TOP 5: Automobilskih inovacija za koje se očekuje da će postati mejnstrim u sledećoj deceniji

Mnogo toga može da se desi u deset godina. Uzmite Teslu kao primer. Ovaj proizvođač automobila je ponudio svoj prvi potpuno električni model serijske proizvodnje, Tesla Roadster, 2010. godine. Deceniju kasnije, kompanija Tesla može da se pohvali impresivnom gamom električnih vozila i postala je prvi proizvođač automobila koji je prodao 2 miliona električnih vozila. Naravno, lako je birati najbolje primere kroz istoriju, ali predvideti budućnost tehnologije je potpuno druga priča. Ipak, razumevanje puta koji je automobilska tehnologija prešla u protekloj deceniji daje nam nagoveštaj o tome koliko još ona može da evoluira tokom još jedne decenije. U nastavku pročitajte o nekoliko inovacija za koje se očekuje da postanu mejnstrim u seledećoj deceniji.

Komunikacija između vozila

Komunikacija između vozila, ili skraćeno V2V, je genijalan sistem koji omogućava vozilima da bežičnim putem razmenjuju informacije o međusobnim lokacijama, brzinama i pravcu kretanja. V2V omogućava vozilima da budu svesna svega u svojoj okolini u radijusu od 360 stepeni. Međutim, ovo nije nova tehnologija, ona je prisutna već nekoliko godina.

Nažalost, V2V nije potpuno efikasna jer zahteva da sva vozila na putu komuniciraju jedna sa drugima, a ne da to radi samo deo njih (kao VW Golf 8). Ostaje nada da će u sledećih desetak godina relevantne agencije, tehnološke kompanije i proizvođači automobila početi da instaliraju sveobuhvatnu komunikacionu mrežu za sve korisnike puteva, uključujući automoble, kamione, autobuse, motocikle, bicikle i pešake. Ako V2V tehnologija bude efikasno implementirana, ona će unaprediti okruženje, pomoći će da se izbegnu udesi i rasterete saobraćajne gužve.

Automatizovano kočenje u slučaju nužde

Kada su proizvođači automobila shvatili da nekoliko metara ili delić sekunde mogu da naprave veliku razliku u sprečavanju sudara, neki od njih su počeli u svoja vozila da postavljaju automatizovane sisteme za kočenje u slučaju nužde. Takav sistem koristi senzore koji prate automobile ispred i aktiviraju kočnice kada razdaljina od vozila ispred postane kritično kratka. Međutim, neki sistemi za kočenje u slučaju nužde rade u paru sa V2V tehnologijom kako bi detektovali vozila, bicikliste i pešake oko sebe.

Ali s obzirom na to da posedovanje automobila koji se odjednom samostalno zaustavlja može da uplaši ili zastraši vozača, sistem za kočenje u slučaju nužde se uglavnom uparuje sa sistemom za upozorenje od čeonog sudara koji koristi vizuelni signal, zvuk ili taktilne povratne informacije pre nego što se aktivira sistem za kočenje u slučaju nužde. Sa sve većim značajem koji se pridaje bezbednosti na putevima, očekujemo da proizvođači automobila u potpunosti unaprede i integrišu automatizovane sisteme za kočenje u slučaju nužde, čineći ih standardnim u svim segmentima vozila u narednoj deceniji.

Solid-State baterije

Litijum-jonske baterije dobro su rešile mnoge probleme vezane za olovno-kiselinske baterije, ali isto tako i same dolaze sa problemima. Potrebne su vam teške baterije kako biste isporučili istu autonomiju kao vozila sa SUS motorima, a vreme punjenja čini elektrifikaciju dosadnom. Shodno tome, krenulo se u razvoj solid-state baterija kao rešenje za izazove koji dolaze sa litijum-jonskim baterijama.

Predviđa se da bi solid-state baterije mogle da budu veličine plinske boce i imaju težinu približnu punoj takvoj boci, a vreme punjenja do 100% će biti svega par minuta. A šta će biti šlag na ovoj torti? Baterija nije zapaljiva kao neke tečne baterije ili TNG. Iako je njihova proizvodnja izuzetno skupa, proizvođači automobila su odlučni da krenu u masovnu proizvodnju solid-state baterija u narednih tri do pet godina. U roku od deset godina, mogli bismo da ostanemo bez razloga protiv posedovanja električnih automobila.

Sistemi proširene realnosti

Virtuelna realnost se trenutno koristi u e-salonima na internetu kako bi se kupcima prikazivale funkcije vozila i kako bi im se omogućilo da odrade virtuelne test vožnje. To je zaista neverovatno. Međutim, većina modernih automobila već ima infrastrukturu koja omogućava proširenoj stvarnosti da preuzme stvari u svoje ruke, primetili vi to ili ne.

Bezbednosne funkcije kao što su sistem za držanje saobraćajne trake, senzori za očitavanje znakova koji pokazuju ograničenje brzine, kamere, pametni retrovizori i pametni displeji već su postavili temelje za dolazak sistema proširene stvarnosti. Mnoge kompanije su svesne potencijala za rast i napredak tehnologije proširene realnosti u automobilima, i opredeljuju se da upumpaju milione dolara u švajcarsku firmu WayRay. Ako su projekcije kompanije WayRay precizne, mogli bismo da vidimo tehnologiju proširene stvarnosti na vetrobranskim staklima u automobilima već u narednih nekoliko godina.

Autonomna vožnja

Već nekoliko godina se spekuliše da je automobilska industrija na ivici da izbaci potpuno autonomne automobile. Nažalost, moraće da prođe još dosta godina pre nego što penzionišemo stari dobri volan i papučice. Ipak, Tesla je tokom prošle godine napravila impresivan, stabilan napredak po pitanju tehnologije drugog nivoa autonomije i testiranja potpuno samovozećih automobila na putevima.

Amazon Zoox je takođe pokazao da obećava sa testiranjem trećeg nivoa autonomije u Las Vegasu i Zalivskoj oblasti. Sa druge strane, kompanije kao što su Magna, Waymo i NAVYA napravile su veliki iskorak i otključale autonomiju četvrtog nivoa. Naravno, najveća autonomija petog nivoa je daleko od realnosti, ali možemo da očekujemo vožnju od drugog do četvrtog nivoa autonomije da postane mejnstrim u sledećoj deceniji.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde