Naučnici su osmislili revolucionarni novi način za merenje vremena

Naučnici su nedavno iznedrili novi uređaj za merenje vremena koji je drugačiji od svih satova ikada napravljenih. Taj novi merač vremena je zasnovan na principima kvantne mehanike i nedostaje mu „početno vreme“, čime se uvodi potpuno novi nivo kvantne zbrke.

Konvencionalni satovi funkcionišu tako što mere vreme koje je potrebno da bi se završio unapred definisani ciklus ili period između dva intervala. To uključuje pun pokret njihanja klatna ili proteklo vreme između startne i ciljne pozicije osobe koja trči na stazi. I dok ovaj pristup funkcioniše izvrsno u većini slučajeva, istraživači sa Univerziteta Upsala u Švedskoj i Unverziteta Tartu iz Estonije želeli su da istraže potpuno drugačiju metodu za merenje vremena.

Njihov cilj je bio da razviju sat kome ne treba inicijalna referentna tačka, poznatija kao „T nula“. Kako bi ostvarili ovaj ambiciozni zadatak, istraživači su se okrenuli atomima koji su u „Ridbergovom stanju“ – to je stanje u kom elektroni iz atoma postaju vrlo pobuđeni i odgurnuti daleko od nukleusa. Ovo stanje visokog energetskog nivoa može se postići uz pomoć lasera.

Manipulišući Ridbergovim atomima, istraživači su uspeli da naprave sat koji radi na principima kvantne mehanike. Za razliku od tradicionalnih satova, koji mere vreme u odnosu na specifičan vremenski trenutak, ovaj kvantni sat meri vreme kao kontinuirani protok, bez potrebe za referentnom tačkom „T nula“.

Kvantni sat za merenje vremena koristi fenomen kvantne spletenosti – to je koncept u kvantnoj mehanici koji opisuje međusobnu povezanost dve čestice, čak i kada ih razdvaja velika razdaljina. Preko spletenih čestica istraživači su uspeli precizno da izmere protok vremena.

Uređaj za merenje vremena tj. „sat“ koji je proistekao iz ovog istraživanja, u stanju je da meri vremenske sekvence do 81 pikosekunde, ili bilionitog dela sekunde, sa marginom greške ne većom od 8 femtosekundi, ili kvadrilionitog dela sekunde. Umesto da broji jedinice vremena, ovaj uređaj samo prikazuje vreme izvodeći ga iz strukture interferencije, što predstavlja zaista genijalni način za merenje vremena.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

HondaJet Echelon Light Business Jet je...

Ako već niste čuli, HondaJet ima nekoliko novih aviona. Tu je HondaJet Elite II i ovaj:...

SHANE je paralelan elektromobil na dva...

Ako bi Shane Chen imao svoj način, pojam motornog dvotočkaša kao motocikla bio bi potpuno uništen....

TEST: BMW i4 je bolji...

BMW i4 je, u aktuelnoj ponudi modela iz Minhena, najmanji auto među njihovim limuzinama na elektro...

Microsoft veštačka inteligencija sada može da...

Postoji, kako je poznato, previše sastanaka koji su mogli biti samo mejlovi. Sada će Microsoft veštačka...

Litijum-jonske baterije nisu dovoljno dobre da...

Pošto obnovljivi izvori snabdevaju intermitentnom elektroenergetskom energijom, potrebno nam je i rešenje za skladištenje te energije,...

Nije naučna fantastika, mašina koja reprodukuje...

Da li ste se ikada probudili posle intenzivnog sna, ali niste mogli da se setite ni...

Ultralaki sat Ming LW.01 postavio je...

Ako postoji nešto što svet satova voli više od superlativa, to je prijateljska igra nadmetanja da...

Predstavljamo TAG Heuer Carrera Chronosprint x...

Tag Heuer Carrera Chronosprint X Porsche - TECH Hajde da počnemo sa osnovama. Sat je baziran na...

U potrazi za savršenstvom – Segway...

Segway P100S - Izgled P100S je glomazan, krupan električni skuter, i jedan je od Segway skupljih modela....

Lavoie može biti Apple u kategoriji...

Šta ako bi električni trotinet bio dizajniran da bude premijum vozilo, puno inovacije i povezanosti, sa...
Naučnici su nedavno iznedrili novi uređaj za merenje vremena koji je drugačiji od svih satova ikada napravljenih. Taj novi merač vremena je zasnovan na principima kvantne mehanike i nedostaje mu „početno vreme“, čime se uvodi potpuno novi nivo kvantne zbrke. Konvencionalni satovi funkcionišu tako što mere vreme koje je potrebno da bi se završio unapred definisani ciklus ili period između dva intervala. To uključuje pun pokret njihanja klatna ili proteklo vreme između startne i ciljne pozicije osobe koja trči na stazi. I dok ovaj pristup funkcioniše izvrsno u većini slučajeva, istraživači sa Univerziteta Upsala u Švedskoj i Unverziteta Tartu iz Estonije želeli su da istraže potpuno drugačiju metodu za merenje vremena. Njihov cilj je bio da razviju sat kome ne treba inicijalna referentna tačka, poznatija kao „T nula“. Kako bi ostvarili ovaj ambiciozni zadatak, istraživači su se okrenuli atomima koji su u „Ridbergovom stanju“ – to je stanje u kom elektroni iz atoma postaju vrlo pobuđeni i odgurnuti daleko od nukleusa. Ovo stanje visokog energetskog nivoa može se postići uz pomoć lasera. Manipulišući Ridbergovim atomima, istraživači su uspeli da naprave sat koji radi na principima kvantne mehanike. Za razliku od tradicionalnih satova, koji mere vreme u odnosu na specifičan vremenski trenutak, ovaj kvantni sat meri vreme kao kontinuirani protok, bez potrebe za referentnom tačkom „T nula“. Kvantni sat za merenje vremena koristi fenomen kvantne spletenosti – to je koncept u kvantnoj mehanici koji opisuje međusobnu povezanost dve čestice, čak i kada ih razdvaja velika razdaljina. Preko spletenih čestica istraživači su uspeli precizno da izmere protok vremena. Uređaj za merenje vremena tj. „sat“ koji je proistekao iz ovog istraživanja, u stanju je da meri vremenske sekvence do 81 pikosekunde, ili bilionitog dela sekunde, sa marginom greške ne većom od 8 femtosekundi, ili kvadrilionitog dela sekunde. Umesto da broji jedinice vremena, ovaj uređaj samo prikazuje vreme izvodeći ga iz strukture interferencije, što predstavlja zaista genijalni način za merenje vremena.