SEAT S.A. beleži visok operativni profit

SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra). Godišnji promet je takođe dostigao istorijskih 14,333 milijarde evra, 31,0% više nego 2022 (10,941 milijardi). Ovi rezultati potvrđuju snagu kompanije i uspeh njene strategije transformacije.

“Ostavljamo iza sebe godinu u kojoj je SEAT S.A. ostvario najbolje finansijske rezultate u svojoj 73 godine dugoj istoriji, osiguravajući da naša kompanija nastavi putem ka profitabilnijoj budućnosti”, rekao je Wayne Griffiths, CEO SEAT-a i CUPRA-e. ” 2023. godina bila je godina velikih kontrasta za automobilsku industriju i za našu kompaniju, ali smo nastavili da plovimo morem neizvesnosti dok prolazimo kroz najveću transformaciju u našoj istoriji.”

Nakon suočavanja sa izazovima u prethodnim godinama, uključujući rastuće troškove sirovina, inflaciju i uticaj rata, stabilizacija lanca snabdevanja u 2023. godini dovela je do povećanja proizvodnje i isporuka. To je omogućilo SEAT S.A. da isporuči 519.176 automobila (2022: 385.592), što je porast od 35,3% u poređenju sa prethodnom godinom. CUPRA je još jednom oborila rekorde sa 230.739 isporuka, što je porast od 50,9% u odnosu na 2022. godinu (152.896). Brend SEAT se, s druge strane, vratio dvocifrenom rastu sa 288.437 isporuka (2022: 232.696; +24,0%).

“U 2023. godini, SEAT S.A. napravio je veliki korak na svom putu transformacije: ciljali smo na značajno poboljšanje, i to smo uspeli da postignemo. Postigli smo rekorde u prometu i operativnom profitu. To savršeno odražava pozitivne efekte rasta volumena brenda CUPRA i oporavka volumena brenda SEAT, kao i značaj napretka koji smo postigli sa našim Programom za poboljšanje performansi”, izjavio je potpredsednik za finansije i IT u SEAT S.A.

Ulaganje u brend SEAT

Gledajući u budućnost, SEAT S.A. ima strategiju za održavanje profitabilnog rasta kompanije. Brend SEAT će igrati ključnu ulogu u tome i kompanija će lansirati poboljšane plug-in hibridne i štedljive automobile brenda SEAT. Arona i Ibica će doživeti fejslifting 2025. godine, a u narednim mesecima, brend će lansirati ažuriranu i poboljšanu verziju SEAT Leon-a, koja sadrži tehničke i tehnološke nadogradnje. Ateca će takođe biti ažurirana i njen životni ciklus će biti produžen.

„Želimo da brend SEAT vratimo tamo gde mu je mesto, nastavljajući dvocifreni rast od prošle godine novim ulaganjima u brend i njegove modele. Takođe razmatramo šta možemo da isporučimo u svetu električne energije pod brendom SEAT. Kada je u pitanju SEAT, obećavam vam da najbolje tek dolazi“, dodao je Wayne Griffiths.

Novo poglavlje za brend CUPRA

CUPRA ulazi u novo poglavlje u svojoj istoriji. Ova godina označava početak njene najveće ofanzive proizvoda do sada, lansiranjem novih heroja za novu eru. Ove godine je predstavljen CUPRA Tavascan, drugi potpuno električni model brenda, i CUPRA Terramar, njegov elektrificirani SUV. CUPRA je takođe najavila nove i ažurirane verzije svojih modela Leon i Formentor, koji će biti uskoro predstavljeni.

Putovanje elektrifikacije u Martorelu se nastavlja

SEAT S.A. je posvećen elektrifikaciji i kao deo projekta Future: Fast Forward, nastavlja da napreduje u svojoj ambiciji da pretvori Španiju u centar električne mobilnosti u Evropi. Kompanija već gradi svoju fabriku za montažu baterijskih sistema u Martorelu, a u septembru će započeti transformaciju linije u svojim pogonima uoči proizvodnje modela CUPRA Raval i Volkswagen ID.2aII.

