Zaboravite na solarni panel, dolaze kišni paneli

U potencijalnom preokretu u prikupljanju energije, istraživači su pronašli način da uhvate, skladište i iskoriste električnu energiju koju proizvode padajuće kišne kapljice, što može dovesti do razvoja krovova koji proizvode energiju putem kišnih panela.

Napori da se prikupi energija iz padajućih kišnih kapljica suočili su se sa tehničkom preprekom koja je ovaj koncept učinila neučinkovitim i nepraktičnim. Korišćenjem nečega što se zove triboelektrični nanogenerator (TENG), inženjeri mogu prikupiti malu, ali merljivu količinu električne energije koja se generiše pri padanju kišnih kapljica, ali kao što se očekuje, količina energije po kapljici je izuzetno mala.

U tehnologijama poput solarnih panela, sličan problem se prevazilazi kombinovanjem niza pojedinačnih solarnih ćelija u jedan kolo, rezultirajući punim panelom ćelija koje mogu skupiti veću količinu energije zajedno. Nažalost, ovo jednostavno ne radi za pojedinačne ćelije za prikupljanje energije iz kišnih kapljica zbog fenomena koji se naziva „kuplerska kapacitivnost“ koja se javlja između gornjih i donjih elektroda svake ćelije. Kao rezultat, gubitak energije između ćelija je prevelik, što čini ideju o izgradnji punih kišnih panela naizgled nemogućom.

Sada, tim istraživača tvrdi da je pronašao dizajn i konfiguraciju koja znatno smanjuje problem kuplerske kapacitivnosti i tvrde da bi mogli učiniti kišne panele za prikupljanje energije praktičnom stvarnošću.

Konačno, tim tvrdi da su se usredsredili na ono što smatraju najoptimalnijim dizajnom kako bi kišni paneli postali praktična alternativa ili dopuna solarnim panelima. Posebno, čini se da rad pojedinačnih ćelija nezavisno i pronalaženje odgovarajuće debljine površine smanjuje kuplersku kapacitivnost dovoljno da prikupljanje energije iz kišnih panela bude izvodljivo.

Maksimalna snaga izlaza mostnih nizova generatora je gotovo 5 puta veća od snage konvencionalne kišne energije velike površine iste veličine, dostižući 200 vata po kvadratnom metru, što u potpunosti pokazuje njegove prednosti u prikupljanju kišne energije velike površine. Rezultati ovog istraživanja pružiće izvodljivu šemu za prikupljanje kišne energije velike površine.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Kako koristiti ChatGPT da poboljšate celokupni...

Od trenutka kada je lansiran u novembru 2022. godine, ChatGPT je postao poznato ime. Ono što...

AI influenserka koja ne postoji: Pratioci...

Milla Sofia je influencerka generisana veštačkom inteligencijom čije izazovne fotografije na Twitteru i TikToku zarađuju hiljade...

Zašto plaćati fotografa?: Z Generacija oduševljena...

Generacija Z koristi aplikaciju Remini koja koristi veštačku inteligenciju (AI) da pretvori njihove selfije u profesionalne...

Uskoro nam stiže poboljšano bežično punjenje...

Smartfoni su postali neizostavni deo naših života, oni su naš uređaj za komunikaciju, personalni kompjuter i...

Kako različiti trendovi utiču na dizajn...

Modni i životni trendovi se iz godine u godinu menjaju, vršeći uticaj na različite industrije, među...

GoChess odigrava poteze onlajn protivnika na...

Šahovski početnici kao i iskusni veterani mogu imati problem da pronađu ljude sličnog nivoa šahovskog znanja...

Top 5: korisnih Android aplikacija koje...

Svaki Android telefon dolazi sa paketom aplikacija koje pomažu kod obavljanja najrazličitijih zadataka. Većina telefona dolazi...

Japan će pokušati da prikuplja solarnu...

Japan i svemirska agencija ove zemlje po imenu JAXA već decenijama pokušavaju da šalju solarnu energiju...

Najbrža grafenska eksterna baterija na svetu...

Srećom po nas, eksterne baterije su doživele značajan napredak, a to se najbolje može videti po...

Mercedes ubacuje ChatGPT u svoje automobile

Mercedes-Benz i Microsoft su se dogovorili da ubace ChatGPT u Mercedes-Benz automobile u Sjedinjenim Američkim Državama....
U potencijalnom preokretu u prikupljanju energije, istraživači su pronašli način da uhvate, skladište i iskoriste električnu energiju koju proizvode padajuće kišne kapljice, što može dovesti do razvoja krovova koji proizvode energiju putem kišnih panela. Napori da se prikupi energija iz padajućih kišnih kapljica suočili su se sa tehničkom preprekom koja je ovaj koncept učinila neučinkovitim i nepraktičnim. Korišćenjem nečega što se zove triboelektrični nanogenerator (TENG), inženjeri mogu prikupiti malu, ali merljivu količinu električne energije koja se generiše pri padanju kišnih kapljica, ali kao što se očekuje, količina energije po kapljici je izuzetno mala. U tehnologijama poput solarnih panela, sličan problem se prevazilazi kombinovanjem niza pojedinačnih solarnih ćelija u jedan kolo, rezultirajući punim panelom ćelija koje mogu skupiti veću količinu energije zajedno. Nažalost, ovo jednostavno ne radi za pojedinačne ćelije za prikupljanje energije iz kišnih kapljica zbog fenomena koji se naziva „kuplerska kapacitivnost“ koja se javlja između gornjih i donjih elektroda svake ćelije. Kao rezultat, gubitak energije između ćelija je prevelik, što čini ideju o izgradnji punih kišnih panela naizgled nemogućom. Sada, tim istraživača tvrdi da je pronašao dizajn i konfiguraciju koja znatno smanjuje problem kuplerske kapacitivnosti i tvrde da bi mogli učiniti kišne panele za prikupljanje energije praktičnom stvarnošću. Konačno, tim tvrdi da su se usredsredili na ono što smatraju najoptimalnijim dizajnom kako bi kišni paneli postali praktična alternativa ili dopuna solarnim panelima. Posebno, čini se da rad pojedinačnih ćelija nezavisno i pronalaženje odgovarajuće debljine površine smanjuje kuplersku kapacitivnost dovoljno da prikupljanje energije iz kišnih panela bude izvodljivo. Maksimalna snaga izlaza mostnih nizova generatora je gotovo 5 puta veća od snage konvencionalne kišne energije velike površine iste veličine, dostižući 200 vata po kvadratnom metru, što u potpunosti pokazuje njegove prednosti u prikupljanju kišne energije velike površine. Rezultati ovog istraživanja pružiće izvodljivu šemu za prikupljanje kišne energije velike površine.