Novi iPad Pro sa LiDAR skenerom i podrškom za trackpad – MacBook Air dobija novu verziju

Ako planirate da zamenite svoj vremešni iPad Pro i/ili MacBook Air, kucnuo je čas za to.

Prošlo je podosta vremena otkad su izašli poslednji iPad Pro i MacBook Air.

Dugo očekivane nove verzije oba ova uređaja sada su najavljene, i po svemu sudeći biće to prilično uzbudljivi uređaji.

Novi Apple iPad Pro

Na prvi pogled, iPad Pro za 2020. godinu izgleda identično kao i njegov prethodnik, ali kada zavirite unutra videćete da ga sada pokreće A12Z Bionic sistem na čipu koji ga, kako kažu u Appleu, čini „bržim i moćnijim od većine Windows PC laptopova“.

Novi iPad Pro svakako zamagljuje granicu između tableta i laptopa.

Zahvaljujući operativnom sistemu iPadOS koji ima podršku za trackpad i novoj Magic tastaturi za iPad Pro koja ima plutajući dizajn, pozadinsko osvetljenje i trackpad, osećaj je kao da novi iPad Pro spada u kategoriju negde između konvertibilnog laptopa i tablet uređaja.

A onda imate novi sistem kamera sa dve kamere, jednom širokougaonom kamerom od 12 MP i jednom kamerom ultraširokog ugla od 10 MP, mikrofonima studijskog kvaliteta i revolucionarnim LiDAR skenerom koji omogućava sposobnosti opažanja dubine.

Novi iPad Pro, koji dolazi u veličinama od 11 i 12,9 inča ima Liquid Retina ekran od ivice do ivice (čitaj ne tako uzan okvir kućišta) koji ima podršku za P3 široki spektar boja i ProMotion tehnologiju koja automatski prilagođava brzinu osvežavanja ekrana do 120 Hz.

Slika uglavnom nije u fokusu kod tablet uređaja, ali u slučaju novog iPad Pro modela Apple polaže nade u postavku sa dve kamere, LiDar skener i moćni procesor koji od njega treba da napravi prvi izbor za proširenu stvarnost.

Novi iPad Pro (2020) se dolazi sa četiri kapaciteta memorije: 128 GB, 256 GB, 512 GB i 1 TB.

Cena za model od 11 inča koji ima samo WiFi kreće od 800 dolara, a za model sa WiFi i mobilnom konekcijom od 950 dolara.

Model od 12,9 inča samo sa WiFi konekcijom ima početnu cenu od 1000 dolara, a verzija sa WiFi i mobilnom konekcijom kreće od 1.150 dolara.

Novi Apple MacBook Air

A što se tiče novog MacBook Air laptopa… on sada ima dva puta brže performanse zahvaljujući Intel Core procesorima desete generacije brzine do 1.2 GHz quadcore i7 sa Turbo Boost brzinama do 3,8 GHz, novom Magic tastaturom i duplo više memorije, počevši od 256 GB PCIe SSD-a.

SSD memorija može da se konfiguriše do 512 GB, 1 TB ili 2 TB dok osnovna RAM memorija od 8 GB LPDDR4X-3733 može da se konfiguriše do 16 GB.

Nova Magic tastatura (po prvi put predstavljena na MacBook Pro modelu od 16 inča) donosi redizajnirani mehanizam makazica koji omogućava hod dugmića od 1 mm.

Ekran ima dijagonalu od 13,3 inča sa LED pozadinskim osvetljenjem i IPS tehnologijom sa 2.560 x 1.600 native rezolucijom i True Tone tehnologijom.

A onda imate, naravno, FaceTime HD kameru od 720p, bežični standard 802.11ac i Bluetooth 5.0. Kao i pre, interfejs je ograničen.

U ovom slučaju, imate dva Thunderbolt 3 (USB-C) porta, plus ulaz za slušalice od 3,5 mm.

Celu priču zaokružuje jednodelno kućište sa dizajnom u obliku klina, koje je napravljeno od stopostotno recikliranog aluminijuma i koje dolazi u tri boje: zlatna, srebrna i svemirsko siva.

I za kraj, MacBook Air za 2020. godinu sada ima nižu početnu cenu od 1000 dolara.

Postavi odgovor

molimo, unesite komentar!
unesite ime