Baveći se izazovima tržišnog prihvatanja električnih vozila u Španiji, Wayne Griffiths je istakao da je informisanje kupaca da su električna vozila deo rešenja za održivu mobilnost, a ne deo problema ključno, zajedno sa poboljšanjima oporezivanja i podsticajima za kupovinu električnih vozila i jačanje infrastrukture za punjenje.

Rastuća inflacija, visoke kamatne stope, politička nestabilnost i sukobi predviđaju izazovnu godinu koja je pred nama. Međutim, podstaknuti rastom brenda SEAT i predstojećim lansiranjem modela CUPRA Leon i Formentor, kao i potpuno novih CUPRA Tavascan i Terramar, 2024. izgleda da će biti još jedna značajna godina za kompaniju.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Mammut Free 28 sa izdvojivim Airbag...

Ovaj ranac teži samo 1.5 kg i ima kapacitet od 28 litara, što ga čini idealnim...

Najbolji skije za sve planine 2023-2024

Iako se razlike između različitih kategorija skija sve više zamagljuju iz godine u godinu, postoji nekoliko...

Atomic Hawx Prime 100 ski cipela

Srednja veličina sa srednjim fleksom za muškarce sa srednjom građom. Kao rečenica iz marketinga možda zvuči...

Kombi koji se širi u dvosoban...

AC Future, koristeći inženjerski talenat i delove nabavljene iz Kine, želi da predstavi proširivi kamperski kombi...

Najbolje skije za sve planine 2023-2024

Iako se razlike između različitih kategorija skija sve više zamagljuju iz godine u godinu, postoji nekoliko...

Salomon S/Pro 120 Ski čizme

Salomon S/Pro 120 je visoko performantna čizma namenjena zahtevnim skijašima na srednjem nivou do eksperta. Sa...

TOP 5: skija za stazu 2023-2024

Od oštrih, pravih „mašina“ za carving, do opuštenih krstarenja za početnike, odabrali smo najbolje skije za...

Elan Primetime 55+ FusionX skije

Nova serija Elan Primetime predstavlja jedinstvenu Amphibio tehnologiju sa posvećenim skijama za levu i desnu stranu....

Petzl Leopard LLF Crampon: Savršeni crampon...

Najlakši crampon u Petzl-ovoj ponudi dizajniran je za korišćenje na skijaškim i snowboard čizmama kao i...

IZVEŠTAJ: BOOT 2024 POZDRAVLJEN KAO USPEH

Nakon devet dana sajma boot Düsseldorf 2024, industrija plovidbe i vodenih sportova je dala pozitivnu ocenu...
SEAT S.A. predstavio svoje rezultate za 2023. godinu uz strategiju za naredne godine. Prošle godine, operativni profit je dostigao rekordnih 625 miliona evra, povećavajući se za 592 miliona evra (2022: 33 miliona evra). Godišnji promet je takođe dostigao istorijskih 14,333 milijarde evra, 31,0% više nego 2022 (10,941 milijardi). Ovi rezultati potvrđuju snagu kompanije i uspeh njene strategije transformacije. "Ostavljamo iza sebe godinu u kojoj je SEAT S.A. ostvario najbolje finansijske rezultate u svojoj 73 godine dugoj istoriji, osiguravajući da naša kompanija nastavi putem ka profitabilnijoj budućnosti", rekao je Wayne Griffiths, CEO SEAT-a i CUPRA-e. " 2023. godina bila je godina velikih kontrasta za automobilsku industriju i za našu kompaniju, ali smo nastavili da plovimo morem neizvesnosti dok prolazimo kroz najveću transformaciju u našoj istoriji." Nakon suočavanja sa izazovima u prethodnim godinama, uključujući rastuće troškove sirovina, inflaciju i uticaj rata, stabilizacija lanca snabdevanja u 2023. godini dovela je do povećanja proizvodnje i isporuka. To je omogućilo SEAT S.A. da isporuči 519.176 automobila (2022: 385.592), što je porast od 35,3% u poređenju sa prethodnom godinom. CUPRA je još jednom oborila rekorde sa 230.739 isporuka, što je porast od 50,9% u odnosu na 2022. godinu (152.896). Brend SEAT se, s druge strane, vratio dvocifrenom rastu sa 288.437 isporuka (2022: 232.696; +24,0%). "U 2023. godini, SEAT S.A. napravio je veliki korak na svom putu transformacije: ciljali smo na značajno poboljšanje, i to smo uspeli da postignemo. Postigli smo rekorde u prometu i operativnom profitu. To savršeno odražava pozitivne efekte rasta volumena brenda CUPRA i oporavka volumena brenda SEAT, kao i značaj napretka koji smo postigli sa našim Programom za poboljšanje performansi", izjavio je potpredsednik za finansije i IT u SEAT S.A.

Ulaganje u brend SEAT

Gledajući u budućnost, SEAT S.A. ima strategiju za održavanje profitabilnog rasta kompanije. Brend SEAT će igrati ključnu ulogu u tome i kompanija će lansirati poboljšane plug-in hibridne i štedljive automobile brenda SEAT. Arona i Ibica će doživeti fejslifting 2025. godine, a u narednim mesecima, brend će lansirati ažuriranu i poboljšanu verziju SEAT Leon-a, koja sadrži tehničke i tehnološke nadogradnje. Ateca će takođe biti ažurirana i njen životni ciklus će biti produžen. „Želimo da brend SEAT vratimo tamo gde mu je mesto, nastavljajući dvocifreni rast od prošle godine novim ulaganjima u brend i njegove modele. Takođe razmatramo šta možemo da isporučimo u svetu električne energije pod brendom SEAT. Kada je u pitanju SEAT, obećavam vam da najbolje tek dolazi“, dodao je Wayne Griffiths.

Novo poglavlje za brend CUPRA

CUPRA ulazi u novo poglavlje u svojoj istoriji. Ova godina označava početak njene najveće ofanzive proizvoda do sada, lansiranjem novih heroja za novu eru. Ove godine je predstavljen CUPRA Tavascan, drugi potpuno električni model brenda, i CUPRA Terramar, njegov elektrificirani SUV. CUPRA je takođe najavila nove i ažurirane verzije svojih modela Leon i Formentor, koji će biti uskoro predstavljeni.

Putovanje elektrifikacije u Martorelu se nastavlja

SEAT S.A. je posvećen elektrifikaciji i kao deo projekta Future: Fast Forward, nastavlja da napreduje u svojoj ambiciji da pretvori Španiju u centar električne mobilnosti u Evropi. Kompanija već gradi svoju fabriku za montažu baterijskih sistema u Martorelu, a u septembru će započeti transformaciju linije u svojim pogonima uoči proizvodnje modela CUPRA Raval i Volkswagen ID.2aII. Baveći se izazovima tržišnog prihvatanja električnih vozila u Španiji, Wayne Griffiths je istakao da je informisanje kupaca da su električna vozila deo rešenja za održivu mobilnost, a ne deo problema ključno, zajedno sa poboljšanjima oporezivanja i podsticajima za kupovinu električnih vozila i jačanje infrastrukture za punjenje. Rastuća inflacija, visoke kamatne stope, politička nestabilnost i sukobi predviđaju izazovnu godinu koja je pred nama. Međutim, podstaknuti rastom brenda SEAT i predstojećim lansiranjem modela CUPRA Leon i Formentor, kao i potpuno novih CUPRA Tavascan i Terramar, 2024. izgleda da će biti još jedna značajna godina za kompaniju.