Olympus Tough TG-6, vodootporni kompaktni fotoaparat

Olympus je predstavio model Tough TG-6, i nije baš lako primetiti šta je to novo kod ovog fotoaparata.

Olympus Tough TG-5, koji je izašao 2017. godine, je jedan od popularnijih „uperi i slikaj“ fotoaparata.
Taj vodootporni kompaktni fotoaparat je imao, za svoju klasu, dobar kvalitet slike i doneo je mnoštvo novih funkcija, uključujući senzor, procesor i funkciju za GPS praćenje. Preporučivan je svima koji žele izdržljivi fotoaparat koji mogu da ponesu bilo gde sa sobom na odmor.

Normalno, svi su uzbuđeni zbog dolaska naslednika, ali specifikacije na modelu TG-6 neodoljivo podsećaju na one kod modela TG-5. Imate senzor za pozadinskim osvetljenjem dijagonale 1/2,3 inča (7,66 mm) i rezolucijom od 12 megapiksela; 4X objektiv raspona 25-100mm (ekvivalent punog formata) i otvora blende f/2-4.9; konstantnu brzinu od 20 frejmova u sekundi, i naravno, vodootporan je, otporan je na ispadanje kao i udarce što ga svrstava u Olympus Tough porodicu.

Vrlo impresivan mikroskopski režim može da fokusira subjekat na udaljenosti od samo 1 centimetar od objektiva. Trajanje baterije je ostalo nepromenjeno sa 340 slika po punjenju.

Objektiv ima novi premaz protiv refleksije dizajniran da smanji „ghosting“ efekat i bljesak, što je zapravo dobar dodatak jer pretaran bljesak objektiva je predstavljao jednu od retkih mana na modelu Tough TG-5. Tu je i novi adapter za riblje oko – sa naučnofantastičnim imenom FCON-T02 –koji može da proizvede prave okrugle slike koje donosi široki ugao ribljeg oka. A tu je i FD-1 difuzer za blic, koji preusmerava svetlo od ugrađenog blica u prsten difuzera oko objektiva i dizajniran je da se koristi pod vodom.

Ali FCON-T02 i FD-1 su adapteri – oni nisu nikakva novina na samom fotoaparatu.
Slaganje fokusa u aparatu je malo izmenjeno: Sada možete da birate između tri i deset slika koje možete da spojite, dok je na modelu TG-5 taj broj bio 10 fiksno.
Pun opseg makro fokusa sada je dostupan u režimima „Program i „Auto exposure“, a postoji i pet podvodnih režima u odnosu na četiri kod modela TG-5.

S obzirom na to da je TG-5 i dalje najbolji u klasi, tri godine nakon pojavljivanja, možda su u kompaniji Olympus smatrali da jednostavno nije potrebno popravljati nešto što nije pokvareno. Ipak, to je pomalo bezveze, jer ako izuzmemo premaz za objektiv, model TG-6 je praktično samo novi fimrver na koji je nakačen fotoaparat.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde