak Antonija Stradivarija, najvećeg proizvođača violina ikada, a njegovim harmoničnim čulima se veoma dopala kombinacija vriska V12 motora i visokih tonova violine. „Visoke frekvencije violine su vrlo emotivne i svakoga će pogoditi“, kaže Luka Stradivari, „dajući nagoveštaj onoga što umetnost i muzika mogu da budu“.

„Kao i kod automobila, harmoniju violini daju svi elementi njene konstrukcije, od drveta do laka. Ali njenu visinu tona određuje izvođač, kao što i zvuk automobila određuje vozač.“

Zvuk V12 motora će uskoro otići u istoriju jer je Lamborghinijev poslednji čistokrvni V12 sa unutrašnjim sagorevanjem isporučen sa zadnjim modelom Aventador Ultimae koji je sišao sa proizvodne trake 2022. godine. Od ove godine, naslednik Aventadora biće opremljen plug-in hibridnom verzijom V12 motora.

Kliknite ovde da poslušate plejlistu Pesme Motora: V12

Kliknite ovde da poslušate plejlistu Pesme Motora: V10

Kliknite ovde da poslušate plejlistu Pesme Motora: V8

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde