Revolucionarni ultratanki laminat pretvara zidove ili nameštaj u štedljiva grejna tela

Finski startap je dizajnirao tanku metalnu mrežu koja je skrivena u nešto što izgleda kao obično parče laminata koje, međutim, može da zagreje prostoriju za svega par sekundi.

Ovo nije običan laminat. Skromni paneli koji se mogu naći na većini ormara, stolova i podova dobili su radikalni redizajn zahvaljujući jednom finskom startapu koji je u njega ubacio ultratnku metalnu mrežu kako bi vaš nameštaj ili čak zidove pretvorio u štedljiva grejna tela.

Warming Surfaces Company, genijalna kompanija iza grejne tehnologije po imenu „Halia“, nastala je iz istraživačko-razvojnog centra finske vlade po imenu VTT. Inžinjeri centra VTT su preko dve decenije usavršavali svoje znanje u oblasti fleksibilne štampane elektronike, što je na kraju dovelo do ove revolucionarne inovacije.

Jedinstveni niskonaponski grejni elementi u sklopu tehnologije Halia imaju debljinu manju od jednog melimetra, što im omogućava da se diskretno integrišu u širok spektar materijala, uključujući tkaninu. Ti tanki elementi se strateški postavljaju blizu površine preko velikih površina i omogućavaju im da zagreju prostoriju skoro momentalno.

Svaki pojedinačni grejni „piksel“ je povezan sa centralnom procesorskom jedinicom koja je povezana na mrežu ili na bateriju za napajanje. Kada se povežu sa senzorima utkanim u materijal ili preko kućnog sistema za automatizaciju, moguće je isporučiti toplotu tačno onda kada vam je neophodna.

Vaše okruženje detektuje kada ste u prostoriji, ill kada se približavate, i pojačava temperaturu do nivoa koji vama odgovara. Odziv je neverovatno brz. Nije momentalan, poput munje, ali u pitanju su desetine sekundi za postizanje željene temperature.

Pored izuzetne brzine i odziva, ova grejna tehnologija nudi još nekoliko drugih prednosti u odnosu na tradicionalne sisteme. Kao i drugi oblici grejanja zračenjem, ona može ujednačenije da zagreje prostor  od tipičnih vazdušnih sistema, i to bez ometajućih bučnih ventilatora. A za razliku od nekih toplotnih pumpi, ova tehnologija ne zauzima nikakav prostor niti štrči na zidu. Pošto ova tehnologija zahteva minimalnu količinu materijala, očekuje se da će biti jeftinija za proizvodnju od drugih grejnih tehnologija.

Takođe se predviđaju niski troškovi instalacije jer će moći direktno da se ugradi u građevinske materijale ili nameštaj. Pilot programi u Portugalu će obezbediti dragocene podatke o operativnim troškovima i učinku.

Skoro dve trećine energije koju koriste evropska domaćinstva odlazi na grejanje. Ova nova tehnologija bi mogla značajno da smanji karbonski otisak zgrada tako što će obezbediti dosta energetski efikasniji način grejanja.

upoznajmo se, klik > Like

ne propustite

Povezani naslovi

Tefal Ultrablend Cook Blender – Tefal BL962B40

Pogodan za spremanje kako vruće tako i hladne...

TOP 5: Tehnologija menjaju način korišćenja televizora

Bilo da bindžujete serije ili igrate igrice po...

Marantz risiveri AMP 10, AV 10 garantuju zenit...

Referentni modeli iz Marantz Cinema serije sada su...

Napravite dužinu kabla koja vam je potrebna

Sve dok kabel koji može da menja dužinu...

TOP 5: Najboljih kućnih aparata za pivo

Kako se sve više ljudi opredeljuje da, umesto...

TOP 5: 4K televizori od 65 inča u...

Vodič za kupovinu najboljeg televizora od 65 inča:...

Doživite WOW razliku uz Samsung OLED TV

Kompanija Samsung srpskom tržištu predstavlja novu dimenziju u...

CONSTELLATION AUDIO LEO SISTEM

Specifikacije su impresivne, ali zapravo dizajn Constellation Audio...

Vi imate problem sa alergenima, oni imaju rešenje!

Početak juna važi za najlepši period godine, ali...

IFA 2022: Premijum bežični usisivač T12 Plus Rinse

Zvezda IFA sajma je T12 Plus Rinse, bežični...
- Advertisement -

Možda vas interesuje...

Sdsm+ Suzuki dijagnostički sistem mobile plus

Uživajte u komfornom životu na vodi sa ovom...

Dobro došao Suzuki DF300B

Kompanija Suzuki Motor Corporation sa zadovoljstvom predstavlja potpuno...

Sea Ray 250 Sun Sport – Zagarantovana zabava

Sea Ray 250 Sun Sport je pravi brod...

Jeanneau DB 37 – Novo iskustvo dnevnog krstarenja

Sa tako posebnim dizajnom, Jeanneau DB 37 može...

Sea Ray SLX 260 – Čista radost

Profil mu je brz i sportski, enterijer je...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th – 1 od...

Maserati GranTurismo Trofeo PrimaSerie 75th nastaje na 75....

Jeanneau Cap Camarat 10.5 CC – Najveći model...

Jeanneau predstavlja najveći model sa centralno postavljenom konzolom...

Sea Ray 320 Sundancer Coupe – Kruzer sa...

Kruzer ili gliser, kako god da nazovete Sea...

Saxdor 270 GTO – Sledeća velika senzacija

Saxdor je na međunarodnom sajmu nautike u Sautemptonu...

X-Boat 37 – Kreiran da oduševi

X-Boat 37 odlikuju izuzetan dizajn i prostrane korisne...
Ovo nije običan laminat. Skromni paneli koji se mogu naći na većini ormara, stolova i podova dobili su radikalni redizajn zahvaljujući jednom finskom startapu koji je u njega ubacio ultratnku metalnu mrežu kako bi vaš nameštaj ili čak zidove pretvorio u štedljiva grejna tela. Warming Surfaces Company, genijalna kompanija iza grejne tehnologije po imenu „Halia“, nastala je iz istraživačko-razvojnog centra finske vlade po imenu VTT. Inžinjeri centra VTT su preko dve decenije usavršavali svoje znanje u oblasti fleksibilne štampane elektronike, što je na kraju dovelo do ove revolucionarne inovacije. Jedinstveni niskonaponski grejni elementi u sklopu tehnologije Halia imaju debljinu manju od jednog melimetra, što im omogućava da se diskretno integrišu u širok spektar materijala, uključujući tkaninu. Ti tanki elementi se strateški postavljaju blizu površine preko velikih površina i omogućavaju im da zagreju prostoriju skoro momentalno. Svaki pojedinačni grejni „piksel“ je povezan sa centralnom procesorskom jedinicom koja je povezana na mrežu ili na bateriju za napajanje. Kada se povežu sa senzorima utkanim u materijal ili preko kućnog sistema za automatizaciju, moguće je isporučiti toplotu tačno onda kada vam je neophodna. Vaše okruženje detektuje kada ste u prostoriji, ill kada se približavate, i pojačava temperaturu do nivoa koji vama odgovara. Odziv je neverovatno brz. Nije momentalan, poput munje, ali u pitanju su desetine sekundi za postizanje željene temperature. Pored izuzetne brzine i odziva, ova grejna tehnologija nudi još nekoliko drugih prednosti u odnosu na tradicionalne sisteme. Kao i drugi oblici grejanja zračenjem, ona može ujednačenije da zagreje prostor  od tipičnih vazdušnih sistema, i to bez ometajućih bučnih ventilatora. A za razliku od nekih toplotnih pumpi, ova tehnologija ne zauzima nikakav prostor niti štrči na zidu. Pošto ova tehnologija zahteva minimalnu količinu materijala, očekuje se da će biti jeftinija za proizvodnju od drugih grejnih tehnologija. Takođe se predviđaju niski troškovi instalacije jer će moći direktno da se ugradi u građevinske materijale ili nameštaj. Pilot programi u Portugalu će obezbediti dragocene podatke o operativnim troškovima i učinku. Skoro dve trećine energije koju koriste evropska domaćinstva odlazi na grejanje. Ova nova tehnologija bi mogla značajno da smanji karbonski otisak zgrada tako što će obezbediti dosta energetski efikasniji način grejanja.