Olympus Tough TG-6, vodootporni kompaktni fotoaparat

Olympus je predstavio model Tough TG-6, i nije baš lako primetiti šta je to novo kod ovog fotoaparata.

Olympus Tough TG-5, koji je izašao 2017. godine, je jedan od popularnijih „uperi i slikaj“ fotoaparata.
Taj vodootporni kompaktni fotoaparat je imao, za svoju klasu, dobar kvalitet slike i doneo je mnoštvo novih funkcija, uključujući senzor, procesor i funkciju za GPS praćenje. Preporučivan je svima koji žele izdržljivi fotoaparat koji mogu da ponesu bilo gde sa sobom na odmor.

Normalno, svi su uzbuđeni zbog dolaska naslednika, ali specifikacije na modelu TG-6 neodoljivo podsećaju na one kod modela TG-5. Imate senzor za pozadinskim osvetljenjem dijagonale 1/2,3 inča (7,66 mm) i rezolucijom od 12 megapiksela; 4X objektiv raspona 25-100mm (ekvivalent punog formata) i otvora blende f/2-4.9; konstantnu brzinu od 20 frejmova u sekundi, i naravno, vodootporan je, otporan je na ispadanje kao i udarce što ga svrstava u Olympus Tough porodicu.

Vrlo impresivan mikroskopski režim može da fokusira subjekat na udaljenosti od samo 1 centimetar od objektiva. Trajanje baterije je ostalo nepromenjeno sa 340 slika po punjenju.

Objektiv ima novi premaz protiv refleksije dizajniran da smanji „ghosting“ efekat i bljesak, što je zapravo dobar dodatak jer pretaran bljesak objektiva je predstavljao jednu od retkih mana na modelu Tough TG-5. Tu je i novi adapter za riblje oko – sa naučnofantastičnim imenom FCON-T02 –koji može da proizvede prave okrugle slike koje donosi široki ugao ribljeg oka. A tu je i FD-1 difuzer za blic, koji preusmerava svetlo od ugrađenog blica u prsten difuzera oko objektiva i dizajniran je da se koristi pod vodom.

Ali FCON-T02 i FD-1 su adapteri – oni nisu nikakva novina na samom fotoaparatu.
Slaganje fokusa u aparatu je malo izmenjeno: Sada možete da birate između tri i deset slika koje možete da spojite, dok je na modelu TG-5 taj broj bio 10 fiksno.
Pun opseg makro fokusa sada je dostupan u režimima „Program i „Auto exposure“, a postoji i pet podvodnih režima u odnosu na četiri kod modela TG-5.

S obzirom na to da je TG-5 i dalje najbolji u klasi, tri godine nakon pojavljivanja, možda su u kompaniji Olympus smatrali da jednostavno nije potrebno popravljati nešto što nije pokvareno. Ipak, to je pomalo bezveze, jer ako izuzmemo premaz za objektiv, model TG-6 je praktično samo novi fimrver na koji je nakačen fotoaparat.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Marshall Motif II ANC: Prvoklasne slušalice...

Marshall je otkrio nove Motif II ANC ušne slušalice, a najistaknutija poboljšanja su u oblastima audio...

TEST: Samsung Galaxy Tab S9 Ultra...

Tržište tableta je zamrlo. Retko ko plasira sledeći model, još ređe ih neko koristi. Veliki telefoni...

Jedini laptop s kojim trebate poslati...

Potrebno vam je nešto prenosivo i lagano, ali ne i ono koje ugrožava kvalitet. I pre...

SupremeNexus otkriva koji je mobilni telefon...

Vrhunske performanse mobilnog igranja igara U iščekivanju budućnosti ultimativnog digitalnog realizma, Galaxy S23 Ultra spreman je da...

TEST: Samsung Galaxy Z Fold5 –...

Dok god Kinezi masovno ne izvoze ovakve telefone, ostali imaju šanse da se konsoliduju i pripreme...

IFA 2023: Dizajniran kako bi udovoljio...

HONOR V Purse pretvara preklopni pametni telefon u ultimativni mode detalj koji spaja fizičko i digitalno,...

IFA 2023: Honor 90 – Telefon...

Više od sjajne optike i prelepog rama, HONOR 90 5G takođe dolazi sa prvom Zero-Flicker Screen...

Svestrana MEGAPUFF svetiljka na solarni pogon

Svetiljka po imenu MEGAPUFF namenjena je ljubiteljima kampovanja, putnicima, avanturistima i svima koji žive u područjima...

IFA 2023: Na preklop, a tanji...

Ovaj pametni telefon, koji se ponosi nekim od najinovativnijih funkcija, dolazi sa najnovijom verzijom operativnog sistema...

Vaš telefon vas prisluškuje – evo...

Ako ste ikada guglali „da li me moj telefon prisluškuje?“, odgovor je da, sluša vas sve...
Olympus je predstavio model Tough TG-6, i nije baš lako primetiti šta je to novo kod ovog fotoaparata. Olympus Tough TG-5, koji je izašao 2017. godine, je jedan od popularnijih „uperi i slikaj“ fotoaparata. Taj vodootporni kompaktni fotoaparat je imao, za svoju klasu, dobar kvalitet slike i doneo je mnoštvo novih funkcija, uključujući senzor, procesor i funkciju za GPS praćenje. Preporučivan je svima koji žele izdržljivi fotoaparat koji mogu da ponesu bilo gde sa sobom na odmor. Normalno, svi su uzbuđeni zbog dolaska naslednika, ali specifikacije na modelu TG-6 neodoljivo podsećaju na one kod modela TG-5. Imate senzor za pozadinskim osvetljenjem dijagonale 1/2,3 inča (7,66 mm) i rezolucijom od 12 megapiksela; 4X objektiv raspona 25-100mm (ekvivalent punog formata) i otvora blende f/2-4.9; konstantnu brzinu od 20 frejmova u sekundi, i naravno, vodootporan je, otporan je na ispadanje kao i udarce što ga svrstava u Olympus Tough porodicu. Vrlo impresivan mikroskopski režim može da fokusira subjekat na udaljenosti od samo 1 centimetar od objektiva. Trajanje baterije je ostalo nepromenjeno sa 340 slika po punjenju. Objektiv ima novi premaz protiv refleksije dizajniran da smanji „ghosting“ efekat i bljesak, što je zapravo dobar dodatak jer pretaran bljesak objektiva je predstavljao jednu od retkih mana na modelu Tough TG-5. Tu je i novi adapter za riblje oko - sa naučnofantastičnim imenom FCON-T02 –koji može da proizvede prave okrugle slike koje donosi široki ugao ribljeg oka. A tu je i FD-1 difuzer za blic, koji preusmerava svetlo od ugrađenog blica u prsten difuzera oko objektiva i dizajniran je da se koristi pod vodom. Ali FCON-T02 i FD-1 su adapteri – oni nisu nikakva novina na samom fotoaparatu. Slaganje fokusa u aparatu je malo izmenjeno: Sada možete da birate između tri i deset slika koje možete da spojite, dok je na modelu TG-5 taj broj bio 10 fiksno. Pun opseg makro fokusa sada je dostupan u režimima „Program i „Auto exposure“, a postoji i pet podvodnih režima u odnosu na četiri kod modela TG-5. S obzirom na to da je TG-5 i dalje najbolji u klasi, tri godine nakon pojavljivanja, možda su u kompaniji Olympus smatrali da jednostavno nije potrebno popravljati nešto što nije pokvareno. Ipak, to je pomalo bezveze, jer ako izuzmemo premaz za objektiv, model TG-6 je praktično samo novi fimrver na koji je nakačen fotoaparat.