Toyota roboti na OI 2020

Toyota Motor Corporation (Toyota), kao globalni partner Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, želi da pružiti rešenje mobilnosti koje se ne zaustavlja na ustupanju službenih vozila za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju 2020.

Jedan od načina na koji Toyota to čini je učestvovanjem u „Robotskom projektu Tokio 2020.“, projektu na čijem čelu je Organizacioni odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju koji okuplja vladu, tokijsku gradsku upravu, kao i partnere Igara, uz stručnjake iz područja robotike.

Na Igrama u Tokiju 2020, roboti koje će Toyota predstaviti koristiće se za unapređenje mobilnosti ljudi na raznim lokacijama i događajima.
Pomažući ljudima da osete i iskuse svoje nade i snove, Toyota veruje da će dodatno doprineti uzbuđenju i uspehu Igara u Tokiju 2020.

Nobuhiko Koga, glavni direktor Toyotinog pionirskog istraživačkog centra:

Mi u Toyoti koristimo tehnologiju industrijskih robota za razne namene, temeljeći se na našoj posvećenosti „Podršci ljudskim životnim aktivnostima i životu u skladu s ljudima“.
Na primer, od 2004. godine, razvijamo partnerske robote čija je uloga da pomažu ljudima koji ne mogu samostalno da se kreću, uključujući stariju populaciju. Sada, kako se pretvaramo u kompaniju za mobilnost, povećavamo naše napore u razvoj robota kako bismo omogućili svim ljudima slobodu kretanja. „Mobilnost za sve“ nije samo „fizičko“ kretanje neke osobe ili predmeta od jednog do drugog položaja, nego uključuje i „virtualnu“ mobilnost neke osobe. To otvara dalje mogućnosti iskušavanja novih stvari, upoznavanja i interakcije s drugima, ili sposobnost da vas nešto „emotivno“ pokrene. U Tokiju 2020. želimo probuditi zanimanje gledaoca ustupanjem robota za podršku, dajući tako svoj doprinos uspešnosti Igara.

Robot maskota Tokija 2020. Miraitowa / Someity

Robot maskota će moći da pomiče ruke uz pomoć daljinskog upravljača, kao i da daje force-feedback kroz interakciju,putem kamere postavljene na glavi robot može da prepozna ljude u blizini.

Zahvaljujući ugradnji minijaturnih zglobova po celom telu, robot nudi fleksibilnost kroz daljinsko upravljanje, a korisnici mogu da upravljaju robotom sigurno i kroz veliki broj funkcionalnosti.

T-HR3 (Humanoidni robot)

Toyota će osigurati jedinstven način za druge goste na udaljenim lokacijama, koji ne mogu fizički da prisustvuju, da sreću sportiste putem robota T-HR3 i Robota maskote.
Povrh slanja slike i zvukova s udaljenih lokacija, ovi korisnici robota će moći da iskuse sposobnost kretanja i force-feedbacka, omogućavajući im razgovor i high-five sa sportistima i drugima, uz osećaj kao da su zaista fizički tamo prisutni.

T-TR1 (Robot za komunikaciju s udaljene lokacije) 

T-TR1 je robot za virtuelnu mobilnost/daljinsko prisustvo koji je razvio Toyotin istraživački institut (Toyota Research Institute) u SAD.
Opremljen je kamerom na vrhu velikog zaslona gotovo prirodne veličine.
Prikazom slike korisnika s udaljene lokacije, robot pomaže toj osobi da oseti nešto nalik fizičkom prisustvu na mestu na kojem se nalazi robot, kao što je sportsko borilište.

HSR: Human Support Robot (robot za ljudsku podršku) / DSR: Delivery Support Robot (robot za podršku u dostavi)

Za deo mesta za invalidska kolica na Olimpijskom stadionu, Toyota Human Support Robot HSR će voditi goste do njihovih sedišta i nositi za njih manje obroke i druge predmete, pomažući im tako da slobodnije uživaju u takmičenjima.

FSR: Field Support Robot (Field Event Support Robot) (robot za bacačka takmičenja)

Cilj korišćenja FSR-a je skraćenje vremena potrebnog za vraćanje sprava, kao i smanjenje ljudskog rada na tim takmičenjima.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde