TESTIRALI SMO: HP Envy 16 laptop – svestrana mašina iz snova

HP Envy 16 lako može biti jedna od najboljih opcija za laptop koji je namenjen svima. Ako želite da radite na njemu, koristite ga za lične potrebe ili pak želite da igrate igrice, Envy 16 je ima ono što vam je potrebno.

Unutar elegantnog aluminijumskog kućišta nalaze se moćne specifikacije pa ovaj laptop odaje premijum utisak i spolja i iznutra. Tu je Gen Intel Core i9 procesor 12. generacije, neverovatnih 32 GB RAM-a, 2 TB memorije i grafička kartica Nvidia GeForce RTX 3060 sa 6GB VRAM-a koja sa lakoćom može da tera nove igrice. Naravno, jake specifikacije ne znače ništa bez prelepog ekrana, ali srećom po vas, HP Envy 16 je pokriven i na tom polju sa zadivljujućim 4K OLED ekranom od 16 inča.

Dizajn

Na prvi pogled, HP Envy 16 izgleda kao još jedan fensi, premijum laptop sa elegantnim srebrnim kućištem. Ali kad malo zagrebete ispod površine, videćete da HP Envy laptopovi koriste održive materijale u proizvodnji, poput plastike iz okeana i recikliranog aluminijuma.

Deluje super na dodir – čvrst, ali ne preterano težak. Izgleda prelepo na radnom stolu i dobar je za životnu sredinu.

Ekran

OLED multitouch ekran od 16 inča sa rezolucijom 3840 x 2400 piksela na modelu HP Envy 16 izgleda božanstveno, a uprkos nešto nižoj stopi osvežavanja slike od 60 Hz slika izgleda besprekorno. Radili smo recenzije laptopova sa 4K rezolucijom i pre, ali nijedan od njih nije imao 4K OLED ekran koji zapravo može da se takmiči sa svakodnevnom radilicom kao što je Lenovo Yoga 9i, koji takođe ima 4K OLED ekran. Boje su svetle i živopisne, pa verovatno nećete ni morati da pojačate osvetljenost do kraja, što je dobra vest za trajanje baterije.

Tastatura i Touchpad

Sa zvučnicima postavljenim sa leve i desne strane, ova ostrvo-tastatura izgleda veliko – a takav je i osećaj kada kucate na njoj! Nema RGB osvetljenje, ali možete da uključite belo pozadinsko osvetljenje – sa dva nivoa svetline. Ukupno gledano, tastatura na modelu HP Envy 16 ima odličan raspored, udobna je za kuckanje i nije previše glasna.

Ozvučenje

Niko ne očekuje da zvučnici na laptopu zvuče dobro, ali ukoliko vam zatrebaju zvučnici, HP Envy 16 ima solidno ozvučenje sa kojim ćete moći da slušate omiljene pesme i čujete skoro svaki detalj. Sa leve i desne strane tastature nalaze se dva Bang & Olufsen zvučnika, kao i dva zvučnika koji se nalaze u uglovima sa prednje strane od dole.

Sa jačinom zvuka na 50%, zvučnici su dovoljno glasni da ispune prostoriju srednje veličine.

Performanse

HP Envy 16 ima procesor Gen Intel Core i9-12900H 12. generacije, 32 GB DDR5 RAM-a plus 6 GB VRAM-a – i TLC M.2 SSD od 2 TB. Sa neverovatnih 32 GB RAM-a, uopšte nije začuđujuće što Envy 16 sa lakoćom tera šta god poželite.

Trajanje baterije

Envy 16 je izdržao da radi 9 sati i 21 minut. Međutim, baterija je trajala sat vremena i 20 minuta kraće tokom igranja igara. Dobra ideja je da ga držite utaknutog u struju dok igrate igrice.

Zagrevanje

Ako koristite Envy 16 za bilo šta osim igranja igrica, nema nikakve brige. Ali ako planirate da koristite ovaj laptop za gejming, očekujte visoke temperature.

Web kamera

Ovaj laptop ima kameru od 5 MP koja je neverovatno detaljna, bar koliko to web kamera može da bude.

Zaključak

HP Envy 16 je moćan laptop koji se pokazao odlično na većini testova, čak i kada je igranje video igara u pitanju. Sve dok očekujete određeni nivo buke kulera i znate da igrice neće raditi baš najbolje u 4K rezoluciji – što ne bi trebalo da predstavlja iznanađenje nikome ko igra video igrice na laptopu – Envy 16 je savršen za opušteno igranje.

Ako uopšte ne igrate igrice, Envy 16 blista u svim drugim aspektima koji se tiču performansi, što ga čini savršenim saputnikom za profesionalnu ili ličnu upotrebu. Ako gledate nešto na YouTubeu ili Netflixu, možete da očekujete svetle, živopisne boje koje unapređuju čitav doživljaj gledanja. A ako samo surfujete internetom, proveravate imejlove ili kucate neki školski rad, nećete osetiti nikakav lag i imaćete besprekorno iskustvo.

Prelep 4K OLED ekran, Elegantno, srebrno aluminijumsko kućište, Impresivna 5MP IR web kamera, Baterija dugo traje ako surfujete internetom

Slabo trajanje baterije ako igrate igre

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde