Zaboravite na solarni panel, dolaze kišni paneli

U potencijalnom preokretu u prikupljanju energije, istraživači su pronašli način da uhvate, skladište i iskoriste električnu energiju koju proizvode padajuće kišne kapljice, što može dovesti do razvoja krovova koji proizvode energiju putem kišnih panela.

Napori da se prikupi energija iz padajućih kišnih kapljica suočili su se sa tehničkom preprekom koja je ovaj koncept učinila neučinkovitim i nepraktičnim. Korišćenjem nečega što se zove triboelektrični nanogenerator (TENG), inženjeri mogu prikupiti malu, ali merljivu količinu električne energije koja se generiše pri padanju kišnih kapljica, ali kao što se očekuje, količina energije po kapljici je izuzetno mala.

U tehnologijama poput solarnih panela, sličan problem se prevazilazi kombinovanjem niza pojedinačnih solarnih ćelija u jedan kolo, rezultirajući punim panelom ćelija koje mogu skupiti veću količinu energije zajedno. Nažalost, ovo jednostavno ne radi za pojedinačne ćelije za prikupljanje energije iz kišnih kapljica zbog fenomena koji se naziva „kuplerska kapacitivnost“ koja se javlja između gornjih i donjih elektroda svake ćelije. Kao rezultat, gubitak energije između ćelija je prevelik, što čini ideju o izgradnji punih kišnih panela naizgled nemogućom.

Sada, tim istraživača tvrdi da je pronašao dizajn i konfiguraciju koja znatno smanjuje problem kuplerske kapacitivnosti i tvrde da bi mogli učiniti kišne panele za prikupljanje energije praktičnom stvarnošću.

Konačno, tim tvrdi da su se usredsredili na ono što smatraju najoptimalnijim dizajnom kako bi kišni paneli postali praktična alternativa ili dopuna solarnim panelima. Posebno, čini se da rad pojedinačnih ćelija nezavisno i pronalaženje odgovarajuće debljine površine smanjuje kuplersku kapacitivnost dovoljno da prikupljanje energije iz kišnih panela bude izvodljivo.

Maksimalna snaga izlaza mostnih nizova generatora je gotovo 5 puta veća od snage konvencionalne kišne energije velike površine iste veličine, dostižući 200 vata po kvadratnom metru, što u potpunosti pokazuje njegove prednosti u prikupljanju kišne energije velike površine. Rezultati ovog istraživanja pružiće izvodljivu šemu za prikupljanje kišne energije velike površine.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Prednosti prelaska na preklopni telefon, prema...

Ako ste dovoljno stari da se sećate korištenja preklopnog telefona za pozive, slanje poruka i slikanje,...

Pametne uređaje za kuću postavite na...

Transformisanje običnog stana u tehnološki pejzaž sa pametnim uređajima donosi brojne koristi u život jedne osobe....

FlyNow eCopter nije Multicopter

FlyNow Aviation eCopter je inovativni električni vertikalni let (eVTOL) avion koji je napravljen da transformiše gradsku...

Kaspersky upozorava: Primetan porast digitalnog nasilja

Stalkerveri najčešće izgledaju kao legitimne aplikacije za zaštitu od krađe podataka ili roditeljske kontrole nad pametnim...

Zeiss donosi holograme na masovno tržište

Dok se već nekoliko godina koristi za potrebe NASA-e i ESA-e, Multifunkcionalna pametna stakla sa hologramsom...

Najnovije nadogradnje Wi-Fi mreže sedme generacije...

Wi-Fi alijansa sada zvanično sertifikuje uređaje koji podržavaju Wi-Fi 7, narednu generaciju bežičnog internet-a za kućne...

Šta donosi ažuriranje One UI 6.1?...

Ažuriranje One UI 6.1 će biti dostupno za seriju Galaxy S23, S23 FE, Z Fold5, Z...

Clear 2 je šaljiva aplikacija za...

Clear je bio jedna od najzanimljivijih, najinovativnijih i najlepših aplikacija za to-do listu. Umesto dugmića i...

Top 5: vidžetea za vremensku prognozu...

Iako je vreme tema o kojoj se samo usput priča tokom neobaveznog razgovora, to je jedan...

Saudijska Arabija gradi futuristički skijaški centar...

Ništa ne odstupa više od slike koju većina ljudi ima o Saudijskoj Arabiji od zimske čarolije....
U potencijalnom preokretu u prikupljanju energije, istraživači su pronašli način da uhvate, skladište i iskoriste električnu energiju koju proizvode padajuće kišne kapljice, što može dovesti do razvoja krovova koji proizvode energiju putem kišnih panela. Napori da se prikupi energija iz padajućih kišnih kapljica suočili su se sa tehničkom preprekom koja je ovaj koncept učinila neučinkovitim i nepraktičnim. Korišćenjem nečega što se zove triboelektrični nanogenerator (TENG), inženjeri mogu prikupiti malu, ali merljivu količinu električne energije koja se generiše pri padanju kišnih kapljica, ali kao što se očekuje, količina energije po kapljici je izuzetno mala. U tehnologijama poput solarnih panela, sličan problem se prevazilazi kombinovanjem niza pojedinačnih solarnih ćelija u jedan kolo, rezultirajući punim panelom ćelija koje mogu skupiti veću količinu energije zajedno. Nažalost, ovo jednostavno ne radi za pojedinačne ćelije za prikupljanje energije iz kišnih kapljica zbog fenomena koji se naziva „kuplerska kapacitivnost“ koja se javlja između gornjih i donjih elektroda svake ćelije. Kao rezultat, gubitak energije između ćelija je prevelik, što čini ideju o izgradnji punih kišnih panela naizgled nemogućom. Sada, tim istraživača tvrdi da je pronašao dizajn i konfiguraciju koja znatno smanjuje problem kuplerske kapacitivnosti i tvrde da bi mogli učiniti kišne panele za prikupljanje energije praktičnom stvarnošću. Konačno, tim tvrdi da su se usredsredili na ono što smatraju najoptimalnijim dizajnom kako bi kišni paneli postali praktična alternativa ili dopuna solarnim panelima. Posebno, čini se da rad pojedinačnih ćelija nezavisno i pronalaženje odgovarajuće debljine površine smanjuje kuplersku kapacitivnost dovoljno da prikupljanje energije iz kišnih panela bude izvodljivo. Maksimalna snaga izlaza mostnih nizova generatora je gotovo 5 puta veća od snage konvencionalne kišne energije velike površine iste veličine, dostižući 200 vata po kvadratnom metru, što u potpunosti pokazuje njegove prednosti u prikupljanju kišne energije velike površine. Rezultati ovog istraživanja pružiće izvodljivu šemu za prikupljanje kišne energije velike površine.