Nemački „električni auto-put“ za kamione

Iznenađenje: nalazi se na autobanu.

Nemačka se priključuje zemljama koje se klade na uspeh „električnih auto-puteva“ kako bi podstakla razvoj ekološkog drumskog teretnog transporta. Ova država je započela testiranje e-auto-puta (e-Highway) u realnom okruženju na potezu autobana između Frankfurta i Darmštada u dužini od 5 kilometara.

Tu se hibridni kamion sa električnim i dizel motorom svakodnevno uključuje u redovni saobraćaj i dobija energiju iz kablova koji su postavljeni iznad auto-puta kako ne bi morao da koristi motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Prethodni testovi u ovoj državi su bili ograničeni ili na spore noćne testove ili na jedan vojni aerodrom koji nije u upotrebi.

Prvi električni auto-put je otvoren u Švedskoj 2016. godine. Ovde je koncept isti – kamioni koriste pantografe (prijemnike struje koji stoje na krovu) da bi se zakačili za kablove iznad puta iz kojih potom crpe struju. Kamioni mogu da vraćaju električnu energiju u mrežu pri kočenju, čineći sistem posebno korisnim ako nastane gužva.

Ovaj sistem neće imati neki veći uticaj još neko vreme.Dnevno će se samo pet kamiona kretati ovom elektrifikovanom deonicom, na kojoj otprilike 10 posto od 135 hiljada vozila koje prođu tuda svaki dan, čine teški kamioni.

Emisije štetnih gasova bi pak mogle da se smanje kako se više kamiona bude priključivalo na sistem, a to bi moglo da ohrabri kompanije koje se bave transportom da pređu na električne kamione, znajući da će njihova vozila moći duže da idu na električni pogon.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde