Google je predstavio standard koji će zameniti fizičke pasoše i ključeve vašim telefonom

Dok se Apple priprema da uđe u posao pronalaženja predmeta koji se lako gube, Google ima nešto drugačiji pristup.

Nakon što je najavio uspostavljanje Android Ready SE Alijanse, Google radi na tome da omogući Android telefonima da otključavaju vrata i zamene vašu ličnu kartu i pasoš, postavljajući temelje za još ambicioznije planove u budućnosti.

Digitalni ključevi danas više nisu naučna fantastika. Apple CarKey funkcija, sa svojim Secure Enclave podsistemom, već omogućava korisnicima da otključavaju podržana vozila.

Što se tiče identifikacije putem mobilnog telefona, to nas sasvim izvesno čeka, s obzirom na ogroman porast krađe identiteta tokom poslednjih nekoliko godina i obilja međusobno povezanih sistema na aerodromima i graničnim prelazima.

Google već neko vreme radi na ostvarivanju ovog cilja, a najznačajniji korak ka tom cilju napravili su uvođenjem Titan M čipa na smartfonu Pixel 3 2018. godine.

Ovaj čip koji je otporan na neovlašćeno pristupanje omogućava čuvanje, možda ne previše iznenađujuće, ključeva za Android aplikacije koji su otporni na neovlašćeno rukovanje u aplikaciji StrongBox.

Sve radnje, počevši od startovanja sistema na vašem telefonu, preko biometrijskog otključavanja, do pristupanja servisima sa osetljivim informacijama kao što su Amazon, PayPal ili slični web servisi koji su kompatibilni sa FIDO standardima, postaju mnogo zaštićenije u Titan bezbednosnom lancu.

Zašto onda ne bismo to primenili na nešto jednostavno poput ključeva od automobila?

Google kaže da „nekoliko Android [proizvođača] usvajaju Android Ready SE za svoje uređaje” mada još nije jasno koje su to kompanije. Kao što je uvek slučaj sa ovakvim inicijativama, one gube na značaju ako je funkcionalnost ograničena na samo jednu kompaniju ili par sporadičnih modela.

Dalekosežnije implikacije bi mogle da omoguće ovim funkcijama, ali i onim koje će tek doći, daleko širu primenu od one u smartfonima, posebno imajući u vidu da su ove bezbednosne primene već dostupne na operativnim sistemima WearOS, Android Auto Embedded i Android TV.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde