Mercedes-Benz želi da postane softverska kompanija

U sledećoj G-klasi ćete moći da strimujete filmove, igrate Angry Birds i obavite razgovor preko Zooma – sve to preko ogromnih ekrana koji se prostiru celom dužinom komandne table. Kako vozila postaju sve povezanija, Mercedes-Benz prebacuje fokus sa metalnih ploča i luksuznih materijala na napredne tehnologije.

„Mi pravimo stvari u fizičkom svetu, ali sve više to radimo i u digitalnom svetu“, rekao je generalni direktor Mercedes-Benza Ola Kalenius u obraćanju gostima i investitorima na nedavno održanom događaju u kancelarijama ove kompanije u gradiću Sanivejl u Silicijumskoj dolini. „Mi trenutno težimo tome da postanemo i softverska kompanija i plan je da svaki Mercedes automobil dobije superkompjuterske performanse“.

Mercedes sarađuje sa partnerima na razvoju čitavog niza proizvoda i usluga, uključujući proširene mogućnosti infotejnment sistema, sofisticiranije bezbednosne funkcije i ogromne ekrane. Bitna informacija je to da će Mercedes-Benz koristiti sopstvenu MB.OS softversku platformu koja bi trebalo da debituje krajem 2024. godine i nađe se u vozilima naredne godine.

„Mi smo arhitekte našeg sopstvenog operativnog sistema. To je arhitektura koja funkcioniše na relaciji procesor-oblak i omogućava razdvajanje softvera i hardvera“, objasnio je Kalenius. S obzirom na to da razvojni ciklus u automobilskoj industriji traje godinama, u poređenju sa softverskim programima čiji se razvoj meri u mesecima, pa čak i nedeljama, dešava se da tehnologija u automobilima zastareva daleko pre nego što istekne životni vek vozila. Sa platformom MB.OS i bežičnim ažuriranjem „proizvod ne zastareva već zapravo postaje još bolji vremenom“, kaže Kalenius.

Novi operativni pripada Mercedesu, ali koristi tehnologije partnerskih kompanija, uključujući NVIDIA i Google Maps. Mercedes je prihodovao milijardu evra od softvera u 2022. godini i u kompaniji očekuju da ta brojka bude „blizu deset milijardi evra“ do kraja decenije.

Međutim, dok neki proizvođači teže tome da njihovi interfejsi budu ekstenzija korisničkih telefona, Mercedes namerno ide drugim putem i stvara prepoznatljiv interfejs za koji se nadaju da će korisnicima biti draži. Njihov ultimativni cilj nije da kopiraju vaš telefon, već da naprave odlično korisničko iskustvo tako da nećete imati potrebu da priključite svoj uređaj.

Rukovodioci Mercedesa zamišljaju automobil kao zabavni centar, sa video igricama, društvenim mrežama, video-konferncijskim pozivima i aplikacijama drugih proizvođača. Operativni direktor Mercedesa Markus Šafer istakao je partnerstva sa kompanijama Universal Music kao i myNFT, od kojih ova druga omogućava korisnicima da naprave i prikažu svoje privatne umetničke galerije unutar vozila.

Instrument tabla u novim automobilima smeštena je na poseban, „lebdeći“ ekran i ima skuplje, trodimenzionalno zakrivljeno staklo. Trka za sve većim ekranima je opšteprisutna, jer mali ekrani čine da unutrašnjost kabine deluje zastarelo, tako da u ovom slučaju važi ona stara izreka „što veće, to bolje“.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde