TEST: Nissan Juke – Najmoderniji SUV je upravo postao bolji

Izgled možda izaziva podeljena mišljenja, ali ne može se reći da je ovaj auto ružan. Svakako nije običan!

[vc_btn title=”Prepoznatljiv izgled, bogato opremljena unutrašnjost, nezahtevan za vožnju” style=”flat” shape=”square” color=”success” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-plus” css=”.vc_custom_1489261042959{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”][vc_btn title=”Previše ispred svog vremena? ” style=”flat” shape=”square” color=”danger” size=”sm” align=”left” i_type=”openiconic” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-minus” css=”.vc_custom_1489261031745{margin-left: 20px !important;}” button_block=”true” add_icon=”true”]

Mališan je porastao i postao ozbiljan. A opet, i dalje je nonšalantan.

Nissan je mogao da se opredeli da ovo postigne na lenj način, tako što će jednostavno učiniti da Juke bude veći i kockastiji, poput njegovih takozvanih rivala.

Problem je što bi onda Juke bio teži i manje podoban za gradsku vožnju. Nissan to nije uradio, što je za pohvalu.

Povećanje dužine je zapravo dosta manje od 10 cm, za koliko je povećano međuosovinsko rastojanje, tako da je ovaj auto i dalje dovoljno kratak da ga možete parkirati.

A i lakši je. Novi Juke je dosta prostraniji unutra. Odrasle osobe mogu lepo da se smeste i pozadi.

Prtljažnik je veći, njemu pristupate preko otvora solidne veličine.

Napred se i dalje nalaze one velike okrugle oči, ali njihova svetlosna grupa više nije okrugla, već su u pitanju trokraka LED svetla.

Na haubi je utisnuta džinovska strela, po sredini krova nalazi se svojevrsni kanal.

Bolje rečeno, ima ispupčenje iznad glava, kao da se radi o super sportskom automobilu, pa je dizajner želeo da maksimalno smanji visinu auta, ali je morao da ostavi prostor za glave putnika.

Ručke zadnjih vrata sakrivene su u zadnjem delu prozora, a zadnja tablica i znak nalaze se u okviru velikog šestougla. A opet, sva ta ludost deluje nekako skladno.

Ispod karoserije Juke ima dosta sličnosti sa modelima Micra i Renault Clio.

Jedini motor u ponudi je trocilindarski benzinac, a jedini pogon je na prednjim točkovima.
Auto je osmišljen da bude zabavan, tako da mu nije potreban dizel motor ili pogon na sva četiri točka.

Mali motor od 117 konjskih snaga je dovoljno žustar i isporučuje 200 Nm obrtnog momenta.

Kada ga forsirate, zvuči kao trocilindraš, ali začuđujuće, kada ga ne forsirate zvuči kao četvorocilindraš. Ubrzanje je adekvatno, od 0-100 km/h za 11,1 sekundu.

Vešanje je srednje do kruto po pitanju odskakivanja i sprečavanja naginjanja.

To i lagani visoki prenosni odnos upravljačkog sistema predstavljaju klasičan recept koji čini da jedan krosover deluje, na prvu loptu, kao da će biti zabavan u krivinama.

Model Juke sa najjačim paketima opreme dolazi sa nizom sistema za pomoć pri vožnji, uključujući prilagodljivi tempomat i nadzor mrtvog ugla za vožnju po auto-putu, kao i kamere koje pružaju pogled od 360 stepeni za pomoć u gradskog vožnji.

Ako uzmete i autobox, dobićete ono što Nissan zove ProPilot, a to je tempomat sa funkcijom praćenja vozila ispred do zaustavljanja uz funkciju držanja automobila u saobraćajnoj traci.

Sistem za pomoć pri skretanju radi glatko, ali zakazuje kada nije u stanju da prepozna linije na putu, ili kada linija zapravo ni nema.

U skoro svim paketima opreme dobija se navigacija koja se koristi preko centralnog ekrana.

To nije ništa specijalno, ali broj povezanih daljinskih servisa je impresivan za ovu klasu – imate analizu potrošenog goriva tokom puta, zaključavanje/otključavanje, aktiviranje svetala, proveru statusa vozila, slanje destinacije na vaš telefon i korišćenje glasovnog Google Asistenta koji je integrisan u automobil umesto da koristite Android Auto ili Siri preko telefona.

Ozvučenje je u vidu Bose sistema u okviru kojeg dobijate dodatne male zvučnike u prednjim naslonima za glavu za fenomenalan prostran zvuk.

Uz podešavanje jačine zvuka kreko tih zvučnika određujete i koliki će biti taj efekat prostranosti.

Prednja sedišta drže prilično dobro.

Pozadi vrlo komforno mogu da se smeste dve odrasle osobe, ali ne i tri, jer je krov nakrivljen i gura vam glavu, a samim tim i celo telo ka centru automobila.

Glavni adut novog modela Juke je, kao i kod prethodne verzije, njegov dizajn.

Ali on ga više ne sputava, jer je makar prosečno praktičan. Ovaj automobil je savršeno OK za vožnju, spreman za krivine i vrlo prefinjen.

Nissan Juke 2020

Motor: benzin, 999 ccm, 117 KS
Menjač: Automatski DTC, 7 stepeni prenosa
Ubrzanje: 11,1 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja: 5,2l / 100 km
Dimenzije: 4.210 x 1.800 x 1.595 mm, 1.192 kg
Klirens: 17 cm
Kapacitet prtljažnika: 422 l
Kontakt: www.nissan.rs

CENA: OD 17.100 EUR, TESTIRANI OKO 22.340 EUR
PREGLED RECENZIJE
TECH
LIFESTYLE
CENA
test-nissan-juke-najmoderniji-suv-je-upravo-postao-boljiNissan Juke je porastao. Sada je ozbiljne veličine, ali i dalje dobar za gradsku vožnju.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde