Dizajner modela BMW X5 E53 veruje da će AI dovesti do smanjenja broja radnih mesta u sektoru dizajna automobila

Ljubitelji BMW-a znaju da je Frenk Stivenson bio uključen u dizajniranje prvog modela X5 (E53) i prve generacije modernog modela MINI. Međutim, njegov CV takođe uključuje i druge važne automobile, kao što su Ford Escort RS Cosworth i McLaren P1, kao i nekoliko Ferarija i Maseratija kao što su modeli F430 i MC12. Recimo samo da je on više nego kvalifikovan da govori u automobilskom dizajnu, tako da je uvek interesantno čuti šta on ima da kaže o novim modelima.

Ovaj 63-godišnji dizajner ne govori o nekom specifičnom vozilu, već o tome kako će veštačka inteligencija promeniti metode koje proizvođači automobila koriste prilikom dizajniranja novih automobila. Stivenson veruje da će veštačka inteligencija doneti benefite sa razvojne strane tako što će ubrzati čitav proces. S druge strane, ona bi mogla da navede kompanije da smanje broj zaposlenih dizajnera.

Stivenson, koji je poreklom iz Kazablanke, istakao je jednu veliko ograničenje koje imaju softveri za pretvaranje teksta u sliku, kao što su Midjourney i DALL-E. Takvi softveri mogu samo da prave rendere na osnovu postojećih slika pohranjenih u ogromnim bazama podataka, tako da rezultat nikada nije nešto istinski originalno. Zato nova kompanija koja nema istoriju u dizajniranju automobila neće moći da koristi veštačku inteligenciju da napravi skicu novog modela jer softver ne poseduje neophodne slike prošlih modela.

Stivenson nije propustio priliku da potkači BMW i njihov kontroverzni dizajn maske hladnjaka. On smatra da bi bavarski brend trebao da koristi veštačku inteligenciju da oblikuje najnoviju verziju čuvenih „bubrega“, a čak je i rekao da treba ubaciti sliku „BMW-ove maske hladnjaka koja nije preružna“ u softver za pretvaranje teksta u sliku.

Ovaj marokanski dizajner veruje da će veštačka inteligencija učiniti proces dizajniranja automobila efikasnijim, ali da neće moći da parira ljudskoj kreativnosti. Veštačka inteligencija će služiti kao alatka za pomoć profesionalcima u dizajniranju, a uz iskorake u 3D štampanju, čeka nas vrlo interesantna budućnost.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde