Naučnici su osmislili revolucionarni novi način za merenje vremena

Naučnici su nedavno iznedrili novi uređaj za merenje vremena koji je drugačiji od svih satova ikada napravljenih. Taj novi merač vremena je zasnovan na principima kvantne mehanike i nedostaje mu „početno vreme“, čime se uvodi potpuno novi nivo kvantne zbrke.

Konvencionalni satovi funkcionišu tako što mere vreme koje je potrebno da bi se završio unapred definisani ciklus ili period između dva intervala. To uključuje pun pokret njihanja klatna ili proteklo vreme između startne i ciljne pozicije osobe koja trči na stazi. I dok ovaj pristup funkcioniše izvrsno u većini slučajeva, istraživači sa Univerziteta Upsala u Švedskoj i Unverziteta Tartu iz Estonije želeli su da istraže potpuno drugačiju metodu za merenje vremena.

Njihov cilj je bio da razviju sat kome ne treba inicijalna referentna tačka, poznatija kao „T nula“. Kako bi ostvarili ovaj ambiciozni zadatak, istraživači su se okrenuli atomima koji su u „Ridbergovom stanju“ – to je stanje u kom elektroni iz atoma postaju vrlo pobuđeni i odgurnuti daleko od nukleusa. Ovo stanje visokog energetskog nivoa može se postići uz pomoć lasera.

Manipulišući Ridbergovim atomima, istraživači su uspeli da naprave sat koji radi na principima kvantne mehanike. Za razliku od tradicionalnih satova, koji mere vreme u odnosu na specifičan vremenski trenutak, ovaj kvantni sat meri vreme kao kontinuirani protok, bez potrebe za referentnom tačkom „T nula“.

Kvantni sat za merenje vremena koristi fenomen kvantne spletenosti – to je koncept u kvantnoj mehanici koji opisuje međusobnu povezanost dve čestice, čak i kada ih razdvaja velika razdaljina. Preko spletenih čestica istraživači su uspeli precizno da izmere protok vremena.

Uređaj za merenje vremena tj. „sat“ koji je proistekao iz ovog istraživanja, u stanju je da meri vremenske sekvence do 81 pikosekunde, ili bilionitog dela sekunde, sa marginom greške ne većom od 8 femtosekundi, ili kvadrilionitog dela sekunde. Umesto da broji jedinice vremena, ovaj uređaj samo prikazuje vreme izvodeći ga iz strukture interferencije, što predstavlja zaista genijalni način za merenje vremena.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

Veštačka inteligencija postaje sve bolja u generisanju porno...

Crvenokosa žena stoji na mesecu, lice joj je...

AR Objective na Viberu

Rakuten Viber, globalni lider u razmeni poruka među...

Tetovaže koje pretvaraju vaše telo u touchpad

Nepokoleban istorijskim promašajem sa Google Glass naočarama, Google...

URWERK predstavlja model UR-100V „Blue Planet“

Sa međuplanetarnom imaginacijom, ikonografijom iz naučne fantastike i...

Najbezbednija kaciga za bicikl na svetu

Hövding 3 je udobniji. Njegova podesiva veličina znači...

Ferrari Monza SP1 je najlepši automobil na svetu,...

Nakon analiziranja skoro 200 sportskih automobila, Ferrari Monza...

NOVI DF300B – REVOLUCIJA U INOVACIJI

Ovo je vanbrodski motor koji donosi savršeni balans...

URWERK predstavlja EMC Time Hunter u Desert Sage...

„Najhronometričnija“ kolekcija kompanije URWERK vraća se na čelo...

Dizajner modela BMW X5 E53 veruje da će...

Ljubitelji BMW-a znaju da je Frenk Stivenson bio...

Automobil sa novim svetskim rekordom u aerodinamici

EQS će omogućiti kupcima u luksuznom segmentu da...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Sdsm+ Suzuki dijagnostički sistem mobile plus

Uživajte u komfornom životu na vodi sa ovom...

Dobro došao Suzuki DF300B

Kompanija Suzuki Motor Corporation sa zadovoljstvom predstavlja potpuno...

Sea Ray 250 Sun Sport – Zagarantovana zabava

Sea Ray 250 Sun Sport je pravi brod...

Jeanneau DB 37 – Novo iskustvo dnevnog krstarenja

Sa tako posebnim dizajnom, Jeanneau DB 37 može...

Sea Ray SLX 260 – Čista radost

Profil mu je brz i sportski, enterijer je...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th – 1 od...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th nastaje na 75....

Jeanneau Cap Camarat 10.5 CC – Najveći model...

Jeanneau predstavlja najveći model sa centralno postavljenom konzolom...

Sea Ray 320 Sundancer Coupe – Kruzer sa...

Kruzer ili gliser, kako god da nazovete Sea...

Saxdor 270 GTO – Sledeća velika senzacija

Saxdor je na međunarodnom sajmu nautike u Sautemptonu...

X-Boat 37 – Kreiran da oduševi

X-Boat 37 odlikuju izuzetan dizajn i prostrane korisne...
Naučnici su nedavno iznedrili novi uređaj za merenje vremena koji je drugačiji od svih satova ikada napravljenih. Taj novi merač vremena je zasnovan na principima kvantne mehanike i nedostaje mu „početno vreme“, čime se uvodi potpuno novi nivo kvantne zbrke. Konvencionalni satovi funkcionišu tako što mere vreme koje je potrebno da bi se završio unapred definisani ciklus ili period između dva intervala. To uključuje pun pokret njihanja klatna ili proteklo vreme između startne i ciljne pozicije osobe koja trči na stazi. I dok ovaj pristup funkcioniše izvrsno u većini slučajeva, istraživači sa Univerziteta Upsala u Švedskoj i Unverziteta Tartu iz Estonije želeli su da istraže potpuno drugačiju metodu za merenje vremena. Njihov cilj je bio da razviju sat kome ne treba inicijalna referentna tačka, poznatija kao „T nula“. Kako bi ostvarili ovaj ambiciozni zadatak, istraživači su se okrenuli atomima koji su u „Ridbergovom stanju“ – to je stanje u kom elektroni iz atoma postaju vrlo pobuđeni i odgurnuti daleko od nukleusa. Ovo stanje visokog energetskog nivoa može se postići uz pomoć lasera. Manipulišući Ridbergovim atomima, istraživači su uspeli da naprave sat koji radi na principima kvantne mehanike. Za razliku od tradicionalnih satova, koji mere vreme u odnosu na specifičan vremenski trenutak, ovaj kvantni sat meri vreme kao kontinuirani protok, bez potrebe za referentnom tačkom „T nula“. Kvantni sat za merenje vremena koristi fenomen kvantne spletenosti – to je koncept u kvantnoj mehanici koji opisuje međusobnu povezanost dve čestice, čak i kada ih razdvaja velika razdaljina. Preko spletenih čestica istraživači su uspeli precizno da izmere protok vremena. Uređaj za merenje vremena tj. „sat“ koji je proistekao iz ovog istraživanja, u stanju je da meri vremenske sekvence do 81 pikosekunde, ili bilionitog dela sekunde, sa marginom greške ne većom od 8 femtosekundi, ili kvadrilionitog dela sekunde. Umesto da broji jedinice vremena, ovaj uređaj samo prikazuje vreme izvodeći ga iz strukture interferencije, što predstavlja zaista genijalni način za merenje vremena.