Revolucionarni ultratanki laminat pretvara zidove ili nameštaj u štedljiva grejna tela

Finski startap je dizajnirao tanku metalnu mrežu koja je skrivena u nešto što izgleda kao obično parče laminata koje, međutim, može da zagreje prostoriju za svega par sekundi.

Ovo nije običan laminat. Skromni paneli koji se mogu naći na većini ormara, stolova i podova dobili su radikalni redizajn zahvaljujući jednom finskom startapu koji je u njega ubacio ultratnku metalnu mrežu kako bi vaš nameštaj ili čak zidove pretvorio u štedljiva grejna tela.

Warming Surfaces Company, genijalna kompanija iza grejne tehnologije po imenu „Halia“, nastala je iz istraživačko-razvojnog centra finske vlade po imenu VTT. Inžinjeri centra VTT su preko dve decenije usavršavali svoje znanje u oblasti fleksibilne štampane elektronike, što je na kraju dovelo do ove revolucionarne inovacije.

Jedinstveni niskonaponski grejni elementi u sklopu tehnologije Halia imaju debljinu manju od jednog melimetra, što im omogućava da se diskretno integrišu u širok spektar materijala, uključujući tkaninu. Ti tanki elementi se strateški postavljaju blizu površine preko velikih površina i omogućavaju im da zagreju prostoriju skoro momentalno.

Svaki pojedinačni grejni „piksel“ je povezan sa centralnom procesorskom jedinicom koja je povezana na mrežu ili na bateriju za napajanje. Kada se povežu sa senzorima utkanim u materijal ili preko kućnog sistema za automatizaciju, moguće je isporučiti toplotu tačno onda kada vam je neophodna.

Vaše okruženje detektuje kada ste u prostoriji, ill kada se približavate, i pojačava temperaturu do nivoa koji vama odgovara. Odziv je neverovatno brz. Nije momentalan, poput munje, ali u pitanju su desetine sekundi za postizanje željene temperature.

Pored izuzetne brzine i odziva, ova grejna tehnologija nudi još nekoliko drugih prednosti u odnosu na tradicionalne sisteme. Kao i drugi oblici grejanja zračenjem, ona može ujednačenije da zagreje prostor  od tipičnih vazdušnih sistema, i to bez ometajućih bučnih ventilatora. A za razliku od nekih toplotnih pumpi, ova tehnologija ne zauzima nikakav prostor niti štrči na zidu. Pošto ova tehnologija zahteva minimalnu količinu materijala, očekuje se da će biti jeftinija za proizvodnju od drugih grejnih tehnologija.

Takođe se predviđaju niski troškovi instalacije jer će moći direktno da se ugradi u građevinske materijale ili nameštaj. Pilot programi u Portugalu će obezbediti dragocene podatke o operativnim troškovima i učinku.

Skoro dve trećine energije koju koriste evropska domaćinstva odlazi na grejanje. Ova nova tehnologija bi mogla značajno da smanji karbonski otisak zgrada tako što će obezbediti dosta energetski efikasniji način grejanja.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde