NOVA TEHNOLOGIJA MOŽE DA VIDI LJUDE KROZ ZIDOVE UZ POMOĆ WI-FI SIGNALA

Tim istraživača je pronašao način da uz pomoć mašinskog učenja detektuje poziciju oblika uključujući poze koje zauzimaju ljudi, i to do zapanjujućeg nivoa preciznosti – koristeći samo Wi-Fi signal.

U radu koji tek treba da prođe recenziju drugih eksperata, istraživači sa Unverziteta Karnegi Melon osmislili su metodu za mapiranje pozicija više ljudskih subijekata tako što su analizirali faze i amplitude Wi-Fi signala i obradili ih uz pomoć algoritama za kompjuterski vid.

Rezultati studije otkrivaju da ovaj model može da otkrije poze koje zauzima više subijekata, uz uporedive performanse sa pristupima zasnovanim na slikama, koristeći Wi-Fi signale kao jedini ulazni parametar.

I rezultati su bili zapanjujući. Priložene slike pokazuju poze raznih ljudskih subjekata sa neverovatnom količinom detalja i u različitim pozama.

Istraživači tvrde da bi Wi-Fi mogao da posluži kao mnogo jeftiniji i već opšteprisutan način za praćenje tačne lokacije ljudi u poređenju sa tradicionalnim kamerama i LIDAR sistemima.

Štaviše, većina domaćinstava u razvijenim zemljama već imaju Wi-Fi kod kuće, a ta tehnologija se može skalirati za nadzor starijih osoba ili jednostavno za prepoznavanje sumnjivog ponašanja u nečijem domu.

Ova najsavremenija tehnologija nadovezuje se na istraživanje koje su 2018. godine sproveli istraživača sa univerziteta MIT, i potencijalno bi mogla da dovede do jeftinog načina za praćenje tačne lokacije više od jedne osobe, i sa mnogo vernijim prikazom.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde